'
Un univers de motive - De ce merită să le citești copiilor?

Există oare ceva mai plăcut decât să îți adormi copilul citindu-i o poveste?

Cu toții știm cât este de important cititul și câte implicații pozitive are acest tip de activitate pentru cei mici. Dar te-ai gândit vreodată de ce ar trebui să faci asta? De ce să îi citești de fapt copilului? Care sunt cărțile potrivite vârstei lui? La acestea și la multe alte întrebări pe care le ai îți răspundem cu drag în cele ce urmează:

Prin citit, părinții sunt capabili să îi ducă pe cei mici într-un univers fantastic, plin de aventuri

Deschiderea unei cărți și intrarea într-o poveste, prin cuvinte și imagini, este una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le poate avea un copil: pentru că lectura deschide mintea, stimulează întrebări și dă răspunsuri, antrenează imaginația și îi ajută pe cei mici să-și construiască propria identitate. Și, în acest proces, părinții au rolul fundamental de însoțitori. 

Deși lectura stă la baza învățării la școală, este și o activitate distractivă și plăcută, care deschide porțile către o lume infinită de experiențe

Deși învățarea cititului ca atare are loc practic la școală, încurajarea acestui obicei este strâns legată de experiențele din familie. Este important să încurajezi copiii să dobândească obiceiul de a citi din plăcere și interes, dincolo de respectarea unei cerințe școlare. Cu cât se citește mai mult, cresc oportunitățile de educație și angajare, pe lângă faptul că lectura favorizează creșterea personală și o calitate mai bună a vieții.

De ce este important să le citești copiilor?

Beneficiile cititului atât pentru părinți cât și pentru copii

Știm cu toții că lectura unui copil are un impact pozitiv asupra dezvoltării multor abilități. De aceea este atât de important să petreci câteva minute citindu-i o carte sau citind împreună cu el, în funcție de vârstă, în fiecare zi. Iată câteva dintre numeroasele avantaje ale cititului:

  • Dacă petreci timp împreună cu cel mic și citiți o carte îți vei întări legăturile cu copilul tău. Știm cu toții: adulții petrec ore în șir pe computer și smartphone. Probabil că și tu faci la fel...Tocmai din acest motiv, poți lăsa deoparte aceste dispozitive și poți fugi într-o lume inedită, mai ales că, citind alături de cel mic, nu te vei putea plictisi.
  • Momentele petrecute citind împreună îți permit, de asemenea, să ai grijă de puiul tău - este o formă excelentă de a-i arăta afecțiune. Îmbrățișează-l pe cel mic și citește-i un basm și vei vedea cât de relaxant este! Ieși puțin din lumea plictisitoare a adulților și evadează cu cel mic într-o lume unică!
  • Faptul că îi citești cărți copilului tău are un mare impact asupra dezvoltării imaginației - descrieri bogate, eroi unici și povești pline de magie fac să pătrundă în lumea imaginației, care cu siguranță va fi utilă în etapele ulterioare ale vieții.
  • În timp ce citesc, copiii învață multe cuvinte noi, ceea ce le îmbogățește vocabularul și facilitează construirea enunțurilor. El dobândește și cunoștințe generale. Acestea sunt principalele avantaje ale lecturii zilnice!
  • Ceea ce fac părinții are un impact uriaș asupra obiceiurilor ulterioare ale copiilor lor. De aceea, copiii ai căror părinți s-au concentrat pe lectura frecventă astăzi manifestă un interes mai mare pentru literatură - au o nevoie mai mare de a citi. Fii unul dintre acei părinți!
  • Când citesc împreună cu părinții, copiii trebuie să aibă un nivel ridicat de concentrare. Datorită acestui lucru, își antrenează propria concentrare, care în viitor poate ajuta la procesul învățării.
  • Eroii basmelor le transmit foarte des celor mici modele bune, demn de urmat. Ei învață de la eroii din basme cum să se comporte, cum să aibă grijă de ceilalți, cum să nu îi rănească pe cei din jur și multe altele.
  • Cititul împreună este foarte important atunci când un copil învață să citească independent. Într-o astfel de situație, tu, ca părinte, poți sprijini dezvoltarea abilităților celui mic și poți chiar să previi descurajarea atunci când el întâmpină unele probleme. 
  • Basmele tratează adesea subiecte dificile, personajele trăiesc diverse aventuri, iar lumea prezentată spune multe despre lumea reală. Datorită acestui fapt, copiii pot învăța să experimenteze viața de zi cu zi, empatia, să-și modeleze propria sensibilitate și chiar să facă față situațiilor neplăcute. Se identifică adesea cu personajul lor preferat.
  • Cărțile sunt o introducere excelentă în conversațiile despre subiecte dificile - personajele au adesea probleme, întâmpină dificultăți, iar tu poți profita de asta, în așa fel încât să îi explici copilului multe probleme.

Citește-i înainte ca bebelușul tău să vină pe lume!

Dacă ești în căutarea momentului perfect pentru a începe aventura cititului împreună cu cel mic, răspunsul este simplu - nu aștepta, începe înainte ca micuțul tău să vină pe lume. Specialiștii susțin că un copil aflat deja în a 16-a săptămână de sarcină aude unele sunete - de exemplu, vocea mamei. Atunci merită să începe primele încercări de lectură, ceea ce îi va permite bebelușului să se obișnuiască cu vocea ta. Bebelușul îți va cunoaște vocea înainte de a părăsi pântecele, ceea ce va ajuta la stabilirea unei legături mai strânse imediat după naștere.

Mai mult, există studii care susțin că cititul încă din viața intrauterină poate accelera învățarea de a vorbi mai târziu.

Ce cărți să îi copilului în funcție de vârstă?

Iată câteva sfaturi care pot îți pot fi de folos – ce să îi citești copilului în funcție de diferitele sale stadii de dezvoltare:

Nou-născuții și copiii mici

Vorbește mult cu copilul tău, cântă-i, arată-i obiecte și imagini. Activitățile lingvistice pe care le împărtășești cu el sunt fundația viitoarelor abilități de citire. În această etapă îți recomandăm să îi oferi celui mic cărți multisenzoriale care conțin imagini mari și propoziții scurte și simple.

Preșcolarii de la 3 la 6/7 ani

În această perioadă, cel mic simte nevoia să exploreze lumea care îl înconjoară. De aceea îți recomandăm să ai la îndemână cărți de povești simple, distractive, care au imagini clare, colorate și captivante. Acestea pot consolida concepte precum: litere, cifre, forme și culori.

De asemenea, este bine să te axezi și pe a-l învăța cântece sau ghicitori.

Copiii de vârstă școlară

Ei bine, în această etapă va trebui să vezi ce îl motivează, ce i se pare de interes și să îl lași și pe el să facă alegeri proprii. Asigură-te că ceea ce a ales este adecvat vârstei sale. Totuși, specialiștii recomandă în această etapă de dezvoltare cărți educative, de aventură. 

Adolescenții (cu vârsta de 12 ani și peste)

La aceasta vârstă, mai mult decat la oricare dintre cele anterioare, îi poți sugera anumite lecturi. Însă este foarte important să îl lași pe el să își descopere interesele și să îi pui la dispoziție cărți care să-l motiveze să le citească, fără a-l forța să o facă.

Apreciem puterea cititului împreună

La drool.ro știm perfect ce putere de dezvoltare are cititul împreună cu cel mic. Construiește legături de neîntrerupt între copii și părinți. Acesta este cel mai mare avantaj! De aceea am pregătit pe site-ul nostru o mulțime de cărți de citit împreună, care mai de care mai intrigante. Avem o mulțime de cărți cu povești pentru copii, cu final fericit și multe învățăminte, bogate în ilustrații frumos colorate și atractive. Ele se vor transforma într-o adevărată plăcere să fie citite seara, înainte de culcare. Trebuie doar să răsfoiești catalogul nostru variat, sigur vei găsi titluri extrem de captivante!

Comentarii