De ce se sperie bebelusii in somn

Articol redactat si revizuit medical de Dr. Adriana-Valentina Șeicăreanu - medic rezident psihiatru

Bebelușii dorm în cea mai mare parte din timp, somnul fiind benefic pentru dezvoltarea lor armonioasă. În general, somnul este liniștit și odihnitor, însă, există situații care pot determina anumite tulburări, acestea dând mari bătăi de cap părinților sau celor care îngrijesc sugarul.


De ce se sperie bebelusii în somn?


Nou-născuții dezvoltă o serie de reflexe în timpul vieții lor. Reflexul Moro sau reflexul de tresărire este un reflex primitiv care apare încă de la naștere și are ca scop protejarea sugarilor. Însă, duce la treziri bruște în timpul somnului profund, fapt ce îi poate îngrijora pe cei mai mulți dintre părinți. În timpul nopții pot apărea și alte evenimente care să îi sperie pe sugari determinându-i să se trezească plângând:

  • Zgomotele puternice

Zgomote bruște provenind de la aparatele de uz casnic, pornirea motorului unei mașini, o sirenă pe stradă, sunetul unei furtuni deosebit de puternice sau al unui tunet pot deranja somnul bebelușului, acesta trezindu-se speriat.

         Este obișnuită pentru bebeluși, determinându-i să devină supărați atunci când persoanele cu care și-au format atașamentele primare nu sunt aproape, uneori trezindu-se din somn din acest motiv. Aceasta temere este una dintre cele mai vechi, cele mai primare.

  • Terorile nocturne

Terorile nocturne apar de obicei la copiii cu vârste între 3 și 7 ani, iar aproximativ 30% dintre copii au avut cel puțin unul. Bebelușii le pot avea și ei, dar prevalența este necunoscută din cauza lipsei de cercetare la această grupă de vârstă. 

Terorile nocturne încep devreme în ciclul de somn nocturn, când bebelușul trece de la un somn profund la un somn superficial și sunt diferite de coșmaruri. Pot dura câteva minute sau până la 45 de minute, bebelușul va rămâne adormit și nu își va aminti episodul la trezire.Terorile nocturne apar cel mai adesea între etapele somnului, cum ar fi somnul fără mișcări oculare rapide și somnul REM, prin schimbarea tiparelor electrice ale creierului. 

De asemenea, copiii pot avea mai multe șanse de a avea terori nocturne atunci când au febră, sunt stresați, nu dorm suficient sau sunt foarte activi fizic.

Dacă beblușul începe să plângă în mijlocul nopții fiind transpirat și cu un ritm cardiac crescut cel mai probabil experimentează o teroare nocturnă.

  • Coșmaruri

 Pe lângă terorile nocturne bebelușii se pot trezi speriați din somn din cauza coșmarurilor. Acestea apar mai târziu în timpul ciclului de somn spre deosebire de terorile nocturne.

  • Refluxul gastroesofagian

 Bebelușii își amintesc evenimentele traumatice experimentând anumite senzații atunci când ceva care a fost traumatizant se repetă. Copiii care au avut reflux gastroesofagian pot avea probleme cu somnul, trezindu-se plângând din cauza durerii.

 

Tulburări ale somnului în primul an de viață

 

Iată câteva dintre cele mai frecvente probleme de somn ale bebelușului în primul an de viață și soluții pentru a-l ajuta pe micuțul tău agitat să doarmă

· Dormitul pe spate


Bebelușii pot deveni agitați sau neliniștiți când sunt culcați pe spate, aceștia se simt mai în siguranță dormind pe burtă. Totuși, este recomandat să adormiți mereu copilul pe spate pentru a evita sindromul morții subite a sugarului (SIDS), strâns legat de poziția pe burtă.

· Amestecă ziua și noaptea

Poate dura o perioadă până când bebelușul se adaptează la viața din exterior, de aceea este posibil ca el să doarmă toată ziua și să stea treaz toată noapte. Este important să ajutați bebelușul să facă diferența între zi și noapte, să îi limitați somnul pe timpul zilei și să mențineți intunericul și liniștea pe timp de noapte.

· Somn neliniştit din cauza hrănirilor frecvente noaptea târziu


Majoritatea bebelușilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 luni, în special cei alăptați, mai trebuie să-și umple burtica cel puțin o dată sau de două ori în timpul nopții și din această cauză se pot trezi plângând. Este important să hrăniți bine bebelușul pe timpul zilei și să lucrați încet la extinderea intervalului dintre alăptările nocturne.

  • Regresia somnului

Începând cu vârsta de 4 luni apar schimbările în modelul de somn al bebelușului, fapt ce indică dezvoltarea creierului. El nu va mai dormi la fel de profund și se va trezi de fiecare dată când se va face trecerea de la somnul profund la cel superficial.

Durerile legate de apariția dentiției pot începe să apară în jurul vârstei de 3-4 luni. Bebelușii pot saliva mai mult, au tendința să muște, să fie agitați și iritabili pe timpul zilei, iar acestea se pot menține și pe durata nopții. Pentru a-i calma, le puteți oferi jucării gingivale, puteți aplica gel local sau puteți administra analgezice la recomandarea medicului

  • Tulburări în rutina zilnică

Programul de somn al unui sugar este foarte ușor de perturbat de apariția unor probleme de sănătate sau provocări emotionale ( întoarcearea părinților la serviciu, o bonă nouă). Călătoriile pot fi de asemenea un factor perturbator al rutinei de somn. Este important să încercați totuși să mențineți rutina zilnică a copilului pentru evitarea tulburărilor de somn.

 

Câte ore este indicat să doarmă un bebeluș?


În cazul sugarilor și copiilor mici nu există un singur tipar normal de somn, acesta fiind diferit pentru fiecare în parte și schimbându-se rapid în primii ani de viață.

Ø  0-3 luni

Este normal ca nou-născuții să petreacă 14 până la 17 ore  dormind într-o zi de 24 de ore, împărțit. De obicei, bebelușii se trezesc la fiecare 2-3 ore și uneori chiar mai des pentru a mânca. Expunerea unui copil la lumina naturală și stabilirea unei rutine poate ajuta la reglarea tiparelor de somn. Pentru majoritatea bebelușilor de această vârstă, totuși, este puțin probabil un program regulat de somn sau perioade lungi de somn pe timp de noapte.

 

Ø  3- 6 luni

Bebelușii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 luni pot dezvolta un program regulat de somn, nevoile zilnice de somn scad la 12 până la 15 ore. În această perioadă, somnul începe, de asemenea, să se consolideze în perioade mai lungi deoarece nu trebuie să se mai trezească așa des pentru a se hrăni.Unii bebeluși experimentează, de asemenea, o regresie a somnului în jurul lunii a4a, care le schimbă modelul de somn. Mai târziu în această perioadă, mulți bebeluși dezvoltă un program de somn cu două somnuri zilnice și o perioadă mai lungă de somn noaptea. 


Ø  7-12 luni

Majoritatea bebelușilor vor dormi toată noaptea până la vârsta de 9 luni. La vârsta de aproximativ un an, unii bebeluși vor avea parte doar de un pui de somn pe zi. 


Ø  Peste 12 luni

Copiii au nevoie de 12-14 ore de somn pe zi, împărțite între somnul de zi și somnul de noapte. Majoritatea scad la un singur pui de somn zilnic până la vârsta de 18 luni.

Copiii mici pot experimenta schimbări ocazionale în obiceiurile lor de somn atunci când ceva le perturbă rutina, sunt bolnavi sau trec printr-o schimbare majoră de dezvoltare. Aceasta poate include mai mult plâns decât de obicei și nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare.


Cum calmezi un bebeluș care este neliniștit în timpul somnului?


Majoritatea părinților se confruntă cu tulburările de somn ale nou-născutului și de multe ori nu știu cum să le gestioneze. Iată câteva sfaturi care vă pot fi de ajutor:

o   Oferă-i copilului puțin timp să se liniștească. Evitați să îl ridicați de îndată ce observați că este neliniștit, uneori acesta adoarme singur la loc.

o   Pentru a-l ajuta să se simtă în siguranță infășați bebelușul într-o pătură mare, confortabilă și subțire.

o   Atunci când țineți bebelușul în brațe poziționați corpul pe partea stângă pentru a ajuta digestia. Mângâiați-l pe spate sau pe cap.

o   Anumite sunete sau un cântec de leagăn pot fi liniștitoare pentru sugar

o   Legănatul sau plimbatul poate ajuta bebelușul să se liniștească.

o   Evitați să hrăniți bebelușul în exces.

o   Dacă nu este timpul pentru a fi hrănit, folosiți o suzetă sau degetul mare al copilului. Mulți bebeluși sunt calmați prin supt.

o   Dacă observați că sugarul este neliniștit din cauza unei sensibilități alimentare, puteți încerca să vă schimbați dieta (dacă alăptați) sau să schimbați formula de lapte praf după ce discutați cu medicul pediatru.

o   Încercați să îi stabiliți bebelușului o rutină înainte de culcare


Când apelam la specialist?


În general, tulburările de somn ale bebelușilor sunt des întâlnite și nu reprezintă un motiv de îngrijoare. Totuși, sunt câteva situații în care ar trebui să vă adresați medicului pediatru:

Ø  Apar convulsii în timpul somnului

Ø  Bebelușul sforăie în timp ce doarme

Ø  Obiceiurile de somn de schimbă brusc

Ø  Tulburările de somn se prelungesc și interferă cu capacitățile bebelușului sau ingrijitorului de a funcționa

Ø  Măsurile normale, cum ar fi stabilirea unui program, nu funcționează

Ø  Bebelușul este apatic, nu mănâncă sau scade în greutate


BIBLIOGRAFIE

https://www.healthline.com/health/parenting/baby-night-terrors#signs

https://parentingscience.com/nighttime-fears/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/night-terrors-in-babies-signs-causes-and-treatment#treatment

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324327#how-to-soothe-the-baby

https://parentingscience.com/infant-sleep-problems/

https://www.sleepfoundation.org/baby-sleep

https://mutsy.com/do-babies-get-scared-while-sleeping

https://www.newfolks.com/inspiration/babies-nightmares/

https://sleeplady.com/baby-sleep/baby-afraid-sleep/

https://www.huggies.com.sg/en-sg/parenting-center/activebaby/baby-fears-and-phobias

https://www.whattoexpect.com/first-year/baby-sleep-problems.aspx

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/crying-colic/Pages/Calming-A-Fussy-Baby.aspx

 

Comentarii

Articole similare

De ce se sperie bebelusii in somn
De ce se sperie bebelusii in somn
Articol redactat si revizuit medical de Dr. Adriana-Valentina Șeicăreanu - medic rezident psihiatru Bebelușii dorm în cea mai mare parte din timp, somnul fiind benefic pentru dezvoltarea lor...
Cati ml de lapte mananca un bebelus?
Cati ml de lapte mananca un bebelus?
Articol redactat si revizuit medical de Doctor Cristina Caliman. 1. Cât de des mănâncă nou-născuții? Una dintre primele întrebări pe care și le pun proaspetele mămici este cea...
Pusee de crestere in functie de varsta
Pusee de crestere in functie de varsta
Material redactat si revizuit medical de Medic rezident psihiatru - dr. Adriana Valentina Șeicăreanu. În primul an de viață bebelușul crește, se dezvoltă, capătă anumite deprinderi și se...
Activitati pentru copii cu ADHD
Activitati pentru copii cu ADHD
Articol redactat si revizuit medical de Doctor Cristina Caliman 1. Ce este ADHD? ADHD este o problema reală de sănătate, care afectează într-o măsură mai mică sau mai mare, între ...