'
De ce transpiră bebelușii?

Mai ales dacă ești mamă pentru prima dată în viață în mod sigur ai foarte multe întrebări despre bebelușul tău, mai ales că intervin unele situații cu care nu te-ai confruntat niciodată. Una dintre aceste situații este motivul pentru care transpiră bebelușii și dacă este bine să transpire mai mult sau dacă trebuie să te adresezi medicului pentru a găsi soluția potrivită. Tocmai de aceea este important să știi să faci diferența între situațiile care necesită mai multă atenție din partea ta și cele care sunt perfect normale în dezvoltarea bebelușului tău.

Bebelușii transpiră des. Uneori acest lucru poate să fie un semn de boală sau infecție dar alteori este perfect normal. În continuare, te vom învăța ce trebuie să faci pentru a poate face diferența, să cunoști cauzele și să știi ce trebuie să faci.

Ce inseamna procesul de transpiratie?

Sursa foto: Pexels

Transpirația este un proces de eliminare a apei prin piele cu ajutorul glandelor sudoripare al cărui rol este acela de a regla temperatura din corp. În momentul în care apa este eliminată din corp temperatura corpului se reglează. 

În mare parte, transpirația este formată din apă dar mai conține și minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu sau compuși precum uree sau lactat. Este esențial ca organsimul să fie hidratat corespunzător, astfel încât să nu fie afectat echilibrul interior. 

Cantitatea de transpirație eliminată de organism este influențată de o serie de factori precum temperatura din mediul extern, materialele din care sunt realizate hainele bebelușului sau așternuturile utilizate în pătuț, alimentele pe care le consumă, modificările stării de sănătate sau chiar starea psihică. 

Un aspect mai deosebit legat de transpirație este acela că atunci când centrul termoreglării din creier este imatur iar somnul este o stare naturală, trupul transpiră mai mult. În momentul în care bebelușul transpiră dar nu sunt asociate simptome de boală sau de infecție, este o reacție perfect normală a organismului. În cele mai multe situații, copii transpiră pentru că fie sunt îmbrăcați prea gros sau temperatura camerei în care se află este mult prea mare. Este important ca materialele din care sunt confecționate hăinuțele bebelușilor dar și așternuturile care se utilizează să fie adaptate la preferințele lor dar și la temperatura din interiorul camerei. 

În cazul în care bebelușii prezintă stări de disconfort sau transpirației sunt asociate și semne care ar putea indica boli este important să te adresezi imediat medicului pediatru care te va putea sfătui în continuare ce trebuie făcut. Bebelușii mai transpiră și atunci când consumă lapte matern sau formulă specială și uneori pot cere mai mult lapte tocmai pentru a-și potoli setea. Dacă bebelușul este mai mare de 6 luni, atunci poți să îi oferi și apă în zilele calde.

De ce transpira bebelusii? Cauze principale

Sursa foto: raising chlidren network

Dacă te întrebi de ce transpiră bebelușii, trebuie să știi că sunt mai multe cauze pentru care se întâmplă acest lucru. În unele situații este perfect normal ce se întâmplă iar în altele este necesar să iei măsurile potrivite sau chiar să te adresezi medicului pediatru dacă situația este de așa natură. Pentru a putea identifica dacă există motive de îngrijorare sau nu, trebuie să identifici în mod corect cauzele. Iată care sunt principalele cauze pentru care bebelușul poate să transpire:

Este îmbrăcat prea gros

Numărul mare de haine sau o temperatură mult prea ridicată în camera în care doarme bebelușul poate să ducă la transpirație excesivă și la disconfort. Este important să menții o temperatură optimă în camera bebelușului, mai exact 20 - 22 de grade Celsius, o temperatură mai mult decât confortabilă. 

Astfel, pentru a te asigura că bebelușul tău se simte bine pe tot parcursul somnului este important să alegi haine pentru bebeluși adecvate realizate din materiale care lasă pielea să respire și organismul să își facă ciclul normal. Poți opta pentru seturi de hăinuțe care sunt ideale pentru a asigura un somn liniștit copilului tău. 

Multe mămici au tendința de a îmbrăca bebelușul mult prea gros dar există riscul să crească șansele să răcească mai repede procedând astfel. Măsoară temperatura cu un termometru. Iar dacă a răcit și are puțină temperatură atunci evită cu orice preț să administrezi bebelușului medicamente după ureche.

Are o alergie

Și aceasta poate să fie o cauză a transpirației excesive. Cauza alergiilor poate să fie utilizarea unui detergent necorespunzător, ceea ce poate irita pielea sensibilă a bebelușilor și să cauzeze hiperhidroză (transpirație în exces. 

Poți să îți dai seama dacă bebelușul are alergie la ceva urmărind simtome precum strănuturi dese, ochii roșii sau umezi, respirație șuierătoare, dureri de burtă, prezintă pete roșii pe față și corp, respiră pe gură sau are nasul înfundat.

Salteaua de pe pat

Și dacă salteaua este realizată din materiale necorespunzătoare poate să cauzeze transpirație în exces pentru bebeluș și să creeze disconfort. Dacă nu ai posibilitatea să înlocuiești salteaua de la pat atunci cumpără măcar textile și accesorii pentru patul bebelușului din materiale naturale. Iar pe viitor poți cumpăra o saltea pentru bebeluși adecvată și care să asigure o calitate a somnului cât mai bună.

Infecții

Transpirația bebelușului, în special la cap poate să semnaleze și prezența unei infecții, situație în care este nevoie de o atenție specială. Infecțiile în asociere cu transpirația pot să fie depistate prin a observa semnele pe care le prezintă starea de sănătate a copilului. Dacă prezintă semne precum sânge în urină sau scaun, vomită, nu se mișcă, are febră, nu a mai făcut pipi de patru ore, atunci trebuie să te consulți de urgență cu medicul pediatru.

Rahitism

Transpirația excesivă poate să indice și rahitism în cazuri rare. Poate că medicul a prescris o doză de vitamina D dar este posibil ca aceasta să nu fie absorbită bine de organism. Dacă ești îngrijorată în privința acestui aspect, atunci este recomandat să te consulți cu medicul și acesta va recomanda o serie de analize sau să se crească doza de vitamina D prescrisă anterior.

Fibroză chistică

Transpirația în exces poate să fie și un simptom al fibrozei polichistice, o boală cronică, incurabilă și limitatoare de viață care alterează abilitatea de a respira. Transpirația, în cazul în care bebelușul suferă de această boală este cu miros dar dacă nu este cazul să miroasă atunci nu trebuie să îți faci probleme.

Moștenire de familie

Transpirația excesivă poate să fie și ereditară. Dacă unul dintre părinți se confruntă cu această problemă atunci este posibil ca și copilul să moștenească.

Alăptarea incorectă

Unii bebeluși transpiră în timp ce sunt alăptați de mămici mai ales dacă sânul nu este poziționat corespunzător, motiv pentru care va fi necesar un efort din partea lui. Asigură-te că alăptarea se face corect și că bebelușul nu este nevoit să facă un efort suplimentar.

Și biberonul necorespunzător poate cauza transpirație

Dacă în timp ce hrănești bebelușul cu biberonul observi că transpiră excesiv probabil gura tetinei este prea mică. Încearcă să folosești tetine de diverse dimensiuni și să observi comportamentul bebelușului. Iar dacă în momentul în care folosești o tetină mai mare bebelușul nu mai transpiră înseamnă că ai găsit problema. 

Cel mai important este să folosești produse de îngrijire a copilului corespunzătoare și adecvate vârstei pe care o are.

Energie prea multă

Temperamentul bebelușului poate să fie un alt motiv pentru care bebelușul poate să transpire. Dacă este prea energic, își agită mereu mănuțele și piciorușele, consumă mai multă energie decât de obicei și astfel se explică de ce este mereu transpirat.

De ce transpira bebelusii la cap sau ceafa cand dorm?

Sursa foto: Pexels

Probabil te întrebi care ar putea fi cauza de ce transpiră bebelușii la cap și ce ar trebui să faci pentru a putea să combați acest lucru neplăcut. După cum spuneam, transpirația bebelușilor este un lucru absolu normal care trebuie să te îngrijoreze doar dacă apar situații precum cele prezentate mai sus. 

Este posibil ca micuțul să fie îmbrăcat prea gros sau în camera în care doarme să fie o temperatură prea mare. Dar poate să fie și o cauză a unei infecții sau a unei boli de care poate să sufere micuțul. O observare atentă a bebelușului trebuie să se efectueze imediat ce apar anumite neconcordanțe cu ceea ce ar trebui să fie normal. 

Indiferent de cauze, este important ca mămicile să se asigure că bebelușul este îmbrăcat corespunzător, cu haine de bebeluși realizate din materiale prietenoase cu pielea sensibilă a bebelușului și care lasă corpul să respire, așa cum este bumbacul. Este recomandat ca și accesoriile utilizate să fie conforme cu nevoile bebelușului, astfel încât să te asiguri că beneficiază de un confort termic optim. 

Un alt motiv care poate răspunde la întrebarea ,,de ce transpiră bebe la cap când doarme?” este acela că dacă poartă o căciuliță prea groasă în timpul somnului aceasta poate să cauzeze, de asemenea, transpirație excesivă. Alege niște căciulițe subțiri iar dacă nu este necesar atunci să nu le utilizezi. Ține sub observație comportamentul copilului în timpul somnului și alege hainele adecvate. 

În momentul în care nu știi dacă bebelușului îi este cald sau dacă este transpirat verifică ceafa. Acesta este unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poți face pentru a afla de ce transpiră bebelușii la ceafă.

De ce transpira bebelusii cand mananca?

Sursa foto: Pexels

De-a lungul vieții copilului vor exista numeroase motive pentru care poate să transpire însă, în primele luni de viață transpirația va fi mai intensă mai ales atunci când mănâncă. Dar de ce transpiră bebelușii când mănâncă, defapt? 

Transpirația este o reacție normală a corpului și este un mecanism de reglare a temperaturii din corp. Dacă bebelușul transpiră atunci când este hrănit la biberon este posibil ca temperatura laptelui să fie mai mare. O altă cauză ar putea să fie aceea că temperatura corpului bebelușului să fie mai ridicată iar în acest caz este bine să ai la îndemână un prosop. 

Bebelușii sunt mult mai sensibili la schimbările de temperatură și este posibil să aibă această reacție tocmai pentru a încerca să se adapteze la noul mediu la care este supus, unul mai cald decât în mod obișnuit. 

Un alt motiv de ce transpiră bebelușii când mănâncă este utilizarea unui biberon necorespunzător sau că încă nu este obișnuit cu acest accesoriu. Dacă orificiul biberonului este prea mic, atunci va necesita un efort mai mare pentru a putea să se hrănească mai repede și acest lucru poate să cauzeze transpirația. Este important să alegi un biberon adecvat realizat din materiale prietenoase. 

Pentru a evita transpirația excesivă la bebeluși îți recomandăm să încălzești laptele la temperatura corectă. Este important să nu fie fierbinte deoarece poate cauza arsuri la nivelul cavității bucale și a esofagului. Biberoanele din plastic trebuie să fie curățate foarte bine și schimbate periodic pentru a evita să se dezvolte bacterii care ar putea să fie periculoase pentru copilaș.

De ce transpira bebelusii in talpi?

Sursa foto: Pexels

Pe parcursul vieții copilului au loc o serie de schimbări ale metabolismului iar transpirația este o reacție normală a corpului în ceea ce privește reglarea temperaturii. Deși transpirația nu ar trebui să provoace îngrijorare, uneori poate să fie legată de anumite probleme de sănătate. 

Dacă te întrebi de ce transpiră bebelușii în tălpi și în palme excesiv și te îngrijorează că ar putea să fie ceva în neregulă, atunci cel mai indicat este să vorbești cu medicul pediatru care îți va oferi indicațiile necesare pentru a vedea dacă sunt într-adevăr motive de îngrijorare. 

Pentru un copil care are peste 6 ani, transpirația excesivă a tălpilor și palmelor este un simptom care necesită o investigație medicală. În schimb, dacă vorbim despre un bebeluș atunci este o reacție perfect normală a corpului pentru reglarea temperaturii. 

În opinia specialiștilor emoțiile necontrolate ale copilului și hiperactivitatea sistemului nervos pot fi cauze ale transpirației excesive. Dacă după efectuarea unei investigații medicale la recomandarea pediatrului nu există motive de îngrijorare atunci este posibil să fie necesar doar să fii atentă la mediu și la anumiți factori care ar putea să creeze disconfort, exact așa cum am vorbit și în rândurile anterioare.

Ce este transpiratia rece la bebe?

Sursa foto: Pexels

Este un lucru obișnuit faptul că un bebeluș poate să transpire mai mult pe timpul nooții. La copii, această reacție poate să apară mai frecvent sau mai rar, uneori sunt legate de motive de sănătate iar în alte cazuri nu există nici un motiv de îngrijorare. 

Transpirația rece la copii poate să însemne multe lucruri și nu este neapărat legat de o problemă de sănătate. Dar, ceea ce trebuie observat este modul în care se manifestă. 

Poate să fie transpirație rece locală, de exemplu, să fie transpirat numai la gât, pe spate iar perna este cea care s-a udat doar. Mai poate să fie transpirație rece generală, când întreg trupul copilașului este transpirat și așternuturile sunt de asemenea ude. Transpirația rece generală poate să fie însoțită și de o serie de simptome precum corpul sau fața înroșite, mâinile sau corpul cald, frisoase sau piele rece, stare proastă și somnolență. 

Transpirația rece este un simptom al stresului care poate apărea brusc fiind de ordin fiziologic sau psihologic. Transpirația rece la copii poate să aibă mai multe cauze și mai ales că sistemul de reglare al temperaturii corpului încă nu este suficient de dezvoltat la o vârstă fragedă se favorizează apariția transpirației. De asemenea, transpirația rece la nivelul capului este obișnuită iar cauza care declanșează acest lucru este necunoscută.

Cand sa apelezi la medic pentru transpiratia la bebelusi?

Sursa foto: Pexels

Uneori, transpirația excesivă poate să ascundă o serie de probleme mai serioase precum afecțiuni ale inimii, hiperhidroză, o anomalie a sistemului nervos, probleme de respirație, o anomalie genetică și nu numai. 

Dacă ai eliminat toate situațiile în care ar putea fi posibil să fie o reacție normală a organismului, dacă laptele din biberon nu este fierbinte, dacă nu este învelit gros, dacă hainele de pe bebeluș sunt confortabile, etc., atunci cea mai bună soluție este să apelezi imediat la medicul pediatru.

Acesta din urmă va putea să îți ofere recomandările necesare pentru a putea lua măsurile potrivite la momentul potrivit. Este posibil să îți recomande o serie de analize pentru bebeluși care vor putea să spună cu o acuratețe mai mare dacă există motive serioase pentru ca bebelușul să sufere de ceva mult mai grav. 

Dacă transpirația se manifestă cel mai des atunci când mănâncă și ai eliminat toate cauzele posibile și normale pentru care s-ar putea să se întâmple este indicat să te consulți cât mai repede cu pediatrul. Ar putea fi semnul unei probleme de inimă congenitale mai ales dacă pielea se învinețește în timpul plânsului sau al mesei. În special bebelușii care au probleme de inimă transpiră în mod constant pentru a pompa sângele eficient.

Metode prin care previi transpiratia la bebelusi

Sursa foto: Pexels

Pentru a putea preveni în mod eficient transpirația excesivă la bebeluși și pentru a te asigura că au parte de confort termic optim, sunt câteva lucruri pe care poți să le faci. Drept urmare, este bine să eviți să îmbraci copilul prea gros și să îl învelești cu pături mult prea groase deoarece acestea pot să favorizeze apariția transpirației. Nu trebuie să te îngrijorezi că ar putea să îi fie frig deoarece bebelușul se va încălzi prin mișcare. Atunci când apare supraîncălzirea copilul este afectat mult mai rău deoarece apare transpirația și imunitatea scade.

Folosește numai îmbrăcăminte pentru bebeluși din țesături naturale care pot să asigure un confort termic optim și să lase pielea să respire. Schimbă scutecele la timp și asigură-te că ai eliminat orice cauză care poate să cauzeze disconfort și ar putea duce la agitație și transpirație excesivă. De exemplu, dacă bebelușul nu este schimbat la timp atunci poate să se agite mai mult și să apară transpirația. Folosește numai detergenți speciali pentru a spăla hainele bebelușului deoarece o formulă mult prea agresivă poate să cauzeze alergii și să creeze disconfort, motiv pentru care bebelușul poate să transpire. 

Aerisește camera foarte bine și asigură bebelușului tău băi de aer pentru a preveni transpirația. Inspectează zilnic pielea bebelușului și utilizează numai produse recomandate de pediatri și care sunt special concepute pentru pielea lor sensibilă. De asemenea, chiar și în ceea ce privește tipurile de accesorii folosite pentru hrănire sau joacă trebuie să fie special concepute pentru bebeluși. 

Camera copilului trebuie să fie amenajată corespunzător și să folosești numai produse care sunt adecvate pentru a-l crește într-un mediu sănătos și lipsit de pericole.

Transpirația bebelușilor este un lucru normal și în cele mai multe cazuri nu produce motive de îngrijorare. Dar dacă totuși ai eliminat toate cauzele principale și totuși ai motive de îngrijorare apelează la sfatul unui medic pediatru.

Comentarii