'
Ce se pune pe tavă la moț?

Tradițiile noastre spun următorul lucru: în primul an din viață, copilul nu se tunde deloc. De îndată ce acesta împlinește vârsta de un an, i se va tăia moțul. Cu aceasta ocazie are loc o foarte frumoasă petrecere la care participă nașii, părinții copilului și celelalte rude, prieteni, colegi, etc.

Acest eveniment poate fi organizat până la vârsta de 3 ani, nu mai târziu de atât. Obiceiul acesta nu are legătură cu nici un fel de eveniment religios din România. Cu toate acestea obiceiul există si se practică în toate regiunile României, cu succes, de foarte mult timp.

Evenimentul este organizat de către nașii copilului și de părinți.

Pentru acest eveniment sunt pregătite hăinuțe de sărbătoare pentru cel mic. O șuviță de păr se va prinde cu o fundă roșie sau albastră. Aceasta se va tăia de către nașii copilului. Este a doua oară când se taie o șuviță din părul copilului.

Rochita de fetita Mira, Tongs baby

Prima șuviță este tăiată de către preot chiar în timpul botezului. Aceasta se va prinde de un bănuț de argint cu ajutorul unei picături de ceară din lumânarea botezului.

Pentru petrecerea de tăiere a moțului mai este nevoie de două lucruri fără de care nu se poate respecta tradiția. O turtă mare și o tavă pe care se vor pune anumite obiecte, alese cu un anumit scop, în funcție de sexul copilului.

Turta trebuie comandată în așa fel încât copilul sa fie trecut prin ea. Acest lucru se practică doar în anumite regiuni ale țării. În alte locuri, turta poate fi obișnuită. De preferat, este făcută din aluat de cozonac, pufos si foarte gustos. Dacă invitații vor mânca din această turtă, viitorul copilului va fi foarte bun și prosper.

Fie copilul va trece prin ea, fie turta se va rupe într-un mod foarte simplu deasupra capului, în 4 bucăți. În anumite zone ale țării turta se rupe doar la fetițe, în timp ce moțul se va tăia la băieței.

Ce se pune pe tavă la moțul băiatului?

După tăierea moțului și după ruperea turtei, pe o tavă specială se vor pune următoarele lucruri, dacă este vorba despre un băiețel: o carte, bani, cheile unei mașini, creion sau pix, o oglindă, un inel, o icoană, un instrument muzical, un calculator, o șurubelniță, o seringă de jucărie, caiet sau carte, etc.

Set 2 carnetele Djeco, Camille

În prezent, abordarea acestui ritual se face și într-o manieră modernă. Nu este greșit ca părinții să aleagă și lucruri pe care și le doresc ei foarte mult, care vor fi puse pe tava copilului. Este vorba despre ceea ce vor ei pentru propriul lor copil, în mod deosebit.

De pe această tavă copilul va alege 3 lucruri. Toate acestea îi vor influența viitorul, susțin persoanele care se pricep la obiceiurile și datinile noastre românești.

Ce se pune pe tavă la moțul fetei?

În cazul unei fetițe, în locul calculatorului și al instrumentului muzical, se vor așeza pe tava de moț lucruri precum pieptăn și foarfece, farduri, un ruj, ustensile pentru bucătărie, papiotă de ață, etc.

Lista cu obiectele pe care să nu le pui pe tava de moț

Pe tava de moț nu se vor pune foarte multe obiecte. Nu uita următorul lucru: copilul este mic și multe obiecte pe o singură tavă îl pot deruta. Există riscul să nu mai aleagă nimic, până la urmă. 6-8 obiecte vor fi suficiente.

Nu este bine să fie puse pe tavă obiecte ascuțite sau obiecte mici pe care copilul le poate înghiți. De asemenea, nu se vor pune pe tavă jucării. Sunt mult prea uzuale și cei mici le pot alege repede.

Pentru un astfel de moment important este foarte recomandat să alegeți o tavă de moț gata pregătită de magazinele specializate care comercializează astfel de lucruri. Ofertele sunt variate și foarte frumoase. În mod suplimentar, alegeți dumneavoastră alte obiecte, pe care le doriți neapărat.

Semnificația obiectelor alese de copii

În funcție de ce va alege micuțul, se spune că obiectele vor fi premonitoare fie pentru o anumită meserie, fie pentru principiile de viață pe care le va avea și interesele de viitor. Dacă alege foarfeca, înseamnă că va manifesta un interes pentru stil, felul în care arată, meseria de hair-stylist sau frizer. Caietul sau pixul înseamnă predilecția spre studiu, învățare, profesii academice.

Dacă alege cartea, îi va plăcea să citească sau va deveni profesor. Dacă alege instrumente medicale, înseamnă că va avea înclinație spre medicină și științe exacte. Banii indică norocul în viață, prosperitatea și afacerile. Parfumul înseamnă înclinație spre eleganță, rafinament, iar adolescentul va fi foarte atent la propria sa imagine. Aurul și bijuteriile înseamnă cochetărie.

Dacă alege oglinda, îi va păsa de imaginea sa și modul în care se poartă. Ustensilele de bucătărie indică predilecția spre gătit, pasiunea sau chiar un copil pofticios, căruia îi place mâncarea și să experimenteze. Rujurile și fardurile indică pasiunea spre domeniul cosmetic, preocuparea pentru frumusețe și estetica fizică. Dacă alege papiota, obiectele de cusut, înseamnă că i-ar plăcea să fie croitor și să lucreze în acest domeniu. Uneltele tehnice indică înclinarea spre meșteșug, copilul va fi descurcăreț și va aborda orice tip de problemă. Verigheta înseamnă noroc în dragoste, iar instrumentul muzical de jucărie înseamnă înclinație spre artă și acest domeniu. Dacă va alege icoana, înseamnă că va fi un om religios sau că va face ceva în acest domeniu.

Se spune că, primele 3 lucruri pe care le va alege copilul, vor sugera foarte multe lucruri despre viitorul acestuia. Carieră, obiceiuri de viață, destin. Despre astfel de lucruri se va discuta la acest eveniment important.

Tot tradiția susține faptul că, începând cu de tăierea moțului, copilul va deveni curajos și se va teme de nimic. Toți participanții trebuie să guste din turta copilului și să îi ureze numai lucruri frumoase, bune, împliniri importante, sănătate și o viață plină de bunăstare.

Tradiții și obiceiuri la moțul copilului

Tăierea moțului copilului este un obicei foarte efervescent, iar acest lucru înseamnă că, în diferite zone ale țării, există numeroase tradiții. În Bucovina, tăierea moțului are loc în ziua în care micuțului i se sărbătorește numele sau atunci când este ziua unuia dintre părinții acesteia. Totuși, moțul poate fi tăiat doar în trei zile ale săptămânii: luni, joi sau sâmbătă. Moțul este tăiat de către naș sau de către altcineva, nu de către părinți.

În Oltenia și Muntenia, petrecerea are loc atunci când copilul împlinește un anișor, iar în acea zi copilul este îmbrăcat cu haine noi, primite de la nași, care îi taie și moțul. Lumea se adună în jurul mesei pe care stă copilul înainte de miezul nopții, iar moțul tăiat se păstrează. Apoi, copilul alege din obiectele de pe masă, având voie să aleagă 3. În aceste regiuni, moțul este tăiat doar la băieți, iar fetelor li se rupe „o bucată de turtă” deasupra capului. Deși unii părinți păstrează moțul, alții îl îngroapă a doua zi la rădăcina unui pom.

În Moldova, moțul se taie atât fetelor, cât și băieților, iar petrecerea are loc într-un cadru mai restrâns, de obicei în familie.

Se aduc multe cadouri simbolice și frumoase. În schimb, se mizează foarte mult pe temperatura de afară: dacă este soare în ziua tăierii moțului, înseamnă că viața copilului va fi una plină de noroc, bunăstare, dar dacă este frig și înnorat, înseamnă că va avea parte de multe provocări.

De asemenea, semnificativ este și obiceiul în care moțul tăiat este lipit, ulterior, pe un bănuț, folosindu-se ceară din lumânarea de bătez. Bănuțul este oferit părinților, semnificând că acesta îl va apăra pe micuț de rele, durere și spaime, dacă părul este ars în apropierea micuțului.

În Dobrogea, tăierea moțului nu este un obicei bine împământat, dar există persoane care fac acest lucru înainte ca micuțul să împlinească un an. Petrecerea are loc acasă la părinți și, precum și în alte zone, micuțul alege de pe o măsuță obiecte care îi vor prezice viitorul, trei la numărul. De la cariera pe care o avea, interesele și intențiile sale, micuțul poate alege dintr-o varietate de obiecte cu semnificație aparte.

Nașii sunt foarte importanți pentru acest eveniment. Ei sunt cei care vor tăia moțul sau vor rupe turta copilului. În anumite zone ale țării va fi nevoie de lumânarea de botez. Se va aprinde pe perioada ritualului și se va folosi ceara acesteia, pentru fixarea părului pe un bănuț de argint.

Nu trebuie să te îngrijoreze dacă în orașul tău tradițiile sunt diferite. Întreabă o persoană în vârstă, o colegă sau un prieten foarte bun care sunt tradițiile acolo. Respectă-le și totul va fi foarte bine. Chiar nașii te pot ajuta într-o astfel de situație!

Tot ei vor trebui să cumpere hainele celui mic cu care va fi îmbrăcat la petrecere.

Ce cadou să alegi nașilor?

De asemenea, conform obiceiurilor, părinții vor trebui să aleagă un cadou pentru nași. Poate fi vorba despre un obiect deosebit pentru decor casă, un tablou, un parfum frumos, un cadou personalizat care să rămână amintire de la sărbătoarea copilului, un set de cești de porțelan fin sau un obiect pictat manual, etc.

Îți recomandam să alegi cadoul în așa fel încât el să dăinuie timpului, cu succes. Va fi frumos ca această amintire să fie ușor de păstrat, mult timp.

Body Bebe Personaliat Nașul meu

Idei de cadouri pentru bebe la tăierea moțului

Dacă vei fi invitat la un astfel de eveniment în calitate de rudă sau de prieten al părinților, și tu va trebui să alegi un cadou deosebit pentru cel mic.

Poți alege haine, încălțăminte de bună calitate, jucării conform vârstei, un obiect de decor pentru camera lui, o păturică sau un set de lenjerie de pat, etc. Cadourile personalizate sunt foarte preferate de multă lume.

De asemenea, poți face cadou un Scaun de masa Cryspi, Grey Elephant deoarece este util și părinții vor aprecia.

Scaun de masa Cryspi, Grey Elephant

Carucior Eichhorn Activity Walker cu 35 cuburi

Un alt joc interesant de făcut cadou este Joc de echilibru Londji, Miau

Joc de echilibru Londji, Miau

Alege un mesaj frumos și personalizează obiectul respectiv chiar cu o fotografie pe care o vei face... „întâmplător”, într-o zi apropiată. Când va fi mare o va privi cu multă bucurie. Roagă părinții să păstreze cadoul într-un loc sigur și să îi povestească despre persoana care l-a pregătit în această zi specială.

Paturica Milestone plusata pentru fotografii memorabile Cerb

Centru de activitati Multi, Qkids, ZOO

Jucarie din lemn Eichhorn Stacking Toy

Joc de asociere Djeco, Cabanimo

Joc de baie Pinguinii jucausi - Melissa & Doug

Jucarii baie colorate, 6/set, 6L+ Toy - Hausmann

Sfaturi utile pentru părinți și nași

Părinții sunt cei care vor organiza tăierea moțului celui mic în mediul familial. De această dată preotul nu este prezent și totul se desfășoară într-o atmosferă relaxantă, alături de familie și cei dragi. Foarte important este rolul deținut de nași care îi vor tăia moțul celui mic și îl vor ruga să aleagă 3 obiecte de pe o tavă. Aceștia vor primi un cadou de la părinți și îl vor cadorisi pe cel mic cu bani sau jucării, hăinuțe.

De obicei, pe tavă sunt puse următoarele obiecte: carte, chei de mașină, pix, bani, oglindă, parfum, stetoscop, obiecte muzicale, verighetă, farduri, icoană etc. Se crede că acele 3 obiecte alese de cel mic îi vor hotărî destinul. De exemplu, dacă alege un pix va avea o meserie care să necesite scrisul sau daca alege un fluier sau un nai, va fi un cântăreț celebru.

Șuvița de păr tăiată din creștetul micuțului va fi păstrată drept amintire de către părinți. Acest obicei nu este unul consemnat de biserică, ci unul din popor care s-a transmis din generație în generație.

Câteva sfaturi pentru părinți și nași:

  • Atmosferă relaxantă - creează o atmosferă cât mai relaxantă pentru ca bebelușul să fie liniștit mai ales că o să vadă mai multe chipuri în jur decât de obicei.
  • Atenție la detalii - acest moment este unul încărcat de semnificații și este bine să fiți toți atenți la detalii pentru un moment minunat.
  • Respectă tradițiile - este bine să fii atent la tradițiile zonei din care faci parte pentru ca bebelușul să aibă parte de un viitor luminos.
  • Turta - nu uita de turta care se va rupe și se va împărți invitaților deoarece semnifică sănătate și prosperitate. În unele zone, băiețeilor li se ia moțul sau se rupe un colac, în locul turtei.
  • Tava cu obiecte - aici ar trebui să fie puse obiecte din cele mai diverse pentru ca bebelușul să aibă din ce alege ceea ce de multe ori se dovedește viitoarea profesie a acestuia.
  • Copilul pe primul loc - deși este un eveniment la care vor fi invitați mai mulți oameni, bebelușul ar trebui să fie pe primul loc și să îi oferi liniștea, bunăstarea sa fizică și psihică.

Luarea moțului celui mic este un moment special din viața celui mic și unul deosebit din viața părinților de asemenea. Ceea ce alege bebelușul de pe tavă este important deoarece uneori indică o predilecție a acestuia spre un anumit domeniu.

Comentarii