'
Cum invatam copilul la olita?

Când devii părinte pe lângă împlinirea și bucuria acestei perioade pe care o vei trăi din plin, inevitabil vor apare și momente dificile care îți vor da bătăi de cap. Creșterea unui copil nu este un proces ușor dar în timp vei învăța  rând pe rând cum merg lucrurile și te vei bucura din plin de fiecare etapă.

Este un capitol complet nou, nimeni nu s-a născut învățat și vei afla pe parcurs cum ar trebui să procedezi în fiecare situație.

Copilul tău va trece prin mai multe etape în procesul de creștere, tu ca părinte ești cel care îi va fi mereu alături, pas cu pas.

Una dintre cele mai importante etape din acest proces este trecerea la oliță și cum îl poți ajuta pe cel mic să tracă prin această etapă fără prea mult stres și disconfort.

Stai liniștit fiecare copil are propriul lui ritm de creștere iar tu vei observa cu siguranța trecerea la fiecare etapă.

În continuarea acestui articol îți vom prezenta câteva tehnici folositoare pentru acesta etapă dar și câteva sfaturi despre cum învățăm copilul la oliță.

Semne că e pregătit/ă pentru oliță

Sursă foto; fisrt cry parents

După cum am menționat și mai sus fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui și trebuie să știi însă că acest pas se va face atunci când cel mic este pregătit și stai liniștit, vei observa în comportamentul lui niște semnale care îți vor da de înțeles că este pregătit pentru acest pas.

Iată câteva semne care  îți vor da de înțeles că este pregătit pentru oliță.

  • Cel mic știe când face treaba mare și devine foarte liniștit dând semne de concentrare arătând cu degetul către scutec și știind ce a făcut acolo.
  • Poate arăta cu degetul spre diferite părți ale propriului corp atunci când îi sunt numite sau când este întrebat.
  • Are capacitatea de a se concentra timp de 5-10 minute asupra unei jucării, cărți sau chiar desen animat.
  • Și cel mai des întâlnit semn, cel mic începe să refuze pampers-ul. Atunci cu siguranță vei ști că momentul cel mare a sosit.

Cum învățăm copilul la oliță?

Sursă foto: good to

De-a lungul timpului au apărut fel și fel de metode care te pot ajuta să-l înveți pe cel mic să folosească oliță. Diferite trucuri care să-i ajute pe părinți în această etapă dar și pe cei mici să se adapteze la noile schimbări.

Iată câteva trucuri despre cum învățăm copilul la oliță. Trucuri care te vor ajuta și pe tine dacă ai ajuns la această etapă cu copilașul tău.

1. Familiarizează-l din timp cu întregul proces

Chiar dacă mai sunt multe luni bune până veți ajunge la etapa oliței, vorbește-i din timp despre aceasta. Familiarizează-l cu cuvântul, oliță și explică-i pe înțelesul lui întregul proces și cum ar trebui să funcționeze. Îi poți arăta interactiv pe jucăriile lui că acestea ar trebui învățate să facă baie și să folosească toaleta. Ajută-l să înțeleagă aceste lucruri noi, procesul ar putea fi mult mai ușor și cel mic ar putea accepta această mai repede decât te-ai aștepta.

2. Alege o oliță potrivită pentru copilul tău

În ziua de astăzi găsești o mulțime de olițe pe diferite tipuri, culori dimensiuni etc. Pot fi olițe cu suport, oliță portabile pentru vacanță, olițe pliabile. Pentru ca cel mic să o accepte mai ușor poți alege ca aceasta să fie pe culoarea preferata a copilului tău.

Noi îți sărim în ajutor și îți prezentăm o serie de olițe potrivite pentru cei mici.

Olita scaunel pentru copii BabyJem

Având un model prietenos și forma de scăunel îl a face pe cel mic să interacționeze mult mai ușor cu ea. Poate fi una dintre olițele la care să apelezi atunci când cel mic are nevoie de una.

Olita portabila 2in1 BabyJem Portable Seat

Având un sistem portabil acesta poate fi împachetată rapid și transportată cu ușurință oriunde veți merge. Indiferent unde veți merge această oliță va fi un prieten bun în noua etapă pe care o traversează cel mic.

Olita educationala multifunctionala

Acesta este un model de oliță care îl va familiariza pe cel mic cu noțiunea de toaletă, ajutându-l să treacă mai ușor la următoarea etapă. Având designul unei toalete normale acestuia îi va fi mult mai ușor să asocieze acest element cu acțiunea în sine.

La ce vârstă punem copilul pe oliță?

Sursă foto: nursery world

Aceasta este una dintre întrebările pe care părinții le pun tot mai des, la ce vârstă punem copilul la oliță. Fiecare copil este unic iar din acest motiv este dificil de stabilit o vârstă standard la care este recomandată începerea antrenamentului pentru trecerea la oliță.

Cei mai mulți specialiști consideră că vârsta nu contează și dacă x a început la vârsta de 2 ani, nu înseamnă ca la fel trebuie să facă și copilul tău. Copilul trebuie să fie pregătit pentru această etapă și îți va oferi tot felul de semne pe care cu siguranță le vei înțelege la momentul oportun.

Până a ajunge la această etapă, asigură-te că cel mic este familiarizat cu termenii acesteia dar și cu întregul proces.

Dacă copilul tău îți dorește să folosească oliță, se așează pe aceasta, sau pur și simplu refuză pempers-ul, cu siguranță ați ajuns în acea etapă.

Tehnici pentru folosirea oliței pentru fetițe și băieți

Sursă foto: made for mums

O altă dilemă care intervine în educația celui mic în privința folosirii oliței este legată de sexul acestuia. Mulți părinți se întreabă dacă ar trebui să facă ceva în mod special în privința oliței dacă copilul este fetiță sau băiețel. Lasă-ne pe noi să-ți spunem că există anumite lucruri care pot stimula pozitiv deprinderea de a sta pe oliță diferite de la fete la băieți.

Iată câteva tehnici pentru folosirea oliței pentru fetițe și băieței de care ar trebui să ții cont.

E dovedit științific că de cele mai multe ori copiii iau exemplul părinților de același sex în tot ceea ce fac, acest lucru fiind la fel și când vine vorba de oliță.

Fetițele vor vrea să o imite pe mama. Dacă cea mică adoră păpușile, puteți începe prin a pune pe oliță păpușa preferată, invitând-o apoi pe cea mică să facă la fel.

Un alt ajutor de nădejde ar putea fi o carte sau un joc despre igiena copiilor pe care să o studiați împreună, explicându-i fiecare pas.

Iată aici un exemplu de joc util la care puteți apela pentru a-l învăța pe cel mic igiena personala.

Joc Secvente temporale - igiena. Pentru 3-6 ani - Miniland

Când vine vorba despre băieței, trebuie să știi că este în regulă ca cei mici să stea pe oliță la fel ca și fetițele în poziția așezat.

Și în cazul băieților funcționează același principiu, al modelului părintelui de același sex, astfel încât dorința de urinare din picioare la toaletă s-ar putea să apară mai repede.

Cu multă răbdare îl veți face pe cel mic să treacă la oliță și să o accepte. Puteți apela totuși și la un postament la care să apelați pentru ca cel mic să fie la înălțimea lui pentru vasul de toaletă.

La fel ca și în cazul fetițelor cărțile și jocurile pot ușura întregul proces de învățare și înțelegere.

Sfaturi pentru părinți

Sursă foto: mama natural

Fiecare părinte va caută să se documenteze cât mai bine despre cum și când învățăm copilul la oliță. Acesta este un lucru bun, documentandu-te vei ști cel mai bine cum să  gestionezi întreaga siguranță. Iată câteva sfaturi care cu siguranță îți vor fi de folos:

  • Fiecare copil este diferit și se dezvoltă în propriul lui ritm. Fii răbdător, chiar dacă întârzie etapa oliței, va veni cu siguranță mai devreme sau mai târziu.
  • Familiarizează-l din timp pe cel mic cu întregul proces. Vorbește-i despre această etapă, spune-i că este normal, arată-i pe diferite jucării cu se face.
  • Apelează la cărți sau jocuri despre igiena personală. Acestea îl vor ajuta pe cel mic să înțeleagă mai ușor.
  • Fii alături de el și treceți prin asta împreună atunci când el este pregătit.
  • Copilul trebuie să aibă încredere în tine, nu-l forța, așteaptă și lasă lucrurile să vină de la sine.

Pare un proces greu, dar fiecare copil se adaptează la aceasta etapă și o depășește în ritmul lui. Ca părinte, datorita ta este să fii acolo pentru el și să-l ajuți în acest proces nou din viața lui.

Comentarii