'
Scaunul auto - de ce este important sistemul Isofix?

Sistemul Isofix - de ce este important?

Atunci când cumpărăm un scaun auto pentru bebelușul nostru este normal să fim asaltați de o mulțime de întrebări:

Scoică sau landou?

Ce tip de scaun auto să alegem?

În conformitate cu ce reglementări ar trebui să fie aprobat? 

Dar odată ce au fost clarificate toate îndoielile referitoare la tipul de scaun, este timpul să vorbim despre un aspect extrem de important: sistemul de prindere pentru a-l instala în vehicul: care este mai sigur, ISOFIX sau sistemul de prindere pe bază de centura de siguranță? Ce diferențe există între unul și celălalt?

Dacă ești în căutarea unui scaun auto pentru copilul tău și nu știi de unde să începi, ai ajuns unde trebuie. La Drool știm că această sarcină poate fi destul de complicată, motiv pentru care am pregătit acest articol pentru a te ajuta să alegi sistemul de fixare potrivit pentru scaunul auto.

Sistemul Isofix pentru scaune auto copii: ce este, cum funcționează și de ce este mai sigur?

Din fericire, scaunele auto pentru copii au evoluat foarte mult de când au fost inventate primele scaune, în anii 1960. Copiii călătoresc mult mai în siguranță astăzi, iar scaunele auto sunt mult mai ușor de utilizat și instalat datorită inovațiilor precum Isofix.

Dar ce este celebrul sistem Isofix? Isofix este prescurtarea pentru International Standard Organization Fix și, după cum probabil ați ghicit, este un sistem standardizat internațional de prindere a scaunul auto în vehicul. El implică fixarea scaunului auto direct în autoturism, fără a mai fi nevoie de centura de siguranță a mașinii. Acesta este și principalul avantaj al sistemului Isofix, întrucât fixarea scaunului auto este pe de o parte facilă și, pe de altă parte, mult mai sigură.

Sistemul Isofix presupune ca autoturismul să fie dotat din fabrică cu un sistem de ancorare standardizat (ISO13216), care permite oricărui model de scaun auto cu Isofix să poată fi fixat și detașat cu ușurință.

Cum știu dacă mașina mea este dotată cu Isofix?

Înainte de achiziționarea unui scaun auto cu sistem de prindere Isofix este important să verifici dacă mașina îți permite instalarea unui astfel de scaun auto. De obicei, sistemul Isofix se întâlnește la mai toate mașinile fabricate după anul 2002, dar cu toate acestea o verificare suplimentară nu strică.

La autoturismele moderne însă, sistemul Isofix poate fi găsit pe bancheta din spate, în locurile din stânga sau dreapta, nu în mijloc. Este ușor să-l intuiești, întrucât este marcat de cuvântul „ISOFIX” (vezi poza de mai jos). De altfel, te poți ajuta de cartea tehnică a mașinii tale, pentru a vedea de ce dotări dispune.

Daca Isofix nu e clar marcat, atunci va trebui să introduci mâna între spătarul banchetei din spate și șezutul acesteia și să vezi dacă găsești două cleme. (vezi poza de mai jos)

În momentul da față, sistemul de prindere ISOFIX este considerat a fi cea mai sigură modalitate de fixare a scaunelor auto pentru copii.

De ce este recomandat Isofix?

Un scaun care are Isofix va fi mai mult sigur decât altul căruia îi lipsește acest sistem. Funcția sa este practic de a simplifica fixarea la mașină, deoarece astfel pot fi evitate erorile de asamblare care apar atunci când scaunul auto este ținut cu centura de siguranță. Rezultatul este o călătorie mult mai sigură pentru copii, mai ales în momentele de mare stres, precum frânarea sau impactul.

Iată cum se instalează un scaun auto cu sistemul Isofix:

Instalarea unui scaun auto este o operațiune foarte delicată. Deși există o mulțime de manuale, tutoriale și sugestiile inevitabile ale prietenilor „care au trecut deja prin asta”, tot va exista întrebarea: „Oare l-am instalat bine?”. 

Aceste îndoieli nu trebuie să existe pentru că o instalare corectă a scaunului auto poate face o diferență substanțială, am spune aproape vitală, în cazul unui accident. Statisticile arată că 9 din 10 părinţi recunosc că nu sunt siguri de instalarea scaunului auto. O cifră deloc liniștitoare. Dar există speranță: se numește ISOFIX.

Sistemul de prindere Isofix asigură un mecanism simplu și elementar: pe baza scaunului auto se află doi conectori universali care se introduc în clemele corespunzătoare prezente între scaun și spătarul scaunului auto. În acest fel, scaunul auto este fixat direct de scaunul autoturismului fără a folosi centurile de siguranță, creând astfel o legătură rigidă între scaun și cadrul mașinii.

Sistemul de cuplare Isofix mai poate fi însoțit și de alte elemente, pentru a asigura o mai mare stabilitate:

  • Picior de sprijin (Support leg). Piciorul de sprijin este un fel de al treilea „picior” care se fixează perpendicular în podeaua mașinii. El are rol de antibasculare în caz de coliziune. Nu este întotdeauna posibilă utilizarea piciorului de sprijin ca al treilea element de fixare pentru scaunul pentru copii Isofix, deoarece mașina poate avea compartimente de depozitare care împiedică fixarea acestuia sau distanța dintre scaun și podea este prea mare sau redusă.
  • Top Tether. Acest element este de fapt o chingă de stabilizare care poate fi regăsită pe spatele scaunului. Ea se fixează cu un carlig pe spatele spătarului banchetei din spate, în portbagaj sau pe plafonul mașinii.

Care sunt avantajele sistemului Isofix?

Instalarea scaunului pentru copii folosind un sistem ISOFIX are avantaje importante față de instalarea cu centura de siguranță. Iată:

  • Reduce erorile cu privire la instalarea scaunului auto. Deoarece este un sistem rapid, simplu și intuitiv de utilizat, erorile sunt reduse la instalarea scaunului auto în mașină. Astfel, siguranța copiilor nu mai poate fi pusă la îndoială.
  • Fixarea scaunului auto cu Isofix oferă un plus de stabilitate. Cuplarea scaunului la mașină prin sistemul Isofix oferă o mai mare stabilitate. Profesioniștii susțin că această stabilitate este vizibilă mai ales în cazul unui impact lateral.
  • Iosofix reduce riscul de lovituri în cazul unui impact frontal. Dacă scaunul este fixat cu centura de siguranță a vehiculului, în cazul unei coliziuni frontale centura ăși face treaba cu o întindere de până la 15 cm. Acest lucru nu se întâmplă dacă scaunul este ancorat la vehicul prin intermediul Isofix, reducând astfel riscul de traumatisme craniene care apare în aceste situații.
  • Scaunul rămâne întotdeauna ancorat de șasiul vehiculului. Când un scaun este asigurat cu Isofix, acesta rămâne permanent fixat și ancorat de șasiul vehiculului. În acest fel, în cazul unui impact, copilul va fi mai în siguranță.


O achiziție corectă în ceea ce privește scaunul auto pentru copii este esențială, deoarece este vorba despre siguranța copilului. Scaunul auto este foarte important pentru a călători în siguranță cu cei mici încă din primele zile de viață. Noi le-am dedicat scaunelor auto pentru copii o întreagă categorie la drool.ro, toate fiind conforme cu reglementările în vigoare privind siguranța în mașini. Așadar, alegerea corectă ține de tine!

Comentarii

Articole similare