'
Turn de învățare tip Montessori: Beneficiile oferite de jucăriile din lemn de la Mamatoyz

Turn de învățare tip Montessori

Montessori este o tehnică de învățare elaborată în secolul XX care ia tot mai mult amploare. Principiile acesteia au drept scop o bună dezvoltare a copiilor pornind de la felul lor de a fi și de la stimularea abilităților proprii. Astfel, Montessori pune accent pe dezvoltare, pe independență, pornind de la activitățile care prezintă interes pentru micuți. 

Tehnica este folosită atât în procesul de educare propriu-zis (de exemplu, când copilul merge la școală), dar și acasă, când vine vorba de practici uzuale și specifice vârstei lor, precum: mobilitate, somn, joacă etc. Pentru că joacă este activitatea preferată a copiilor de pretutindeni și pentru că dragostea părinților este infinită, ceea ce-i pune pe micuţi în topul priorităților, cei mari vor căuta întotdeauna să le ofere tot ce-i mai bun. 

"Copiii nu au nevoie de noi să facem lucrurile în locul lor. Copiii au nevoie de noi să pregătim un mediu potrivit pentru ei, care să le permită să fie autonomi.

Atunci când copilul are oportunitatea să fie exact atât de autonom pe cât are nevoie să fie, se naște în sufletul lui un sentiment de împlinire, demnitate și curaj. Este exact fundamentul de care are nevoie pentru a crește echilibrat și a învăța ghidat de propriul său interes.

În abordarea Montessori, accesul copilului la zona de pregătire a mesei este fundamentală. Pentru că doar având accesul la mediul său, copilul se adaptează timpului și locului în care s-a născut și se construiește pe sine.

Atunci când copilul poate sta în picioare, este momentul să aducem în mediul său un turn-înălțător care să îi faciliteze accesul la mediul său. El observă adulții cum fac lucrurile, cum pregătesc alimentele, cum folosesc chiuveta, cum manipulează uneltele din bucătărie și își dorește să poată face și el asta.

Acesta este un moment de mare oportunitate pentru copil. Iar modul în care abordăm noi, adulții, această perioadă poate face diferența.

Atunci când alegem să dăm acces copilului la o zonă atât de dorită de el, de fapt dăm voie învățării să se întămple, îi permitem copilului să fie mândru de el și de reușitele sale dar și să învețe din greșeli.

Turnul de învățare, așa cum îi spune și numele, este o poartă pe care o deschidem copilului către o lume nouă, plină de informații și cunoaștere.

Beneficiile unui turn de învățare după filosofia Montessori:

  • Independență și autonomie
  • Stimă de sine
  • Oportunități de învățare și creștere
  • Consolidarea relației părinte-copil, prin timpul petrecut împreună la bucătărie
  • Învățarea și exersarea abilităților motorii fine și grosiere
  • Sentimentul de apartenență",

spune Gabriela Hranovschi - Specialist Montessori certificat de Association Montessori Internationale

gabrielahranovschi

Instagram: https://www.instagram.com/gabrielahranovschi/

......................................................................................................................................

Orice părinte poate aplica principiile Montessori în viața copiilor atunci când se joacă pornind de la alegerea unor jucării adecvate pe care şi tu le poți găsi pe drool.ro. Așadar, dacă vrei să-i impui copilului niște limite sănătoasă, fără a-i constrânge libertatea de care are nevoie, și dacă vrei să-l încurajezi să devină cea mai bună versiune a lui, fără niciun fel de griji și indiferent de vârsta pe care o are, hai să afli mai multe informații despre cum poți să faci asta și beneficiile Montessori. 

Turnurile de învățare: Ce sunt și care e conexiunea lor cu Montessori?

Când vorbim de turnuri de învățare, ne referim la o serie de jucării din lemn/multifuncționale pe care le poți găsi la Drool.ro alături de alte lucruri pentru joc și joacă, prin intermediul cărora cei mici pot descoperi și să învețe în același timp, o mulțime de lucruri noi.

Turnurile se găsesc inclusiv în secțiunea mobilier camera copiilor și urmează să-ți explicăm de ce. 

turn de invatare

Probabil că deja ți-ai pus deja întrebarea: dar nu asta face orice fel de joc sau jucărie? Sau: cum poate ajuta un corp de mobilier la dezvoltarea copilului meu? Hai să o luăm pas cu pas ca să înțelegi mai bine despre ce este vorba. 

În Montessori se promovează în primul rând interacțiunea cu lucruri și obiecte care să nu aducă niciun prejudiciu copiilor, oricât ar fi acesta de mărunt. Vorbim aici și de faptul că unele jucării sau piese de mobilier pot fi realizate din materiale uzuale și cu o formă regulată care poate fi într-o oarecare măsură periculoase pentru copii. 

De exemplu, unele jucării sau corpuri de mobilă au muchii de care copiii se pot leza, fie părți pe care le pot înghite. Există și tratamente aduse unor articole care pot avea substanțe toxice, degajând vapori care se inhalează cu ușurință și care pot ajunge în plămânii copiilor. Totodată, în viața uzuală, când a putut vreodată o jucărie să fie utilizată pe post de mobilier?

Lucrurile se schimbă radical când vine vorba de turnurile de învățare tip Montessori oferite de MamaToyz. În primul rând sunt confecționate din lemn natural ce nu beneficiază de un tratament cu substanțe sau vopsele toxice. Marginile sunt rotunjite pentru a preveni încă de la primul contact orice risc de incident. Materialul utilizat la construcţia acestora este în același timp mult mai durabil.

Turn de invatare MamaToyz

În ceea ce privește joaca, copilul îl poate pune cu succes în centrul atenției transformându-l de exemplu, într-un suport pentru jucăriile preferate. Ca piesă de mobilier, îi oferă posibilitatea micuțului de a ajunge de exemplu, la blatul de bucătărie de unde să-și ia singur gustarea preferată. Acesta va trebui să-l împingă, deci va stimula mișcarea, menținerea echilibrului, dezvoltarea atenției. 

Apoi, ele sunt ușor de pliat și de strâns, dar și de depozitat, astfel încât să nu ocupe anost spațiu și să restrângă confortul și libertatea de mișcare a copilului, oferind totodată posibilitatea de a valorifica încăperea și disponibilitatea acesteia la potențial maxim. Modelele cu platformă reglabilă permit ajustarea corectă a turnurilor de învățare conform înălțimii și vârstei, un alt principiu respectat în Montessori.

Prin urmare, aceste centre de activități se vor transforma într-o investiție extrem de practică și utilă pentru fiecare copil în parte, oferindu-le tot ceea ce ei au nevoie ca să se dezvolte armonios.

Cele 5 principii promovate de Montessori și beneficiile lor

Însușirea tehnicii Montessori se bazează în primul rând pe cunoașterea principiilor care stau la baza implementării unui stil de viață. Toate evenimentele și lucrurile cu care ia contact un copil încă din prima zi de viață se pot transforma într-o modalitate de a crește copilul așa cum se cuvine și de a-l dezvolta corespunzător pe toate planurile, cum este redat în rândurile următoare.

  • Respectarea copilului

Chiar dacă copiii sunt lipsiți de experiență de viață și își însușesc pe zi ce trece anumite învățături și credințe, aceștia trebuie să beneficieze de respect. În Montessori, acest lucru este văzut drept situația în care activitățile pe care le desfășoară nu sunt întrerupte de părinți sau contestate. De exemplu, atunci când micuțul se concentrează pe o jucărie sau un joc, acesta este încurajat și lăsat să descopere, să ia decizii, să interacționeze.

  • Dezvoltarea cognitivă

Cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai curioși. Absorb tot ceea ce văd în jur ca un burete și e normal ca la un moment dat toată această interacțiune să ajungă la un alt nivel. Pe măsură ce cresc, devin tot mai atrași de anumite lucruri și aspecte, care-i vor încuraja să-și dezvolte percepția, atenția la detalii, mobilitatea etc.

Turn de invatare

  • Atenția la perioadele sensibile

Și copiii au perioade fragile în care lucrurile nu merg așa cum au visat, ori apar diferite obstacole care-i pot descuraja. În aplicarea tehnicii Montessori, părinții sunt încurajați să nu trateze acest lucru cu superficialitate și li se recomandă să caute soluții și modalități prin care le pot veni în sprijinul copiilor astfel încât să treacă mai ușor peste perioadele dificile și să-și atingă în cele din urmă scopul.

  • Dezvoltarea prin autoeducare

Deși pare o afirmație și un principiu ieșit din comun, într-adevăr, Montessori a arătat de numeroase ori prin experiențele altor părinți că e posibil ca aceștia să se autoeduce prin interacțiunea cu mediul înconjurător. Fiecare pas se va transforma pe această cale într-o experiență din care copiii vor putea trage concluzii adecvate pentru acțiunile de același fel care vor avea loc în mod repetat.

  • Un mediul propice de învățare

Copiii învață lucruri și se dezvoltă mai cu seamă când locurile pe care le frecventează le permit acest lucru. Un mediu anxios îl va face pe cel mic să fie temător și mereu în gardă privind pericolele, iar concentrarea lor nu se va mai putea axa acolo unde contează cu adevărat. Ca prin urmare, modul în care arată spațiul, sentimentele pe care le evocă și modul în care copii se simt are o importanță semnificativă.

Cum încurajezi copilul să folosească turnurile de învățare pentru a se bucura de întreg potențialul și beneficiile acestora?

În primii ani de viață, părinții sunt de nedespărțit de copiii lor. Petrecând mult timp împreună și îndeplinindu-i absolut toate plăcerile și nevoile se crează acea relație de codependență în care copiii nu fac nimic fără aprobarea și îndeosebi, fără ajutorul părinților. Doar că acest mod repetat de a trăi se transformă ușor într-un stil de viață și poate deveni inclusiv o parte din personalitatea lor ca tineri și viitori adulți. 

Treptat, odată cu trecerea timpului, va deveni tot mai dificil pe această cale ca micuții să-și atingă gradul necesar de independenţă și să-și dezvolte totodată abilitățile de care au nevoie pentru a-și îndeplini necesitățile, dar și pentru a se ridica la standardele societății. 

Prin urmare, stilul de viață Montessori este cu adevărat benefic și util de introdus în viața copiilor încă de la cea mai fragedă vârstă. Dar cum faci asta respectând principiile acestei tehnici în același timp, fără a apela la tot felul de constrângeri?

Uite câteva sfaturi utile:

1. De fiecare dată când cel mic preia inițiativa, asigură-te că-l susții și că-l lași să descopere singur lucrurile pe care le poate face prin intermediul turnului de activități. 

2. Încurajează-l să-l folosească cât mai frecvent și explică-i cu putință că orice activitate își propune să facă, nu va avea parte de incidente neplăcute ci dimpotrivă, va avea de câștigat. 

3. Dacă ai posibilitatea, te poți folosi de instrumente similare pentru a-i însufleți copilului curiozitatea. Micuții tind deseori să copie din activitățile pe care le fac adulții cu care-și petrec timpul. Așa că nu e de mirare cum de își deprind adesea anumite gesturi și activități cunoscute.

4. Evită de fiecare dată când acesta își dorește un lucru, să-l faci în locul său. Vorbim aici de exemplu, de situația în care copilul își dorește ceva de pe o masă și alegi să-i oferi tu acel lucru personal, în loc să-l încurajezi să-și folosească abilitățile pentru a le obține singur. 

Acestea fiind zise, nu rămâne decât să iei cele mai bune decizii pentru dezvoltarea optimă a copilului tău. Iar dacă rezonezi cu principiile Montessori, nu uita că turnurile de învățare disponibile pe Drool sunt perfecte ca să contribui la educarea acestuia pas cu pas.

Comentarii