'
Miniware transformă diversificarea într-un obicei plăcut pentru copii și mediul înconjurător

Știm cât de repede zboară timpul!

Iar de la naștere, până la diversificare, mai e doar un pas. Treptat micuțul tău va începe să aibă contact cu tot mai multe lucruri din jurul său, va face primii pași, va începe să-și dezvolte limbajul, lucruri care îl vor încânta atât pe el, cât și pe părinți.

Nu poate fi trecut cu vederea nici reflexul de a introduce diferite lucruri în gură, moment în care mai cu seamă copilul trece printr-o serie de neplăceri obișnuite precum creșterea primilor dinți de lapte. Astfe, vine și momentul la care se introduce în viața lui alimentația solidă, dar adaptată desigur, pe nevoile micuțului. Acest proces poartă numele de diversificare și este indispensabil din viața unui copil care se dezvoltă sănătos.

Iată un ghid care conține câteva lucruri utile pe care orice părinte ar trebui să le cunoască atunci când este timpul să facă schimbări în ceea ce privește nutriția copilului și procesul de diversificare.

De la ce vârstă e recomandat să încep diversificarea la copilul meu?

Fiecare copil se dezvoltă diferit, ceea ce înseamnă că și diversificarea poate începe mai devreme sau mai târziu. Vârsta recomandată de către specialiști este cea de 6 luni, timp în care copilul începe totodată să-și dezvolte și dantură. Un plan ideal de diversificare este recomandat să conțină alimente moi, ușor de înghițit, precum supele și pireurile. Mai apoi se poate face trecerea către alimente ceva mai dense, până la fructe și legume crude.

Desigur, există părinți care obișnuiesc să se folosească de produsele deja existente în comerț, precum mâncarea conservată în borcănele sau pungi, ceea ce nu este greșit, mai ales din prisma timpului economisit. Totuși, mâncarea clasică va avea un aport de vitamine și minerale mult mai bogat, cu adevărat benefic pentru organismul adaptiv al copilului, pe când cea ambalată în magazine poate conține și o serie de aditivi pentru menținerea corespunzătoare a preparatelor pe durata termenului de valabilitate.

Alăptare sau diversificare?

Dintr-o generație la alta și inclusiv odată ajunși la pediatrul la care este înscris bebelușul sau la medicul de familie, se promovează intens conceptul de alăptare pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp, mai ales dacă nu există probleme care să pună lactația în pericol sau hrănirea copilului la sân. 

Ce trebuie știut este faptul că, diversificarea nu trebuie să înlocuiască procesul de alăptare, ci îl poate completa chiar și până la vârsta de 2 ani, dacă acest lucru e posibil. Laptele mamar este bogat în nutrienții de care bebelușul are nevoie pentru a se dezvolta. Ba chiar și în primele zile, imediat după naștere, sistemul digestiv al acestuia începe să se adapteze la viața extrauterină motiv pentru care pot apărea acele scaune moi care nu sunt un motiv de îngrijorare cât timp copilul nu are și alte simptome.

Prin urmare, chiar dacă începeți procesul de diversificare de la 6 luni, nu înseamnă că trebuie oprită și alăptarea. Trecerea de la lapte la mâncarea solidă se poate face treptat, iar în momentul în care se dorește a se renunța complet la alăptarea copilului se poate crește ușor cantitatea de mâncare sau aportul nutritiv. El va oferi starea de sațietate ce nu mai poate fi acoperită doar din laptele mamar și/sau raportat la aceeași periodicitate/cantitate de consum ca în primele luni.

Specialiștii subliniază faptul că trebuie avută mare atenție în ceea ce privește cantitatea alimentelor și a preparatelor introduse în noua lui alimentație. Organismul și sistemul digestiv al bebelușilor este mai mic față de cel al nostru al adulților, așa că și porțile pe care le vor consuma vor fi reduse, mai ales că textura și gustul reprezintă o noutate. 

Te poți aștepta pe această cale să înceapă să-și creeze anumite preferințe alimentare și să-ți refuze anumite preparate, un lucru perfect normal dat fiind noutatea și simțurile care nu sunt pe deplin dezvoltate. Cu timpul, acest lucru se poate schimba.

Miniware - produse pentru o diversificare cu grijă față de mediul înconjurător

Vârsta de 6 luni este o recomandare pentru a începe diversificarea, nu o obligație. Ideal este însă ca procesul să nu fie pus în practică mult prea târziu pentru a impune dificultăți în digestie, ci mai cu seamă că acest pas să decurgă natural pentru corpul lor.

Ca părinte, puteți fi tentați să vă folosiți de resursele disponibile în materie de tacâmuri, dar puțini știu că acestea pot fi periculoase pentru micuți. Este recomandat și ca micuțul să facă pe cât posibil, toate acțiunile care sunt cu putință ca să-și dezvolte aptitudinile, iar la un moment dat va fi suficient de dezvoltat încât să folosească singur mâinile sau tacâmurile pentru a se hrăni. 

Tacâmurile uzuale pot produce leziuni la nivelul guriței, iar dacă ele sunt prea mari, copilul poate fi expus la sufocare, înecare sau în cel mai bun caz, va scăpa furculița/lingurița din mână sau hrana pe el. La Drool ne dorim să ajutăm toți părinții să faciliteze procesul de diversificare și, prin intermediul produselor Miniware, aceasta devine o adevărată plăcere.

Miniware oferă produse premium pentru diversificare produse din manioc, o plantă care nu necesită atât de multe resurse pentru a da naștere recipientelor de hrană, bolurilor, paharelor și tacâmurilor, precum și bavetelor sau rucsacelor simpatice care pot fi luate la plimbare. Astfel, ele nu impun pericole în utilizarea celor mici având o formă, o greutate și o compoziție ideală pentru a fi utilizate în deplină siguranță.

Te poți baza pe Minicare o vreme îndelungată, iar la finalul utilizării le poți recicla cu ușurință căci sunt biodegradabile și nu poluează mediul înconjurător - una din cele mai de preț resurse de care și copiii au dreptul să se bucure pe viitor.

Ce alimente pot integra în diversificarea copilului începând cu vârsta de 6 luni?

Este bine să nu te grăbești când vine vorba de diversificare și să îi oferi copilului de mâncare absolut orice îți vine la îndemână sau alimentele care oferă plăcere papilelor tale gustative. Textura este foarte importantă, gingiile și dantura fiind abia în dezvoltare. Așa că un prim pas este introducerea de produse lichide în care poți încorpora de exemplu, o cantitate foarte redusă, urmate de pireuri și supe cremoase, brânzeturi etc. 

Este bine totodată să nu introduci prea multe alimente deodată pentru a vedea cum se comportă corpul acestuia, îndeosebi când vine vorba de cele cu potențial alergic (ouă, pește, nuci etc.) iar în cazul unei intoleranțe sau a unei digestii greoaie să o poți determina cu ușurință. Cantitatea trebuie de asemenea ajustată gradual, în porții mici. 

Tips&Tricks pentru o diversificare de succes

Diversificarea este o adevărată provocare atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Dar pentru a evita dificultățile, uite câteva trucuri pe care puțini ți le vor spune.

  1. Chiar dacă îți dorești să alăptezi în continuare copilul la sân, poți face asta după ce micuțul a servit cel puțin câteva lingurițe de mâncare. Astfel, va deveni o obișnuință să consume diferite alimente cu care va încerca să-și atingă gradul de sațietate, iar în momentul în care vei dori să întrerupi alăptarea îți va fi mai ușor.
  2. Evită să condimentezi mâncarea în exces sau poți evita complet acest lucru. Copilul are timp să descopere treptat alimentele, să se obișnuiască și să se adapteze conform papilelor gustative proprii.
  3. Un truc foarte util este stabilirea unui program de masă. În acest fel, eviți ca micuțul să se trezească noaptea în repetate rânduri plângând de foame, dar totodată este important ca organismul său să aibă parte de câteva mesele principale care să-i asigure o dezvoltare armonioasă.
  4. Temperatura alimentelor și a lichidelor cu care copilul va lua contact nu trebuie să fie nici prea rece, dar nici fierbinte. 
  5. Încearcă să creezi un cadru plăcut atunci când îl hrănești și nu încerca să-l forțezi. Nu te îngrijora dacă acesta dorește să mănânce de unul singur, ci încurajează-l. Folosește o bavetă Miniware care se poate transforma inclusiv într-un șorț de bucătărie pentru a limita murdăria sau poate preveni ca micuțul să se umple complet cu mâncare. 

Iată, cunoscând toate aceste lucruri, diversificarea copilului tău poate deveni mult mai simplă și mai ușoară. Iar cel mic se poate bucura la fel de mult ca și tine de beneficiile pe care tot acest proces le are asupra dezvoltării corpului și al organismului lor.

Noi, la Drool, ne asigurăm în permanență că le oferim copiilor și părinților cele mai bune soluții și produse menite să sprijine un stil de viață echilibrat și sănătos



Comentarii