'
Cum treci fără griji și fără stres peste perioada colicilor?

Ah... colicii. E o perioadă în care devine tot mai dificil să te bucuri de primele luni de viață ale copilului care mai cu seamă este agitat, plânge în cea mai mare parte a zilei și a nopții, iar toată această stare de agitație îți va pune pe deplin răbdarea la încercare. Se poate ca, nici legănatul sau alăptatul, să nu mai fie suficiente să-ți liniștești puiul.

În general, primele 6 săptămâni sunt cele mai cruciale. Iar neplăcerile date de acomodarea sistemului digestiv se pot manifesta diferit de la un copil la altul. Dar poți trece mai ușor peste inconveniențe prin intermediul accesoriilor potrivite pe care le găsești în universul Drool. Dacă ești o tânără mămică, iată la ce să te aștepți în această perioadă și cum să faci față stresului acumulat.

Cum se manifestă colicii?

Ce trebuie să fac ca să dispară colicii repede?

  • Tehnici de masaj

  • Tehnici de distragere a atenției

  • Utilizarea de accesorii care ameliorează disconfortul în timpul colicilor

Cum să treci mai ușor, ca mamă, peste perioada colicilor?

Medicii definesc perioada colicilor ca un fenomen ce are loc în momentul în care sistemul digestiv nu este suficient dezvoltat, iar procesarea laptelui matern sau a formulelor concentrate nu poate fi efectuată în mod corespunzător. Astfel, bebelușul începe a se confrunta cu dureri, mai mici sau mai mari, care vor duce la crize frecvente și prelungite de plâns, la adoptarea unor poziții neobișnuite (micuțul se strânge, se ghemuiește), pielea i se înroșește când plânge și poate avea gaze mai frecvent decât în mod obișnuit.

Totodată, mai poți remarca și schimbări în ceea ce privește consistența fecalelor, să tindă să tragă inconștient de lucrurile din jurul său sau să încerce să le prindă cu gurița, ca un semn de exprimare a disconfortului pe care-l resimte.

Însă, nu trebuie întotdeauna să te îngrijorezi mai mult decât e cazul și să mergi la medic sau să dai o fugă la farmacie, dar poți cere opinia unui specialist pentru liniștea ta psihologică. E obligatoriu ca cel mic să fie văzut de medic în cazul în care temperatura crește peste 38 grade Celsius și dacă apar inclusiv episoade în care bebelușul vomită, ceea ce poate duce la deshidratare.

Medicul va face toate verificările necesare astfel încât să determine dacă există și alte probleme importante ce trebuie avute în considerare, după care te va îndruma și îți va prescrie tratamentul adecvat. De exemplu, poate fi necesar să înlocuiești laptele dacă folosești o formulă de lapte praf din comerț care e greu de tolerat sau dacă prezintă alergii la anumiți compuși prezenți în el.

Ce trebuie să fac ca să dispară colicii repede?

Colicii vor dispărea la un moment dat de la sine, dar pe durata perioadei în care aceștia se manifestă, nu vei putea sta cu mâna în sân și vei căuta să iei măsuri, să faci tot ce-ți stă în putință ca cel puțin să diminuezi disconfortul pe care-l are. Uite câteva aspecte pe care le poți pune în aplicare.

  • Tehnici de masaj

Unele exerciții fizice și masajul burticii pot contribui la diminuarea durerii și la îmbunătățirea tranzitului. Așa că, îți recomandăm ca de fiecare dată când semnalezi unul sau mai multe din semnele colicilor, să-i faci masaj pe burtică și pe spate preț de cel puțin câteva minute. Asociat cu băița de seară și cu hrana adecvată, puiul are mai multe șanse să se calmeze și să adoarmă liniștit un timp mai îndelungat.

Poți folosi perne pentru gravide și alăptare ca să-ți oferi și ție o poziție mai comodă când îți hrănești bebelușul, dat fiind că acesta poate obișnui să adoarmă în brațele tale. Și această apropiere de pieptul tău îl poate ajuta să se simtă în siguranță și să se calmeze, ameliorând episoadele de disconfort.

  • Tehnici de distragere a atenției

De multe ori funcționează cu succes și tehnica de distragere a atenției. Pe această cale, se poate trece mai ușor peste episoadele dureroase, timp în care intensitatea disconfortului se poate diminua. Se pot folosi jucării bebeluși, din pluș, în culori diverse și cu forme simpatice, jucării foşnitoare sau cu sunete, care totodată vor contribui și la dezvoltarea cognitivă și fizică a acestora.

Sunetele albe sunt considerate la fel de utile, iar în această categorie putem vorbi de zgomotul pe care-l fac anumite melodii sau sunetele provenite de la diferite electrocasnice (feon, aspirator). Dat fiind intensitatea lor, bebelușul se va concentra să le înțeleagă, să afle de unde provin și va fi distras de la simptomele cauzate de apariția colicilor cel puțin temporar.

  • Utilizarea de accesorii care ameliorează disconfortul în timpul colicilor

Bineînțeles că există accesorii mult mai practice pentru a ameliora neplăcerile bebelușului din perioada colicilor, multe din acestea fiind disponibile chiar în magazinul nostru online drool.ro, pe care ți le punem la dispoziție la un preț avantajos.

De exemplu, poți opta pentru centuri și pernuțe anticolici. În această categorie vei găsi pernuțe cu sâmburi de cireș care au un design simpatic și sunt perfect sigure ca bebelușul să se joace cu ele sau să le strângă în brațe atunci când doarme. Pot fi utilizate și în alte scopuri, de exemplu, la îmbunătățirea circulației sângelui, în caz de migrene, în caz de dureri menstruale etc. La fel de practice pot fi și sistemele de înfășat care pot înlocui cu succes fașa clasică, principiul fiind similar cu cel al pernuțelor anti-colici.

Știai că și modul de hrănire poate influența confortul din această perioadă? De exemplu, la noi găseşti inclusiv biberoane și tetine anti-colici care redă senzația de hrănire la sân, în timp ce sistemul lent de picurare previn tulburările digestive care duc la formarea de colici. Prin urmare, dacă obișnuiești să-ți hrănești copilul folosind biberonul, iată o opțiune pe care s-o ai în vedere. Există inclusiv lapte praf conceput special pentru perioada colicilor.

În timpul plimbărilor, BebyJem este alături de tine prin intermediul sistemelor ergonomice de purtare, respectiv marsupii și hamuri care-i oferă puiului o poziție comodă în timp ce stă la pieptul tău. De exemplu, păturica cu sistem multifuncțional Carrier e perfectă în orice sezon, datorită țesăturii care previne supraîncălzirea pielii sau senzația de frig.

Această păturică are și beneficiul că, prin confortul desăvârșit pe care-l pune la dispoziție bebelușilor și mânerele ergonomice, vei putea să-l legeni cu ușurință astfel încât să adoarmă repede atunci când este agitat. Calitatea mobilierului și a accesoriilor folosite pentru somn vor avea un rol esențial pentru ca puiul tău să treacă mai ușor peste disconfortul dat de apariția colicilor și pentru a se odihni atât cât organismul său are nevoie.

Cum să treci mai ușor, ca mamă, peste perioada colicilor?

Oricât ar încerca mămicile experimentate și cei din jur să te convingă că este doar o perioadă neplăcută care va trece, din punct de vedere psihologic, fiecare zi pare tot mai copleșitoare. Așa că trebuie să te înarmezi cu multă răbdare și dacă simți nevoia, nu e greșit inclusiv să ceri ajutorul unui specialist (de exemplu, să discuți cu un psiholog).

Se recomandă ca de fiecare dată când puiul tău adoarme, să încerci să te odihnești și tu cu el. De fapt, acest sfat este dat mămicilor chiar și în lipsa colicilor, căci adaptarea copilului necesită timp, iar programul său diferă de cel al adulților. Îl poți încuraja să facă cât mai multe activități care implică atenția lui, pentru a-i gestiona programul de odihnă în mod eficient până la momentul în care vă veți putea bucura împreună de nopți liniștite în care să se trezească de cât mai puține ori.

Îţi va fi util atunci când ai energie să faci diferite activități care să-ți ocupe mintea. Medicii din SUA și nu numai, spun că e critic în această perioadă să ai parte și de momente răsfăț cu tine sau cu cei apropiați sau diferite alte sarcini care să te țină ancorată în cotidian, căci e perioada în care tot mai multe femei ajung să se confrunte cu depresie.

Pentru sănătatea ta psihologică poți inclusiv să optezi pentru sisteme de supraveghere sau un video monitor cu care, de exemplu, vei putea să-ți urmărești fiecare activitate pe care o face copilul tău în timp ce faci curat, speli vasele sau faci de mâncare. Îți va fi de folos și dacă dorești să ieși în oraș la o cafea, în timp ce se ocupă mama sau bunica de cel mic, pentru a fi în permanență la curent cu bunăstarea acestuia.

În concluzie, fiecare mămică este o adevărată eroină, mai ales dacă ne gândim la provocările cărora trebuie să le țină piept încă din primele zile de viață ale copilului. Dar suntem convinși că și tu vei reuși să faci față cu succes perioadei specifice colicilor și nu numai, ghidându-te după simțul tău matern și folosind cele mai potrivite accesorii ajutătoare.

Noi, echipa Drool, îți suntem în permanență alături cu tot ce ai putea avea nevoie în această perioadă întru tocmai pentru a-ți sprijini eforturile și dragostea minunată pe care i-o oferi puiului tău, dar și pentru a face tot acest timp și disconfortul creat, să dispară mai ușor din viața micuțului.



Comentarii