'
Dermatita atopică: O problemă tot mai întâlnită în rândul copiilor și al bebelușilor. Cum o rezolvăm?

Dermatita atopică este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni cutantate din ultimul deceniu. Conform Institutului Sănătății din America, ea este cel mai frecvent diagnosticată la copiii cu vârsta sub un an, acoperind un procent de până la 60% din cazurile la care dermatita se instalează în perioadele incipiente ale copilăriei (imediat după naștere). 

Dacă în rândul adulților dermatita atopică afectează un procent global de până la 10%, media copiilor care se confruntă cu această afecțiune atinge chiar și 30%, de până la 2-3 ori mai mult. 

Așadar, orice părinte trebuie să aibă în vedere simptomele acestei afecțiuni și să ia o serie de măsuri adecvate pentru a asigura bunăstarea bebelușului sau a copilului care se confruntă cu dermatită atopică. 

Primul pas este bineînțeles, consultul dermatologic într-un cabinet specializat, urmat de un tratament adecvat și de o rutină de îngrijire atentă care minimizează disconfortul și contribuie la refacerea barierei cutanate a barierei fragilizate.

  • Ce este dermatita atopică și cum se manifestă?
  • Controlul dermatitei atopice: principalele recomandări ale medicilor către părinți 
  • Drool.ro îmbunătățește stilul de viață al părinților și copiilor ce se confruntă cu dermatită atopică
  • Rolul îmbrăcămintei în dermatita atopică. Produse din bumbac organic de la BabyCosy și Tongs Baby
  • Igiena și îngrijirea pielii cu Agnotis
  • Accesorii pentru copii cu dermatită atopică

Ce este dermatita atopică și cum se manifestă?

Dermatită atopică este descrisă de către medici drept o afecțiune inflamatorie cronică a pielii cu debut în copilărie, dar uneori debutul poate fi și la vârstă adultă.

Cauza dermatitei atopice este genetică, fiind implicată o proteină numită filagrină, cu rol esențial în structura pielii. Când gena care codifică această proteină este modificată, celulele de la nivelul epidermului (stratul cel mai superficial al pielii) au o distribuție diferită față de pielea normală, și astfel, bariera cutanată este alterată. 

Dezechilibrul barierei cutanate din dermatita atopică este o consecință directă, și astfel, aceasta devine insuficientă pentru a indeplini funcția de protecție față de mediul exterior. Acest aspect conduce la apariția pielii uscate și predispusă la inflamație, sau chiar la infecții.

Dermatita atopică asociază și un dezechilibru al sistemului imunitar, care reacționează exagerat la orice stimul din interior sau exterior care poate avea potențial iritant cum sunt anumiți coloranți sau parfumuri, anumite materiale din haine (lâna, țesături rugoase), poluarea.

Există anumiți factori declanșatori pentru puseele de dermatită atopică: temperaturile extreme, umiditatea redusă, substanțe iritante (detergenți, solvenți, materiale de tip lână sau cele aspre), infecții la nivelul pielii, reacții la alergeni cum sunt polenul sau  acarieni sau alergenele alimentare (ou, lapte, arahide, fructe de mare, peste, soia).

Simptomele caracteristice dermatitei atopice sunt pielea uscată (în termeni medicali xeroză cutanată) și mâncarimea (în termeni medicali prurit). Acestea sunt defapt simptomele care aduc pacientul la medicul dermatolog sau pediatru. În urma consultului de specialitate, pe baza unor criterii clinice, se va stabili diagnosticul de dermatita atopica, urmate de recomandările cele mai potrivite pentru a menține afecțiunea sub control și a împiedica apariția de pusee de boală.

Controlul dermatitei atopice: principalele recomandări ale medicilor către părinți 

Specialiștii știu cât de sensibilă e pielea micuților și atenția de care are nevoie. Dr. Cristina Soare, medic specialist dermatolog, membră a EADV (Academia Europeană de Dermatologie) și a EAACI (Academia Europeană de Alergologie și Imunologie Clinică) afirmă că “este esențială utilizarea unor produse și articole de igienă specifice vârstei și dermatitei atopice, pielii sensibile în general, de la produse lipsite de coloranți artificiali, parfumuri și alte substanțe de sinteză cu potențial iritativ, până la contactul atent cu țesături care limitează crearea unui mediu propice dezvoltării bacteriilor. În cazul micilor pacienți cu dermatită atopică, este important să folosim un gel de spălare blând, urmat de aplicarea unei loțiuni emoliente pe pielea ușor umedă, astfel încât să păstrăm pielea cât mai bine hidratată.”

Respectarea acestor pași simpli reprezintă cheia către succes și contribuie la menținerea unui stil de viață obișnuit sau cât mai confortabil pentru copiii care dezvoltă diferite forme ale dermatitei și nu numai. Așadar, fie că îți dorești ca puiul tău să fie mai liniștit în viața de zi cu zi și ferit de episoadele de mâncărime și iritare din puseele de evoluție ale dermatitei, fie că vrei să previi dezvoltarea altor afecțiuni ale pielii, magazinul nostru Drool vine în sprijinul tău cu câteva soluții practice, la îndemâna tuturor părinților.

Drool.ro îmbunătățește stilul de viață al părinților și copiilor ce se confruntă cu dermatită atopică

La Drool aducem zâmbete pe chipul părinților și al copiilor care merită să se bucure de fiecare clipă frumoasă și de fiecare provocare pe care viața le-a pregătit-o. De aceea participăm activ la cele mai renumite târguri și prezentări de branduri, din care analizăm și selectăm în permanență doar cele mai bune opțiuni raport calitate-preț. Așa că aici vei găsi simplu și rapid tot ce are nevoie copilul tău care se confruntă cu dermatită atopică sau care e predispus la alte afecțiuni medicale neplăcute.

Rolul îmbrăcămintei în dermatita atopică. Produsele din bumbac organic de la BabyCosy și Tongs Baby

Nu-i așa că pielea bebelușilor și a copiilor e minunată? Atât de frumos mirositoare, atât de catifelată... Asta vine însă și cu un compromis - o barieră protectoare extrem de fragilă care poate reacționa nedorit când ia contactul cu țesături tratate chimic, care nu lasă pielea să respire și care interferă în procesele naturale contribuind mai cu seamă la dezvoltarea bacteriilor, la iritarea prin frecarea pielii de diferite materiale etc.

BabyCosy și Tongs Baby sunt două alegeri perfecte în materie de haine de bebeluși, dar și hăinuțe de copii, dat fiind că se folosesc materiale precum bumbac sau bumbac organic, două țesături prietenoase cu pielea lor. Acestea nu permit apariția transpirației excesive, dar nici dezvoltarea microbilor, astfel încât pielea să se simtă pe deplin confortabilă în orice moment al zilei. 

Așa că îi poți alege cu succes de la aceste branduri diferite piese vestimentare esențiale precum body-uri bebeluși, salopete, rochițe și inclusiv seturi de îmbrăcăminte copii pe care să le poarte cu plăcere încă din prima zi de viață.

Igiena și îngrijirea pielii cu Agnotis

În general, rutina zilnică a bebelușilor este diferită și mult mai atentă față de cea a adulților. Dar părinții pun și mai mult accentul pe igienă în cazul în care copiii lor au fost diagnosticați cu dermatită atopică, indiferent că vorbim de spălarea țesăturilor cu care ei intră în contact propriu-zis sau de cele care se folosesc la spălat.

Folosind produsele hipoalergenice Agnotis care nu conțin sulfați, coloranți, înălbitori, parfum de origine sintetică sau alți compuși iritanți poți să-ți arăți pe deplin grija față de copiii tăi. Vei găsi la drool.ro detergenți care igienizează delicat hainele, țesăturile, dar și care curăță pielea lăsând-o moale la atingere și plină de confort. 

Avem inclusiv detergenți de acest fel pentru ustensilele cu care el intră în contact (biberon, farfurii, veselă etc.), precum și scutece, șervețele umede, cremă calmantă, regeneratoare, împotriva iritațiilor sau lapte de corp mătăsos care reface pielea afectată.

În materie de igienă și îngrijire bebeluși îți recomandăm inclusiv să ai în vedere ce prosoape de baie bebeluși folosești, una dintre cele mai bune alegeri fiind produsele brandului Fillikid, Sensilo și Kreis Design, care-ți pun la dispoziție prosoape din bumbac de diferite dimensiuni. Nu uita că, și așternuturile trebuie să respecte anumite standarde riguroase de calitate, așa că ai nevoie de lenjerii concepute special pentru siguranța micuților.

Accesorii pentru copii cu dermatită atopică

Zilnic, nu doar când mergeți împreună în vacanțe la mare, la munte sau la plimbare în aer liber, pielea copiilor ar trebui protejată de razele solare și ultraviolete. Ele pot afecta negativ pielea, îndeosebi când vorbim de cea a micuților care se confruntă cu dermatită atopică. Dermatologii și medicii pediatri recomandă utilizarea produselor cu protecție solară, de la loțiuni, șpray-uri și creme de acest fel, special concepute pentru vârsta copilului și/sau a adulților, dar și în ceea ce privește accesoriile.

Avem soluții ingenioase și din acest punct de vedere! Vizionează și alege costume de baie copii și bebeluși cu protecție UPF50+, alături de seturile cu ochelari de soare, seturile de chiloței de baie impermeabili pentru fete și băieți, până la umbrelele clasice sau cele de cărucior contruite din materiale speciale care previn dispersia razelor UVA/UVB și impactul negativ al acestora. 

În acest fel vei putea să-ți protejezi puiul de om mai bine, mai facil, pentru a te asigura că se bucură de fiecare moment pe care-l petreceți împreună la intensitate maximă și că puteți menține sub control simptomele dermatitei atopice sau disconfortul pielii sensibile.

În concluzie, nu e deloc ușor să te obișnuiești cu ideea că bebelușul sau copilul tău a fost diagnosticat cu dermatită atopică sau că e predispus oricând să dezvolte o astfel de afecțiune. Însă, o bună grijă în viața de zi cu zi, vă poate ajuta să vă bucurați de un trai obișnuit, decent, lipsit de probleme. Obiectele cu care intră în contact micuțul tău - de la țesături, până la produse de igienă, vor influența negreșit confortul și starea lui de bine. 

Așa că, te invităm cu căldură să descoperi produsele drool.ro și brandurile disponibile, pe care ți le-am pregătit cu dragoste și atenție, astfel încât să puteți contura împreună cele mai frumoase momente și amintiri magice, de care să vă amintiți cu drag în viitor.

Dr. Dermatolog Cristina Soarehttps://www.instagram.com/dr.cristina.soare/

Comentarii