'
Ce trebuie să știi când cumperi un premergător?

Când îți imaginezi că bebelușul tău va începe să facă primii pași, în minte îți va apărea imaginea aceea inedită: cel mic trece de la mersul de-a bușilea la deplasarea de colo-colo de unul singur. 

Cu toate acestea, mulți bebeluși au nevoie de stimulare suplimentară, iar acest lucru poate fi motivat prin utilizarea premergătorului, un dispozitiv conceput pentru a oferi celor mici mobilitate atunci cand sunt la începutul învățării mersului independent.

Primul an de viață al unui copil este plin de provocări, atât pentru ei, cât și pentru părinți, deoarece fiecare zi este nouă, iar dezvoltarea este surprinzător de rapidă. 

Fiecare are ritmul lui de învățare: unii încep să meargă înainte de douăsprezece luni, iar la alții poate dura ceva mai mult, însă este perfect normal. Primii pași – ca multe alte aspecte ale dezvoltării copilului – sunt adesea controversați: să cumperi sau nu un premergător pentru copii? Care sunt argumentele pro și contra? Ce spun experții? Câte tipuri de premergătoare există și care este cel recomandat? Ce brand să alegi? Citește articolul nostru și vei scăpa de orice urmă de îndoială:

Avantajele și dezavantajele utilizării unui premergător pentru copii

Emoția primilor pași ai unui copil este poate depășită doar de teama părinților că cel mic ar putea cădea și s-ar răni. Impulsul de supraprotecție al unor părinți poate duce la extreme: mulți mută mobilierul din casă sau chiar renunță la el atunci când bebelușul începe să facă primii pași.

Desigur, este nevoie de mai multă atenție, dar aceste măsuri extreme de siguranță pot dăuna dezvoltării adecvate. Confruntați cu această îngrijorare, unii părinți optează pentru premergător. Iată, așadar, argumentele pro și contra ale acestui produs:

Premergătorul - argumente PRO

Utilizarea premergătorului de copii are multe beneficii în construirea forței de bază.

Când bebelușul stă în picioare, un premergător este un dispozitiv grozav, deoarece copilul poae trece de la poziția în șezut la ridicări în timp ce manipulează premergătorul.

Utilizarea unui premergător are și alte beneficii:

  • coordonare bilaterală;
  • planificare motorie;
  • coordonare ochi-mână;
  • explorare vizuală;
  • atenție vizuală.

Folosirea unui premergător este o modalitate excelentă de tranziție, care îi permite copilului să se țină de mânerul premergătorului și să își dezvolte coordonarea trunchiului și a părții inferioare a corpului.

Copilul dobândește astfel mai multă coordonare deplasându-se de colo-colo în timp ce se ține de premergător, fără a depinde de ajutorul unui adult.

Premergătorul poate fi un instrument de învățare atunci când include butoane și sunete care stimulează copilul.

Premergătorul oferă libertate atât părinților, cât și copilului.

Premergătorul - argumente CONTRA

Premergătorul nu stimulează dezvoltarea mersului.

La anumite modele de premergătoare, sprijinirea îl face pe bebeluș să meargă în vârful picioarelor, ceea ce afectează echilibrul și mersul atunci când trebuie să o facă fără dispozitiv - acest lucru ar putea provoca dureri de picioare în viitor.

Riscul de accidentări este mai mare, întrucât bebelușul tinde să meargă mai repede și astfel se poate lovi.

Sfaturi de siguranță pentru copiii care folosesc premergătorul:

  • Este foarte important ca premergătorul să fie folosit pe o suprafață obișnuită, fără denivelări și trepte care ar putea provoca accidente. Chiar dacă cel mic îl folosește în casă, trebuie să fii și foarte atent. Deși bebelușul se poate mișca liber, are nevoie de supraveghere constantă, mai ales în încăperi precum bucătăria. 
  • De asemenea, ai grijă ca cel mic să nu aibă acces la dulapuri care conțin produse de igienă și curățare, precum și la obiecte care îl pot răni, precum cuțite, foarfece sau obiecte ascuțite.
  • Nu uita că bebelușul tău poate folosi un premergător odată ce își poate susține capul și spatele i s-a dezvoltat, de obicei după 6 luni.
  • Verifică întotdeauna ca mărimea premergătorului să fie corespunzătoare.
  • Multe premergătoare vin echipate cu o măsuță pe care există jucării sau alte obiecte pentru a-l distra. Înainte de a alege un premergător, verifică dacă aceste articole sunt sigure, dacă au părți mici detașabile.
  • Nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat când utilizează premergătorul. 
  • Asigură-te că premergătorul pentru copii respectă standardele de siguranță.
  • Optează pentru modelul vertical și nu-l forța să meargă înainte de a fi pregătit.
  • Nu-ți lăsa copilul în premergător prea mult timp, aproximativ 30 de minute pe zi sunt suficiente.

Cum să alegi cel mai bun premergător, care să nu afecteze mersul?

Când te hotărăști să cumperi un premergător pentru copilul tău, vei întâlni multe branduri și modele și vei avea îndoieli cu privire la ce să alegi. Așadar, experții recomandă premergătoarele care au mai multe accesorii interactive, pentru a ajuta bebelușul să-și dezvolte toate simțurile în timp ce merge, precum și unul care are multe culori și scoate sunete.

Cel mai indicat model, care oferă o mai bună dezvoltare a aparatului locomotor, este premergătorul vertical. Acesta ajută copilul să facă primii săi pași fără a afecta postura. De asemenea, reduce riscul unui accident grav.

Tipuri de premergătoare

1. Premergătorul scaun

Este cel mai cunoscut model de premergător și cel mai întâlnit. Premergătorul scaun oferă copilului susținere în zona șezutului, oferind astfel o siguranță mai mare. Atunci când copilul este mult prea mic pentru a sta în picioare și are nevoie de susținere, premergătorul scaun este mult mai indicat datorită susținerii șezutului celui mic.

Majoritatea mămicilor aleg premergătorul scaun pentru că oferă susținere totală, un mediu și o zonă delimitată (scăunelul) în care stă așezat și astfel cel mic poate explora lumea din jurul său. Totuși, indiferent de modelul ales, părinții nu trebuie să îl lase pe cel mic nesupravegheat în premergător.

2. Premergător vertical

Premergătorul vertical este foarte asemănător cu un cărucior de piață sau cu un cărucior pentru păpuși. Bebelușul se sprijină astfel de mânerul premergătorului și merge, menținându-și echilibrul. Utilizarea unui astfel de premergător nu va interfera cu nimic în dezvoltarea bebelușului, pentru că, teoretic, copilul merge singur.

Acest tip de premergător este cel mai recomandat de către medicii pediatri specialiști, deoarece îi oferă copilului o mai bună dezvoltare a aparatului locomotor și o poziție mult mai naturală a corpului. În plus, cu acest premergător, bebelușul împinge cu viteza pasului său mic, așa că este mai sigur și ajută cu adevărat la dezvoltarea lui. De asemenea, acest model nu va împiedica dezvoltarea bebelușului și nu va forța mușchii și articulațiile, așa cum se întâmplă când bebelușul foloseșe premergătorul scaun. 

Este important de menționat că utilizarea lui trebuie întotdeauna recomandată și evaluată de către un medic pediatru, deoarece acesta știe momentul potrivit când cel mic ar trebui să înceapă să îl folosească sau să nu îl mai folosească.

3. Premergătorul MamaToyz

De ce să alegi premergătoarele MamaToyz?

Etapele motorii, mersul de-a bușilea și mersul propriu-zis, sunt printre cele mai interesante etape ale dezvoltării bebelușului. Faptul că micuțul tău este pregătit să facă primii pași înseamnă că nu mai stă pe loc, ci se mișcă, explorează, experimentează și cade. Premergătoarele MamaToyz au fost special concepute pentru a-i însoți pe cei mici în această călătorie, ajutându-i să învețe să facă primii pași și, în același timp, să își dezvolte capacitatea de a se echilibra, de a sta și de a merge independent. 

Premergătoarele MamaToyz au caracteristici specifice care îi permit copilului să înceapă călătoria în lumea mersului.

Nu este de mirare de ce premergătoarele de la brandul internațional MamaToyz sunt în topul preferințelor părinților. Acestea au o serie de caracteristici care nu pot fi întâlnite la alte premergătoare. Iată:

  • Funcții multiple: este o combinație dintre măsuța de activități și premergător. Roțile pot fi blocate atunci când este necesar, astfel încât bebelușul să se țină de acest produs și să se ridice din luna a șasea, iar cu ajutorul jucăriilor de pe el să își dezvolte abilitățile motorii. După luna a zecea, produsul poate fi transformat într-un premergător vertical, iar viteza sa poate fi reglată în funcție de dezvoltarea bebelușului datorită sistemului de reglare a vitezei de pe roțile din spate.
  • În plus, înălțimea de susținere a premergătorului poate fi reglată în funcție de înălțimea bebelușului, datorită mânerului care se poate extinde de la 38 cm la 54 cm. 
  • Este produs manual, folosind lemn natural, mesteacăn. Vopselele folosite pe el sunt pe bază de apă și sunt complet inofensive.
  • Este sigur pentru copii: nu prezintă colțuri ascuțite care ar putea prezenta vreun risc pentru copii. Este produs în conformitate cu normele CE (EN71 1/2/3) și fără chimicale.

Premergătoarele MamaToyz au un design bazat pe dezvoltarea fizică și psihică a copilului:

  • Abilități motorii

Abilitățile motorii se îmbunătățesc atunci când se joacă cu butoanele mici ale măsuței de activități.

  • Cunoașterea

Pe măsură ce bebelușii cresc, dorința lor de a explora lumea crește și ea. Așadar, dacă cel mic folosește un premergător MamaToyz, poate explora mersul și astfel i se stimulează curiozitatea naturală de a explora.

  • Simțurile

Bebelușii sunt curioși să învețe tot ceea ce cuprinde lumea din jurul lor. De aceea, premergătoarele MamaToyz îi vor ajuta pe micuți să poată atinge diverse obiecte, să le simtă cu propriile mânuțe.

  • Emoții

Copilul va începe să înțeleagă că este și el o persoană și își va putea începe călătoria către independență.

Fiecare mic detaliu al premergătoarelor MamaToyz încurajează dezvoltarea bebelușului tău. Cumpără-i și tu micuțului tău premergătorul de la MamaToyz de la drool.ro!

Comentarii