'
+33 Tehnici de pictat

Articol redactat de Roxana Maria Chitescu.

Pictura este una dintre cele mai sublime forme de artă practicate de om, care cuprinde o paletă foarte mare de tehnici; de la acuarelă la tempera sau acrilic, pe suporturi de pânză, sticlă, hârtie sau lemn, pictura încântă ochii privitorilor prin emoția pe care o emană fiecare tablou pictat cu măestrie de artist. Pictura reprezintă, de fapt, vizunea  artistului așezată pe hârtie, o imagine bidimensională care ia naștere cu ajutorul culorilor aplicate pe diverse suporturi, cu scopul de a creea  tablouri unice, considerate opere de artă.

Studiile au arătat că pictura este una dintre cele mai relaxante activități pe care omul le poate practica pentru sufletul său; prin pictură, omul se conectează cu emoțiile interioare, lăsând să iasă la  iveală cele mai ascunse gânduri și sentimente; practicată cu regularitate, pictura reprezintă o metodă foarte bună de combatere a stresului și a energiilor negative acumulate pe parcursul zilei.

Pictura poate fi practicată și ca tehnică de mindfulness; această tehnică este o metodă de relaxare care se bazează pe o conxiune profundă între corpul fizic și imaginație, conexiune care permite exprimarea și explorarea celor mai profunde emoții, de care, de foarte multe ori, oamenii nu sunt conștienți sau nu le pot exprima în cuvinte. Chiar dacă nu aveți înclinații de pictor sau chiar dacă până în prezent nu ați experimentat această activitate, vă invit să răspundeți pozitiv la invitația de a încerca câteva tehnici de pictură prezentate în articolul de mai jos.   

1. Tehnici de pictură pentru copii

1.1. Tehnici de pictură pentru grădiniță

  • Pictura cu paiul - pentru această tehnică aveți nevoie de câteva paie, acuarele, coli de hârtie, pensule și un pahar pentru apă; în paharul special pentru pictură se amestecă apa cu culorile astfel încât să se formeze un amestec lichid; cu o pensulă se stropește coala de hârtie cu apa amestecată în prealabil cu culori; cu ajutorul paiului se suflă în direcția stropilor de pe coală, astfel încât să ia naștere diverse forme colorate și vesele.
  • Pictura cu fire de ață - este o tehnică spectaculoasă de pictură mai ales pentru cei mici; un fir de ață, un șirag de mărgele sau chiar un șiret de la adidași, se înmoaie în vopsea, apoi se așează pe coala de hârtie și printr-o mișcare de tragere și răsucire, vopseaua va rămâne imprimată pe coala de hârtie, dând naștere unei picturi deosebite.
  • Tehnica ștampilării - pentru această tehnică aveți nevoie de câteva obiecte întâlnite în casă, precum o furculiță, o gumă de șters, un burete de bucătărie; obiectele alese se scufundă în vopsea și apoi se ștampilează pe coala de hârtie; cu zimții de la furculiță puteți reprezenta grafic iarba, iar cu buretele de vase se pot forma diferite șabloane.
  • Tehnica amprentelor - este una dintre cele mai haioase tehnici de pictură pentru cei mici; pur și simplu se pictează diferite părți ale corpului (cel mai des se folosesc mânuțele și piciorușele celui mic), apoi se imprimă forma pe coala albă de hârtie.


Cumpara Vopsea pentru pictură cu degetele

  • Ștampila din carton - pentru această tehnică aveți nevoie de cartoane decupate de mărimi diferite; cartoanele se vor introduce în culorile alese, apoi se vor imprima pe verticală pe coala de hârtie, dând naștere unor forme de mărimi și culori diferite.

 1.2. Tehnici de pictură pentru preșcolari

  • Pictura în relief cu sare - pentru a realiza această tehnică de pictură, este nevoie de un desen scos la imprimantă în prealabil; peste conturul desenului se va aplica aracet sau lipici, iar peste lipici se va presăra sare; cât timp sarea și lipiciul se omogenizează, se amestecă într-un pahar apa cu culorile acrilice folosite; dupa ce surplusul de sare a fost îndepărtat de pe coala de hârtie, se pictează cu culorile dorite relieful obținut; culoarea se va absoi și astfel se va obține desenul mult așteptat.
  • Ștampile făcute din frunze - pentru această tehnică simplă de pictură aveți nevoie de câteva frunze adunate din grădină; fiecare frunză va fi pictată și apoi se va imprima pe coala de hârtie.
  • Imprimare cu fructe și legume - o tehnică relativ simplă, des utilizată atât acasă cât și la grădiniță, este tehnica picturii prin imprimarea cu fructe și legume; tot ce trebuie să faceți este să tăiați în două păți egale fructul ales, să introduceți una din jumătăți în acarelă, apoi să o imprimați pe coala de hârtie; rezultatul va fi nemaipomenit.
  • Pictura cu bețișoare de urechi - pentru această tehnică de pictură este nevoie de câteva bețișoare de urechi; într-un pahar se amestecă apa cu culorile dorite pentru realizarea desenului ales; se introduc bețișoarele în culoarea dorită și apoi se imprimă pe coala de hârtie; pentru un efect mai spectaculos, se pot lega cu un elastic de păr mai multe bețișoare, care pot fi introduse simultan în culoare și imprimate simultan pe coala de hârtie.
  • Pictura pe folie de aluminiu - foaia de aluminiu va fi folosită pentru a înlocui coala de hârtie sau pânza; pentru a avea o mai bună stabilitate, folia de aluminiu se va lipi pe un carton; sfat: amestecați în prealabil culorile cu detergent de vase pentru a avea o aderență mai bună pe folia de aluminiu.

2. Materiale necesare pentru pictură

  • Culori pentru pictură: cele mai des utilizate culori pentru pictură sunt culorile acrilice, acuarelele și culorile în ulei; înainte de a vă apuca de pictat este important să înțelegeți proprietățile fiecărui tip de culoare în parte și să vă alegeți materialele de pictură adecvate necesităților voastre.


Comanda Set acuarele ❱

  • Suprafața pentru pictură: cele mai utilizate supafețe pentru pictură sunt hârtia, cartonul, sticla și pânza; alegerea suportului pe care va lua naștere opera de artă este, de asemenea, o etapă foarte importantă în cadrul procesului de pictură.
  • Pensulele pentru pictură: pensula se alege în funcție de tipul de culori utilizate; există mai multe tipuri de pensule utilizate pentru diferite forme; o trusă de pictură trebuie să conțină, obligatoriu, cel putin o pensulă rotundă și o pensulă lată; pensula rotundă ajută la realizarea detaliilor, în timp ce pensulele late sunt utilizate pentru realizarea fundalurilor.

Comanda Set 6 pensule pictură ❱

Comanda Set 4 pensule pictură ❱

  • Accesorii pentru pictură: șevalet, paletă pentru culori, creioane pentru contur.

Comanda Pahare pentru pensule ❱

Comanda Șorț pentru pictură ❱

Comanda Lac protecție și finisare ❱

3. Tehnici de pictură pentru adulți

Tehnici de pictură acrilic


1. Aplicarea substratului - se diluează vopseaua acrilică cu apă și se aplică acest prim strat pentru a da tonul picturii; de asemenea, acest prim pas ajută la accentuarea contrastul; dacă doriți ca pictura să aibe un ton rece, atunci se aplică un substrat albastru; dacă doriți ca pictura să sugereze un climat fierbinte, atunci se aplică un substrat galben.

2. Blocarea - se folosesc pensule de dimensiuni mari pentru această tehnică; procesul de blocare are ca rezultat definirea contururilor și stabilirea compoziției generale.

3. Crearea texturii - se folosește cu scopul de a definii liniile din pictură; se pot utiliza ca și instrumente pentru această tehnică cuțite pentru pictură sau pensule vechi și uscate.

4. Pictarea cu pensula uscată - constă în aplicarea unui strat peste alt strat de acrilice, cu condiția ca primul strat să nu fie acoperit în întregime; pentru a realiza această tehnică este nevoie ca pensula să fie uscată.

5. Sgraffito - această tehnică are la bază acțiunea de a zgâria un strat umed, cu scopul de a scoate la lumină stratul de dedesupt; se folosește pentru reprezentarea firelor de păr, firelor de iarbă sau zgârieturi.

6. Aplicarea unei glazuri - peste un strat deja pictat și uscat, se aplică un strat subțire transparent sau semi-transparent.

7. Pictarea cu medii - mediile acrilice sunt substanțe fluide care au ca scop modificarea acrilicelor, timpul lor de uscare, consistența și textura. Aceste mediumuri pot face acrilicele mate sau lucioase. Unele pot modifica atât de mult consistența încât puteți aproape ”sculpta” pe pânză.

    Comanda Set pictură acrilică ❱

    Tehnici de pictură în acuarelă


    1. Tehnica umed pe umed - această tehnică este foarte ușor de realizat și se utilizează când pictorul dorește să reprezinte peisaje în perspectiva depărtată, obiecte ce implică întrepătrunderi sau treceri calde de culoare sau cerul; constă în aplicara unui strat de vopsea umedă pe suprafața umezită în prealabil.

    2. Tehnica umed pe uscat - dacă tehnica ”umed pe umed” este utilizată pentru a reprezenta grafic peisaje îndepărtate, tehnica umed pe uscat se utilizează pentru a obține imagini mai precise și forme mai bine definite; constă în aplicarea unui strat umed peste un strat uscat în prealabil.

    3. Gradiente de culoare - există două tipuri de gradiente care pot fi realizate: gradiente pe aceeași culoare sau gradiente pe culori complemenatare, pornind de la apa transparentă și ajungând până la un amestec saturat de vopsea; este una dintre cele mai des utilizate tehnici de pictură în acuarelă, deoarece este ușor de realizat.

    Tehnica picturii pe cifre


    Recent am descoperit pictura pe numere și mi s-a părut o metodă foarte ingenioasă și interesantă de pictură pentru oamenii dornici de exprimare a emoțiilor prin intermediul artei, dar care nu au avut mare tangență cu pictura până acum. Pictura pe numere este o metodă foarte buna pentru inițierea în tainele artei  picturii pentru începători, deoarece suprafața de lucru este împărțită în diverse forme cărora le sunt alocate câte un număr, număr ce corespunde la rândul lui unei culori; tot ce trebuie să faceți este să pictați fiecare formă geometrică cu culoarea corespunzătoare.


    Kiturile pentru picturi pe numere cuprind o planșă cu desenul sau peisajul dorit, un set de culori necesare realizării tabloului și câteva pensule. Este o metodă extraordinară de relaxare și de eliberare a gândurilor, emoțiilor și energiilor acumulate în timpul zilei.

    Comanda Pictură pe numere ”O grădină fermecătoare” ❱

    Comanda Pictură pe numere ”Un trandafir roșu” ❱

    Comanda Pictură pe numere ”Îngerul nostru păzitor ❱


    Tehnici de pictură în ulei


    1. Tehnica Gras peste slab ”Fat Over Lean” - un strat gras de culoare reprezintă o culoare cu o cantitate mai mare de ulei, în timp ce un strat slab de culoare reprezinta o culoare cu o cantitate mai mică de ulei; una din cele mai importante reguli în pictură este aplicarea stratului gras de culoare, peste stratul slab de culoare; se aplică primul stratul cu un conținut mai mare de ulei deoarece acest strat are avantajul de a nu crăpa așa ușor o dată cu procesul de uscare.

    2. Tehnica gros peste subțire ”Thick Over Thin” - ținând cont de faptul că stratul de culoare subțire are avantajul de a se usca mai repede față de stratul de culoare gros, această tehnică presupune aplicarea stratului gros de culore peste stratul subțire; dacă stratul subțire se va aplica peste stratul gros, acesta poate să crape când stratul gros se va usca.

    3. Lent peste rapid ”Slow-drying Over Fast-drying” - această tehnică ține cont de timpul de uscare al culorilor, care diferă în funcție de natura pigmentului; presupune aplicarea inițială a straturilor de culoare cu uscare mai rapidă, urmând ca peste ele să fie adăugate straturile de culoare cu uscare mai lentă; în acest mod se evită crăpăturile în straturile superioare de culoare.


    Tehnica picturii cu cuțitul


    Tehica cuțitului este o tehnică nou apărută în pictură, o tehnică modernă așa cum îmi place mie să o numesc. Rezultatul este unui deosebit deoarece structurile care alcătuiesc întreg tabloul apar în relief. Este totuși o tehnică destul de dificilă, care presupune  o atenție sporită. Fiecare trasare în această tehnică trebuie să aibe un sens.


    Pentru realizarea acestei tehnici este nevoie de instrumente de lucru special concepute pentru pictura cu cuțitul; pe lângă vârful cuțitului se pot utiliza și alte instrumente, deși tehnica poartă generic numele de ”pictură cu cuțitul”.


    Tehnica mixtă în pictură


    Tehnica mixtă de pictură presupune îmbinarea cunoștințelor generale și noțiunilor dobândite din celelalte tehnici de pictură; suportul de lucru poate fi hârtia, pânza, sticla sau cartonul iar pictura poate îmbina acuarela cu penița, acrilicele cu  acuarela, creionul simplu cu penița, tempera cu acrilicul, etc. Rezultatele sunt spectaculoase și încântă prin varietatea de nuanțe și texturi.

    Această tehnică de pictură este folosită, de obicei, de cei care stăpânesc foarte bine fiecare tehnică de pictură în parte.


    Tehnica picturii pe sticlă


    Pictura pe sticlă reprezintă una din tehnicile mele preferate de pictură. Rezultatul este unul spectaculos de fiecare dată, care lasă privitorii cu gura căscată. Există mai multe etape în realizarea picturii pe sticlă:

    - prima etapă: presupune fixarea liniară a subiectului, desenul formând osatura picturii, conturul fiind realizat cu vitrocolor sau oxid negru de fum dizolvat în soluție de gălbenuș de ou diluat în acool, suprafețele  pictate fiind precis delimitate prin contur; conturarea se poate face liber, direct pe suportul de sticlă, sau se poate imprima pe o foaie de hârtie și se poate plasa sub sticlă.

    - a doua etapă: presupune realizarea detaliilor, a desenelor interioare, a petelor cromatice mai mici sub formă de accente.

    - a treia etapa: cuprinde operații de culoare a suprafețelor mari și a fondului.

    Înainte de a fi aplicate, culorile se amestecă cu aracet pentru a crește capacitatea de fixare și aderare pe sticlă a acestora. Culorile se aplică în strat uniform sau transparent. Realizarea unei picturi pe sticlă poate dura câteva zile deoarece trebuie ținut cont de o regulă generală: trecerea de la o etapă la alta se face după ce stratul anterior de culoare s-a uscat foarte bine.


    Tehnica picturii cu părul


    Această tehnică de pictură nu este una din cele mai obișnuite, dar cu siguranță este una din cele mai spectaculoase tehnici de pictură. Folosirea părului drept instrument de pictură este extremă, tocmai de aceea este și atât de apreciată. Această tehnică de pictură constă în înmuierea șuvițelor de păr în vopsea și aplicarea acestora pe pânză, sau pe o coală de hârtie, prin mișcarea capului și a gâtului; munca depusă este una colosală, dar rezultatul este spectaculos.


    Tehnica bodypainting


    Constă în folosirea anumitor părți ale corpului cu scopul de a realiza opere de artă neconvenționale. Unii artiști folosesc picioarele, coatele, părul sau mâinile în loc de pensule. Tehnica în sine este una non-conformistă, care îți taie răsuflarea, iar rezultatele sunt de-a dreptul surprinzătoare.


    Tehnica picturii pe apă


    Această tehnică poartă denumirea de tehica Ebru. A fost una din principalele tehnici de pictură utilizate de poporul turc, cu sute de ani în urma. Pentru a realiza picturi pe apă este nevoie de o tavă din diferite materiale (poate fi din sticlă, oțel sau ceramică) umplută cu apă, pensule și culori speciale pentru tehnica Ebru. Pentru ca, culoarea să se fixeze pe apă, aceasta trebuie transformată într-o peliculă de gel; acest lucru se realizează cu ajutorul unor soluții speciale utilizate în tehnica Ebru. Rezultatele obținute sunt unice și deosebite.

    Comanda Set pictură cu apă în grădină ❱

    Comanda Set pictură cu apă în natură ❱

    Comanda Set pictură cu apă în pădure ❱


    Tehnica bulelor de săpun


    Această tehnică de pictură este una foarte amuzantă atât pentru adulți cât și pentru copii; în paharul de pictură se adaugă apă și săpun și se fac balonașe; ulterior se adaugă culori tempera sau acrilice și balonașele se vor colora; se suflă cu un pai până balonașele colorate ajung pe coala de hârtie.


    Tehnica picturii cu buretele


    Tehnica picturii cu buretele este una extrem de simplă și de spectaculoasă în același timp. Tot  ce aveți nevoie este o coală de hârtie sau un carton, un burete și culori acrilice. Burețelul se poate lega la jumătate cu un lanț sau cu ață pentru a crea diferite forme de pictură. În următorul pas, cu o pensulă, se adaugă culoare pe suprafața burețelului; de prefeart este ca acuarela să fie mai lichidă pentru a se putea întinde mai ușor pe suprafața burețelului. După ce culoarea a fost uniformizată pe suprafața burețelului, se ia burețelul, se așează pe suprafața foii de hârtie și se presează foarte puțin pentru a  amprenta culoarea dorită pe coala de hârtie.


    4. Tehnici de restaurare pictură


    Cu toții știm faptul că unele tablouri ajung în viața noastră și capătă o valoare sentimentală; dar ce ne facem atunci când, din diverse motive, tablourile se deterioreză sau cad pradă trecerii rapide a timpului? În acel moment suntem siguri de fapul că tablourile au nevoie de o restaurare. Procesul de restaurare nu este unul deloc simplu și implică un număr are de etape, fiecare cu rolul si importanța sa deloc de neglijat. În procesul de restaurare sunt utilizate o serie de instrumente speciale precum bisturie, spaule, pense, cuțite, etc. Înainte de a începe procesul propriu-zis de restaurare, este nevoie de o documentare minuțioasă cu privire la caracteristicile tabloului, anul de realizare, materialele folosite, timpul de lucru, etc. Toate aceste informații contribuie la o mai bună înțelegere a tablului și oferă detalii importante folosite în cadrul procesului de recondiționare.


    Documentația stării de conservare și tratamentele aplicate unui obiect, incluzând și restaurările anterioare, în cazul în care acestea au existat, oferă informații foarte importante și trebuie luate în calcul în cadrul procesului de restaurare al tablourilor.

    Intervenții la nivelul stratului de culoare

    • Refacerea adeziunii stratului de culoare în curs de exfoliere;
    • Consolidarea stratului de culoare;
    • Îndepărtarea suprapunerilor de mortare de var și nisip aflate pe stratul de culoare cu suport rezistent;
    • Îndepărtarea zugrăvelilor suprapuse peste original;
    • Îndepărtarea prin mijloace mecanice a corpurilor străine;
    • Curățarea depunerilor aderente de funingine/gudroane;
    • Curățarea depunerilor aderente de praf fixate în pelicule;
    • Curățarea depunerilor de ceară/parafină;
    • Îndepărtarea sărurilor solubile prin mijloace mecanice umede;
    • Extragerea formațiunilor saline de suprafață;
    • Îndepărtarea sărurilor insolubile prin mijloace mecanice și chimice.

    Intervenții la nivelul stratului suport

    • Asigurarea provizorie a marginilor stratului desprins/fracturat;
    • Ancorarea punctuală a marginilor stratului suport desprins/fracturat;
    • Consolidarea prin impregnare a stratului suport friabil;
    • Tivirea marginilor stratului suport;
    • Chituirea fisurilor;
    • Chituirea lacunelor;
    • Pregătirea zonei pentru injectări;
    • Asigurarea cu proptele a zonelor injectării.

    Comentarii