'
Totul despre premergătoare - Argumente pro și contra

Premergătorul reprezintă un subiect dezbătut destul de des de către specialiștii în educație. Pe de o parte, unii susțin că nu este recomandat pentru dezvoltarea motrică a bebelușilor, pe când alții recomandă anumite modele, precum antepremergătoarele sau premergătoarele din lemn, datorită funcționalității lor.

Care este totuși varianta corectă pe care o pot alege părinții pentru a încuraja deprinderea mersului celor mici? Drool.ro îți vine în întâmpinare nu doar cu produse calitative, recomandate și de specialiști, ci și cu informații relevante. Hai să aflăm împreună care este premergătorul potrivit pentru cei mai mici dintre noi.

Ce este premergătorul?

Premergătorul reprezintă un dispozitiv, cu sau fără roți, potrivit pentru copiii care pot sta singuri în șezut, dar care nu pot merge singuri. Scopul lui este acela de a accelera deprinderea mersului independent. Astfel, premergătorul îi ajută pe cei mici să exploreze lumea din jur, stimulându-I să se miște.

Atunci când alegi un premergător pentru copilul tău este important să ții cont de câteva aspecte:

  • Stabilitatea – structura premergătorului trebuie să fie cât mai stabilă pentru a reduce pe cât de mult posibil riscul accidentării copilului.
  • Siguranță – un premergător copii de calitate trebuie să fie dotat cu centuri de siguranță și trebuie să aibă marginile din silicon sau cauciuc pentru a atenua șocurile.
  • Mobilitatea – roțile premergătorului ar trebui să fie din silicon sau cauciuc, să aibă un sistem special de reducere a viteze și să permită rotația la 360 de grade.
  • Confort – scaunul acestuia ar trebui să poată fi reglat în funcție de înălțimea copilului și să suporte o greutate cât mai mare.
  • Accesorii – fie că alegi un premergător sau antepremergător, acesta trebuie să aibă accesorii interesante care să capteze atenția copilului și să încurajeze folosirea lui.

De ce este util un premergător?

Chiar dacă nu toți părinții îl îndrăgesc, premergătorul are câteva beneficii pentru dezvoltare bebelușului care nu pot fi ignorate.

Utilitatea unui premergător este redată de faptul că favorizează activitatea fizică a copilului și încurajează dezvoltarea motrică a acestuia. De asemenea, îi ajută pe cei mici să descopere mediul înconjurător și crește gradul lor de independență. Practic, cu ajutorul unui premergător, bebelușul tău deprinde mai ușor mersul.

De la ce vârstă se poate folosi premergătorul?

Vârsta la care un bebeluș poate folosi un premergător depinde de mai mulți factori, precum dimensiunea și gradul lui de dezvoltare. Întrucât nu toții copii au același ritm de creștere și vârsta este diferită.

Sunt bebeluși care merg de-a bușilea sau chiar în picioare la 11-12 luni, în timp ce alți o fac mai târziu, după ce împlinesc 1 anișor. Prin urmare, înainte de alegerea unui premergător cere sfatul medicului pediatru și fii atent la cel mic. Dacă reușește să stea singur în șezut, atunci înseamnă că este un moment bun pentru folosirea premergătorului.

Tipuri de premergătoare

În acest moment, pe piața din România există trei tipuri de premergătoare, fiecare cu avantajele și dezavantajele proprii. Pentru a te asigura că faci alegerea corectă, este recomandat să cunoști un minim de informații despre fiecare tip în parte.

Premergător de tip scaun

Premergătorul de tip scaun este cel mai folosit și întâlnit premergător de pe piață. Acesta îi oferă copilului susținere în zona șezutului, iar din acest motiv mai este supranumit și premergător primii pași.

Premergătorul cu susținere la funduleț este mult mai indicat atunci când copilul este prea mic pentru a sta în picioare și atunci când are nevoie de toată susținerea disponibilă.

Un alt avantaj al acestui tip de premergător constă în faptul că poți lăsa copilul în el, iar tu poți face alte activități necesare prin jurul lui.

Premergător vertical

Premergătorul vertical este indicat pentru că oferă o dezvoltare mai bună a aparatului locomotor și o poziție naturală a corpului. Întrucât cel mic nu este susținut la funduleț, ci din contră, trebuie să își mențină singur poziția corpului și echilibrul, premergătorul vertical îl ajută să se dezvolte mai repede.

Chiar dacă nu are susținere la funduleț, premergătorul vertical este prevăzut cu un mâner de care copilul se ține și pe care își poate lăsa greutatea atunci când merge.

Premergător 2 în 1

Premergătorul 2 în 1 este o combinație între celelalte două tipuri enumerate mai sus. Acesta poate fi folosit atât cu scăunelul atașat, iar în acest mod copilul are parte de toată susținerea de care are nevoie, cât și fără scaun, iar atunci el își poate exersa în voie mersul și celelalte abilități motrice.

Premergătorul 2 în 1 este util și când cel mic începe să facă primii pași, dar și când crește și începe să stea în picioare. Când el este mai mare, scaunul se poate detașa, rămânând astfel doar un cadru de susținere pentru a-l ajuta la mers.

Antepremergătorul – soluția agreată de cei mai mulți părinți

Antepremergătorul este o jucărie multifuncțională pe roți, care trebuie împinsă de cel mic și are scopul de a-I ajuta să-și perfecționeze mersul și să-și stimuleze alte simțuri.

Principalele avantaje ale antepremergătorului sunt:

  1. Principiul de funcționare prin împingere, fiind prevăzut cu roți și mâner.
  2. Conține mai multe jocuri și jucării care captează atenția celor mici și le stârnește interesul prin intermediul unor activități specifice vârstei lor.
  3. Este recomandat pentru copii care stau în picioare, dar care nu pot merge încă singuri.
  4. Stimulează dezvoltarea musculaturii picioarelor și brațelor celui mic.
  5. Oferă copilului încredere în propriile forte și îl ajută să-și dezvolte spiritul de inițiativa.

Argumente pro și contra pentru folosirea premergătorului

Așa cum spuneam și mai sus sunt mulți părinți și specialiști care sunt împotriva folosirii unu premergător de către copii, însă majoritatea obiecțiilor au la bază fie utilizarea excesivă, fie neatenția unora dintre ei, ci nu neapărat că premergătorul este un accesoriu dăunător. Hai să vedem care sunt argumentele pro și contra care stau la baza acestei dezbateri:

Argumente pro premergător

  • Face trecerea de la statul în șezut la primii pași.

  • Îl ajută pe cel mic să facă primii pași.

  • Dezvoltă curiozitatea micuților.

  • Oferă susținere și încredere în acțiunile proprii.

  • Sunt distractive.

  • Contribuie la dezvoltarea anumitor abilități.

  • Oferă libertate de mișcare atât mamei, cât și copilului.

Argumente contra premergător

  • Copilul este mai predispus la accidente, însă acest lucru se întâmplă dacă nu are parte de atenția celor din jur.

  • Cel mic poate dezvolta un mers nenatural sau poate încetini dezvoltarea anumitor grupe de mușchi.

  • Există modele de premergătoare care au o calitate a materialelor slabă și atunci există riscul să se rupă și să-l rănească pe copil.

Premergătorul din lemn de la MamaToyz

Așa cum te-am obișnuit, pe Drool.ro găsești produse calitative la prețuri excelente de la producători renumiți pe plan internațional. MamaToyz îți aduce o serie de produse care încurajează mersul copiilor, dar și dezvoltarea lor pe plan educativ. Antemergătoarele din lemn sunt foarte apreciate de părinți și de copii datorită gradului de siguranță crescut pe care îl au, dar și pentru proprietățile bine cunoscute ale materialului.

Antepremergătorul din lemn cu măsuță de activități 2 în 1, cărucior pentru păpuși și antepremergător din lemn 2 în 1 sau coș de cumpărături și antepremergător din lemn 2 în 1 sunt doar câteva dintre produsele pe care le regăsești la noi pe site.

Acestea au funcții multiple, precum premergător, măsuță cu activități și jocuri sau cărucior pentru păpuși, ori coș de cumpărături, în funcție de modelul pe care îl alegi.

Astfel, copilul tău va învăța să facă primii pași în timp ce se distrează și își dezvoltă alte cunoștințe prin intermediul activităților diverse cu care sunt predispuse premergătoarele.

Gama de premergătoare MamaToyz conține produse sunt foarte sigure și nu reprezintă vreun risc pentru cel mic, fiind produse în concordanță cu normele CE (EN71 1/2/3).

Jucării educative din lemn practice

Pe lângă premergătoare și antrepremergătoare, MamaToyz are și o gamă de jucării educative din lemn care aduc o mulțime de beneficii în creșterea și dezvoltarea copilului tău. Acestea sunt atent create pentru a încuraja copiii să exploreze, să experimenteze și să își folosească imaginația. Jucăriile educative din lemn au scopul de a îi încuraja pe cei mici să descopere lucruri noi și să fie cât mai creative.

Turnul de învățare din lemn de la MamaToyz contribuie la dezvoltarea abilităților motrice și la implicarea copilului în activitățile familiei. Mai mult decât atât, este ușor de folosit și ocupă puțin spațiu de depozitare.

De asemenea, mai poți alege un tobogan pliabil din lemn, jucării 3 în 1 în diferite forme sau balansoare pentru copii.

Descoperă întreaga ofertă de produse de la MamaToyz și beneficiază de avantajelor lor - https://www.drool.ro/catalog/brand/mamatoyz-11000871!

Comentarii