'
Cati ml de lapte mananca un bebelus?

Articol redactat si revizuit medical de Doctor Cristina Caliman.


1. Cât de des mănâncă nou-născuții?


 Una dintre primele întrebări pe care și le pun proaspetele mămici este cea legată de frecvența cu care un copil abia născut trebuie să mănânce. 

 Dacă generația mamelor noastre a fost sfătuită de pediatrii vremii să alimenteze nou-născutul și sugarul " la program", noile recomandări sunt pentru alăptarea "la cerere", adică ori de câte ori copilul manifestă semne ale senzației de foame.

 Pe lângă alimentația "la cerere" există și recomandarea ca hrănirea să se realizeze cu lapte matern,iar alăptarea să fie începută precoce, la 4-6 ore de la naștere. 

 În favoarea acestor recomandări, medicii aduc mai multe argumente:


* laptele matern are compoziția optimă în principii nutrivite și își modifică în funcție de vârsta copilului această compoziție, pentru a se adapta mai bine nevoilor sale;

*este ușor digerabil și asimilabil de către sistemul digestiv al copilului;

*asigură anticorpi și protecție antiinfecțioasa;

*nu necesită preparare sau depozitare în anumite condiții, putând fi oferit mult mai ușor și mai rapid când copilul dă semne de foame;

* alăptarea la sân creează o legătură afectivă strânsă și durabilă între mamă și copil, care contribuie la sănătatea emoțională a ambilor.


Contraindicațiile alăptarii la sân sunt relativ puține: probleme materne (tuberculoză evolutivă, sifilis dobândit în ultimele zile de sarcină, cardiopatii decompensate,anumite boli metabolice,tratamente cu anumite medicamente, boli psihice decompensate) sau suferințe ale copilului (malformații la nivelul cavitații bucale,traumatisme obstetricale,boli grave).

  

În cazul în care alăptarea la sân nu e posibilă din cauze ce țin de mamă, hrănirea se va face cu formule de lapte praf adaptate vârstei.

 Dacă mama alăptează dar nu produce suficient lapte cât să acopere nevoile copilului, se va recurge la alimentația mixtă, adică lapte matern și lapte praf.

 Nu este recomandată hrănirea copilului cu lapte matern provenit de la altă mamă din cauza riscului de transmitere a unor boli infecțioase.



2. Câți ml de lapte mănâncă un bebeluș de 1 săptămână?


În prima săptămână de viață un nou-născut va mânca o cantitate care variază de lapte la fiecare masă,iar acest lucru nu trebuie să ne îngrijoreze.

La o masă poate, spre exemplu, mânca 30 de ml, la următoarea 70 de ml fără ca acest lucru să fie anormal.

Este o perioadă în care copilul își caută propriul ritm de hrănire, iar nou-născuții sunt diferiți între ei.


S-a observat faptul că, cu cât  este alăptat mai curând după naștere, cu atât durata alăptarii va fi mai lungă (alăptarea naturală se recomandă atât timp cât copilul o solicită, și este ideal să fie menținută în primii doi ani de viață).

Pentru a stimula secreția lactată, copilul se pune de fiecare dată la ambii sâni.

În prima săptămână de viață este important să îl atașăm la sân cât mai des,pentru perioade nu foarte lungi de timp, pentru a-l ajuta să își autoregleze orarul alimentar și a accepta suptul la sân ca modalitate de hrănire.


3. Cât lapte praf sau matern mănâncă un bebe de 2 săptămâni?


 Din a doua săptămână de viață, deja vom observa că nou-născutul începe să își formeze un orar alimentar și deprinderi de supt proprii.

 El va mânca în medie între 60-70 ml de lapte la fiecare masă.


4. Câți mililitri de lapte mănâncă bebelușul de 3 săptămâni?


La vârsta de trei săptămâni frecvența meselor și cantitatea de lapte mâncată se păstrează la fel ca la vârsta de 2 săptămâni.


5. Câți mililitrii de lapte mănâncă un bebe de 1 lună?


Pe măsură ce timpul trece, cantitatea de lapte necesară bebelușului crește.

El are undeva la 7-8 mese zilnice la care consumă cantități    de lapte ce variază în jurul a 100 ml la fiecare masă, totalizând în 24 de ore 700-800 ml de lapte.

Ca și în perioada de viață anterioară, cantitatea ingerată la o masă adesea variază în diverse momente ale zilei.

Intervalul dintre mese nu este fix, iar copilul nu trebuie trezit din somn pentru a mânca decât dacă au trecut deja peste 4-5 ore de la masa precedentă și observăm că pampersul este uscat (copilul nu a urinat în acest interval), deoarece acesta poate fi semn de deshidratare.


6. Câți mililitri de lapte mănâncă un bebeluș de 2 luni?


Bebelușul în vârstă de 2 luni deja a depășit perioada de nou-născut și se află în cea de sugar.

Ritmul său alimentar s-a autoreglat, iar dacă copilul ia suficient în greutate înseamnă că acest ritm este eficient.

La această vârstă, numărul de mese zilnice este e 6-7 în 24 de ore, iar cantitatea ingerată este de aproximativ 120 ml la fiecare masă însumând o cantitate totală zilnică de 700-900 ml.


7. Câți mililitrii de lapte mănâncă copilul la vârsta de 3 luni?


Vârsta de 3 luni reprezintă începutul unei etape de progrese neurologice al sugarului și de noi achiziții motorii și mentale.

Copilul  poate deja să înceapă  să  se rotească de pe spate pe o parte a corpului  schimbându-și singur  poziția, își descoperă mânuțele și piciorușele, zâmbește când recunoaște persoanele familiale, începe să își țină capul cu minim ajutor,  privește în ochi pe cel care vorbește cu el.


Toate aceste achiziții de dezvoltare atrag însă schimbări de dispoziție ale sugarului care uneori se traduc prin capricii alimentare: uneori pare să nu se mai sature mâncand la unele mese, iar la altele face nazuri, mâncand puțin sau cu întreruperi.

Marea majoritate a sugarilor cu vârsta de 3 luni mănâncă 150-170 mililitrii de lapte la fiecare masă.


8. Câți mililitri de lapte mănâncă un bebeluș de 4 luni?


 Începând cu vârsta de 4 luni, scade frecvența meselor sugarului, dar crește cantitatea de lapte pe care o mănâncă la fiecare masă. 

 Numărul meselor în intervalul de 24 de ore va fi de 5, iar cantitatea de lapte la fiecare masă e de 160-180 ml la fiecare masă. 

Trebuie să reamintim din nou că  această cantitate nu este o regulă, deoarece la unele mese copilul mănâncă mai puțin, la altele mai mult. Ea este doar o medie a cărei valoare este orientativă, obținută prin adunarea mililitrilor de lapte primiți de bebeluș în decurs de 24 de ore, sumă care apoi e împărțită la numărul de mese din acest interval.


9. Câți militri de lapte mănâncă un bebeluș de 5 luni?

 

 Cu cât copilul avansează în vârstă și crește în greutate, cu atât necesarul său nutritiv va fi mai mare.

  Deoarece este cunoscut faptul că la majoritatea mămicilor care alăptează secreția lactată poate scădea semnificativ după primele 3 luni, presiunea psihologică pe care acestea o suportă este crescută.

Lactația, care în primele luni era intens întreținută de hormonii eliberați post-partum, riscă acum să scadă în timp ce copilul are nevoie de o cantitate tot mai mare de lapte.

Din aceste motive, există cazuri în care femeile din medii socio-economice cu venituri reduse sau din mediul rural au tendința să introducă în alimentația sugarului lapte de vacă sau de capră, deoarece formulele de lapte praf adaptate vârstei le sunt de multe ori greu accesibile financiar.

Din nefericire, introducerea laptelui de vacă sau de capră în alimentația copilului sub 1 an este o greșeală, deoarece tubul digestiv al bebelușului nu este încă pregătit (în cazul laptelui de vacă), iar laptele de capră conține cantități de sodiu ce pot suprasolicita rinichii imaturi ai micuțului.

Lapte de vacă se poate introduce după vârsta de 1 an, iar pentru cel de capră este recomandat să se aștepte vârsta de 2 ani.

Cantitatea de lapte necesară la o masă este în jurul valorii de 180 ml, iar numărul de mese rămâne tot la 5 în interval de 24 de ore.

Ca și în lunile precedente, copilul alăptat natural nu are nevoie să i se dea apă sau ceai, deoarece laptele matern asigură fără probleme hidratarea necesară bebelușului.


10. Alimentația copilului după diversificare:


Recomandările actuale sunt ca diversificarea copilului să înceapă la vârsta de 6 luni.

Copilul trebuie să fie într-o stare bună de sănătate și să fie capabil să stea în șezut sprijinit în scaune speciale pentru luat masa în perioada în care i se servește masa.


Un principiu de bază al diversificării este acela că fiecare aliment este introdus separat pentru a se testa toleranța alimentară a copilului și, în cazul în care prezintă alergii alimentare, pentru a se vedea care dintre alimente le provoacă.

Inițial se introduc legume, urmate de fructe și mai apoi carne (anumite tipuri, în raport cu evoluția în vârstă a copilului).


În prima lună de diversificare se va servi o unică masă pe zi ( de regulă prânzul), iar din a doua lună de diversificare se vor servi două mese zilnic (micul dejun și prânzul).

Apa va fi administrată atunci când copilul dă semne că dorește să o bea.

Copilul alăptat la sân va primi în continuare lapte matern „la cerere”.


În cazul copiilor hrăniți cu formule de lapte praf,mesele de lapte se pot înlocui progresiv cu mese cu alimente solide pe măsură ce diversificarea avansează, astfel încât la vârsta de 1 an copilul va ajunge să aibă 3 mese de lapte/24 de ore.

Este foarte important ca o masă de lapte să nu fie brusc și total înlocuită cu una de solide deoarece copilul la începutul diversificării nu mănâncă adesea cantități suficiente de mâncare solidă care să permită excluderea laptelui de la acea masă. 


În perioada de început, scopul principal al diversificării este acela de a obișnui copilul cu diverse alimente, nu de a-l face să mănânce cantități mari din ele.

Dacă un copil este alimentat la sân, el poate fi alăptat înainte sau după ce mănâncă alimentele solide, fiecare dintre variante având avantajul ei.


Mulți pediatrii recomandă punerea la sân a sugarului înainte de masa solidă, deoarece laptele matern conține anumite enzime ce ajută digerarea alimentelor,iar copilul fiind înfometat suge intens,stimulând lactația care astfel se va menține o perioadă mai lungă de timp,fapt util în cazul mamelor ce vor să alăpteze cât mai mult posibil.

În favoarea recomandării ca bebelușul să fie alăptat după masă este argumentul că el va accepta mai ușor alimentele solide iar diversificarea se va face mai ușor dacă acestea îi sunt servite când e înfometat.


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) încurajează alăptarea cât mai mult posibil,dat fiind că niciun alt aliment nu este atât de bine tolerat de organism cum este laptele matern, de aceea diversificarea și continuarea alăptarii la sân se vor desfășura  în paralel atât timp cât copilul solicită (există tot mai multe mame care alăptează până la vârsta de 2 ani a copilului sau chiar și după aceea).

Pe măsură ce diversificarea progresează, este importantă menținerea unui regim alimentar echilibrat, care să asigure aportul tuturor nutrienților necesari.

De accea curba ponderală și cea a creșterii în înălțime trebuie monitorizate la intervalele recomandate de medicul pediatru, la fel ca și starea de sănătate a copilului.

Comentarii