'
Cojite in cap la bebelusi: de ce apar si cum se trateaza?

Articol redactat si revizuit medical de Doctor Cristina Căliman

Cojițele care apar pe capul bebelușului sunt foarte comune, mai ales în primul an. Chiar dacă bebelușul nu are niciun disconfort din cauza lor, foarte mulți părinți vor să le trateze cât mai repede. Acesta este motivul pentru care îți prezentăm mai multe informații despre ce sunt aceste cojițe de fapt și cum se elimină ușor.

Tipuri de cojițe de pe scalpul bebelușului

Există mai multe tipuri de cojițe ce pot apărea pe scalpul bebelușului și noi ți le prezentăm pe cele mai comune dintre ele.

Crustele de lapte

Se spune că dermatita seboreică, numită și cruste de lapte, afectează cam 10 procente din bebelușii mai mici de o lună și este specifică nou-născuților. Crustele de lapte sunt cele care formează pete dure sau pete uleioase pe pielea de pe capul bebelușului. Această afecțiune nu este deloc dureroasă și nici nu generează iritații. Cele mai comune forme de manifestre sunt sub formă de piele uscată sau uleioasă, elemente descuamate sau cruste groase, roșeață locală. Aceste cruste pot să apară și pe urechi, nas și pleoape. În general, ele dispar singure la câteva luni sau săptămâni fiind utile de fapt remediile casnice cum ar fi șamponul delicat și cremele speciale. Nu zgâria cojițele și nu le smulge!

Coji galbene pe scalpul bebelușului

Aceste coji care pot apărea pe scalpul bebelușului sunt cunoscute de fapt drept cruse de lapte și de fapt sunt confundate cu dermatita atopică. În realitate, diferența dintre cele două constă în faptul că dermatita cauzează prurit considerabil. Nu se știe exact cauza de apariție pentru cojile care pot apărea pe scalpul bebelușului, dar un factor foarte important este reprezentat de hormonii care se transmit de la mama la copil înainte de naștere. Hormonii pot să genereze producția în exces de sebum în glandele sebacee și în foliculii de păr. Un alt factor poate să fie reprezentat de o ciupercă numită malassezia, care poate determina și apariția sebumului alături de alte bacterii.

Cum pot fi tratate cojile care apar pe scalpul bebelușului

Sunt mai multe soluții care te ajută să tratezi crustele ce pot să apară pe scalpul bebelușului, și în funcție de situație, le poți alege pe cele potrivite copilului tău.

1.  Utilizarea unui pieptene special pentru scalpul bebelușului

Un pas important care te poate ajuta să scapi de cojile care apar pe scalpul bebelușului este reprezentată de pieptănare. Poți folosi un pieptene special care te va ajuta sa iei cojile fără să zgârii bebelușul. Acest produs trebuie să fie mic, să aibă perii moi sau să aibă dinții fini. Sunt produse speciale care se folosesc în sensul acesta.

2.  Șampon pentru coji

Chiar dacă aceste coji care apar la bebeluși nu au nevoie de tratamente speciale și dispar de la sine, poți spăla părul bebelușului cu un șampon special care să elimine cojile și care să hidrateze scalpul. Este suficient să masezi cu atenține și grijă șamponul pe suprafața scalpului bebelușului și pe părul umed. Lasă șamponul să acționeze pentru două minute și poți clăti ulterior.

Atunci când cojițele apar în număr mare, poți să aplici un ulei mineral pe scalp pentru câteva ore înainte de a aplica șamponul și ulterior poți să speli părul cu o perie moale. În cazul în care spălarea frecventă nu te ajută, medicul poate să recomande un șampon special. Odată ce cojile dispar, va trebui să speli părul cam la 2 sau 3 zile cu un șampon cât mai delicat pentru a preveni reapariția cojițelor. Nu folosi șampoane contra mătreții pentru că au în interior acid salicilic și acesta nu este recomandat bebelușilor.         

Tratamente naturiste pentru cruste si cojițe la bebeluși

Exista și variante naturiste care te pot ajuta să elimini crustele de pe scalpul bebelușului. Acestea pot da roade mai ales atunci când crustele nu sunt abundente și când nu sunt generate de anumiți hormoni.

Un sfat în acest sens este acela de a nu face bebelușului baie mai des de o dată în fiecare zi. Poți avea intenția să speli bebelușul de foarte multe ori pentru a elimina crustele, dar atunci când face baie prea des este posibil ca pielea lui să se usuce și atunci crustele vor fi și mai abundente iar glandele sebacee vor secreta în exces.

Drata unei băi ar trebui să fie scurtă. În primul rând, va trebui să ții cont de faptul că timpul de îmbăiere nu trebuie să fie foarte lung, mai exact nu trebuie să fie mai lung de 10 minute pentru că efectul este cel al spălării inensive. Este foarte important ca temperatura apei să nu fie mai mare de 37 de grade Celsius.

În cazul în care bebelușul este încă alăptat, poți să iei suplimente cu vitamina B pentru că aceasta te ajută să oferi bebelușului o îngrijire mai bună a pielii și este foarte comun ca mamele care alăptează să aibă probleme cu vitamina B.

Poți aplica ulei de bebeluș pe scalpul copilului înainte de a începe să îl perii. În cazul în care perierea nu dă roade, uleiul de bebeluș poate să fie de un real ajutor pentru că vei ajuta scalpul să se vindece și vei putea preveni apariția cojilor.

Utilizează un umidificator. Acesta se pune în camera bebelușului și îl ajută pe acesta să nu mai aibă pielea uscată.

Poți folosi tărâțe pentru a trata crustele bebelușului. În acest sens se va umple o șosetă cu jumătate de cană de tărâțe de ovăz și va fi utilizată sub formă de burete pentru baie în zonele care sunt afectate de dermatită.

Uleiul de cocos este un alt tratament foarte bun pentru cojile care apar pe scalpul copilului și funcționează eficient, mirosind în același timp foarte bine. Uleiul de cocos virgin este mai eficient pentru a crea o bariera pe piele în comparație cu alte uleiuri. Poți aplica acest ulei la fel ca și pe cel de măsline, masând delicat și clătind cu apă și șampon.

Uleiul de măsline și cel de migdale este la fel de eficient. Poți să îl aplici pentru a crea o barieră hidratantă pe față și poți încerca unul dintre variantele de șampoane speciale pentru copii care sunt disponibile pe piață în combinație cu el. Uleiul înmoaie cojițele și le face mai ușor de periat. În plus, poți lăsa uleiul pentru 15 minute pe scalpul bebelușului masând cu degetele sau cu peria de cruste. Ulterior poți clăti uleiul cu ajutorul unui șampon delicat pentru bebeluș și poți peria din nou. La final, usucă foarte bine scalpul și nu lăsa uleiul peste noapte pentru că poate să înfunde glandele sebacee, caz în care afecțiunea va fi și mai agresivă.

Soluții farmaceutice pentru cruste


Pentru crustele bebelușului există și soluții farmaceutice, dar noi îți recomandăm să ceri sfatul pediatrului înainte de a începe să le utilizezi. Crema pentru cruste este cea care hidratează și calmează senzația de disconfort, favorizând totodată și eliminarea rapidă a crustelor și eliminându-le.

Emulsiile speciale sunt cele care te ajută să elimini scuamele și să calmezi iritațiile. De asemenea, atunci când bebelușul are și iritații, tot acestea sunt cele care te vor ajuta să îl calmezi rapid.

Uleiul calmant special pentru custe are rolul de a hrăni pielea și de a o calma dar și de a hidrata foarte bine zona. În plus, acest ulei se absoarbe foarte ușor pe piele.

Gelul pentru crustele de lapte are rol hidratant și catifelează foarte bine pielea. De asemenea, este cel care calmează iritațiile și înroșirea și se aplica foarte rapid.

Aceste produse în general elimină rapid crustele de lapte și nu afectează pielea. Sunt foarte ușor de folosit și de curățat. Cu toate acestea este recomandat să ceri sfatul pediatrului înainte de a utiliza produse farmaceutice.

Ce fac după ce cojițele au trecut?

După ce pielea copilului și-a revenit, poți începe să controlezi seboreea. Acest lucru se face foarte ușor, șamponând de două ori pe săptămână. În momentul în care încerci să tratezi cojile bebelușului ar trebui să reții că pielea sa este foarte sensibilă și de aceea nu ar trebui să utilizezi chimicale toxice sau cu potențial toxic. Nu este deloc recomandat să aplici oțet de mere nediluat, uleiuri esențiale sau alte astfel de substanțe. Chiar dacă uneori sunt văzute drept remedii pentru multe afecțiuni de pe piele ele se dovedesc de cele mai multe ori mult prea puternice pentru bebelușul tău. Ține cont de sfatul pediatrului, și alege mereu cele mai sănătoase soluții pentru cel mic.

În cazul în care afecțiunea este gravă, dacă apar sângerări sau dacă se întinde foarte mult pe corp, medicul poate solicita utilizarea unui șampon special sau a unei creme care să conțină cortizon, special cocnepută pentru scalp inflamat. De asemenea, se vor prescrie și tratamente antifungice.

Comentarii