'
Pusee de crestere in functie de varsta

Material redactat si revizuit medical de Medic rezident psihiatru - dr. Adriana Valentina Șeicăreanu.


În primul an de viață bebelușul crește, se dezvoltă, capătă anumite deprinderi și se adaptează la viața extrauterină, toate acestea fiind adevărate provocări pentru părinți.


Ce este puseul de creștere la bebeluși?


Puseele de creștere fac parte din dezvoltarea normală a bebelușului, fiind scurte perioade de timp în care acesta are o creștere fizică rapidă în înălțime și greutate. În primele 5 luni de viață, bebelușul își dublează greutatea de la naștere, iar până la sfârșitul primului an, o va tripla. Fiecare nou-născut se dezvoltă în ritmul său, dar în general se vor observa pusee de creștere între 1-3 săptămâni, la 6 săptămâni, la 3 luni, la 6 luni, la 9 luni.


Simptomele unui puseu de creștere la bebeluși



În timpul unui astfel de puseu de creștere puteți observa la nou-născut, următoarele:
Ø Apetit crescut. Bebelușului pare a-i fi foame tot timpul, are nevoie să fie alăptat mai des, iar în cazul celor la care s-a început diversificarea alimentară se va intensifica consumul de alimente solide.
Ø Schimbări în programul de somn. Deși își formase un oarecare program de somn, bebelușul se trezește mai des peste noapte, se trezește mai devreme dimineața sau în cazul părinților fericiți, acesta doarme mai mult.
Ø Agitație. În timpul puseelor de creștere, nou-născuții pot fi mai agitați, mai mofturoși, pot plânge mai des și aparent fără motiv.


Tabel cu puseul de crestere la copii


Vârsta

Lungime (cm)

Fete                 Băieți

Greutatea (kg)

Fete             Băieți

Circumferința capului (cm)

Fete               Băieți

1 lună

53.5

54.6

4.2

4.4

36.5

37

2 luni

56.8

58.1

5.1

5.5

38.1

39.1

4 luni

61.9

64

6.3

6.9

40.3

41.4

6 luni

65.5

67.5

7.3

7.9

41.9

43.1

9 luni

70.1

71.8

8.2

8.9

43.9

44.9

12 luni

73.9

75.6

8.9

9.6

44.9

45.9


Adaptat conform UK-WHO – Standardele de creștere la copil



Cum se manifesta puseele de creștere în funcție de vârstă?



Pusee de creștere între 0-3 luni


Se consideră că primele 3 luni de viață ale unui bebeluș sunt ca un ”al patrulea trimestru”. Bebelușul crește și se dezvoltă enorm, își dublează greutatea de la naștere, se trezește frecvent noaptea și dorește să fie ținut în brațe de cele mai multe ori. Până la 3 luni, sugarul va începe să își regleze treptat mesele și somnul, iar tulburările de somn și simptomele colicilor vor dispărea în mare parte. La începutul lunii a3a va apărea un alt puseu de creștere, copilul va fi mai agitat și se va hrăni mai des.

Atunci când bebelușul are un puseu de creștere, apar adesea și salturi majore în dezvoltare:

ü Va începe să vă recunoască de la distanțe mai mari și va putea acum să înceapă să-și ridice capul și pieptul.
ü Poate începe să doarmă durate mai lungi noaptea și se poate extinde perioada dintre alăptări.
ü Ei vor continua să-și extindă și să-și perfecționeze abilitățile vocale, gânguresc și încep să bolborosească.
ü Pot ține obiecte pentru perioade mai lungi de timp și pot începe să le scuture.
ü Vor începe să coordoneze mai mult mișcarea mâinii și a ochilor.
ü Se vor întoarce către oricine vorbește


Pusee de crestere între 3-6 luni


La 6 luni, creșterea bebelușului încetinește oarecum. Majoritatea bebelușilor și-au dublat deja greutatea de la naștere, unii adăugând câteva kilograme în plus. Chiar dacă se va începe diversificarea alimentară, majoritatea nevoilor nutriționale ale bebelușului vor fi în continuare satisfăcute de lapte. Copilul va începe să-și consolideze somnul, ar trebui să doarmă până la 10 ore pe timpul nopții și să aibă 2-3 reprize de somn peste zi. În ceea ce privește dezvoltarea veți observa:

ü Aduce obiecte și jucării la gură
ü Manifestă curiozitate și încearcă să obțină lucruri care nu sunt la îndemână
ü Recunoaște fețe cunoscute și știe cine este străin
ü Îi place să se uite în oglindă
ü Îi place să se joace cu părinții sau îngrijitorii
ü Răspunde bolborosind și reproduce vocale


Pusee de crestere între 6 luni -1 an


La vârsta de 9 luni, copilul dumneavostră va crește cu aproximativ 1.3 cm pe lună și își poate tripla greutatea de la naștere. Bebelușul va avea nevoie de aproximativ 750 până la 900 de calorii pe zi, dintre care aproximativ 400 până la 500 de calorii provin din laptele matern sau artificial, iar restul din alimente solide. Mănâncă aproximativ trei mese pe zi și, eventual, au și gustări. Până la 9 luni, majoritatea sugarilor dorm între 12 și 16 ore pe zi, aproximativ 9 până la 12 din aceste ore sunt dormite noaptea. La 9 luni, își dezvoltă o serie de abilități precum târâtul și prinderea.De asemenea, își extind abilitățile lingvistice și de comunicare, pot face o varietate de zgomote, încep să scuture din cap și să arate lucruri. De asemenea:

ü Se ridică neasistat
ü Începe să facă pași, chiar dacă se ține de ceva
ü Face cu mâna ” la revedere” dacă i se cere
ü Explorează cum funcționează lucrurile
ü Îi place să deschidă și să închidă lucruri

La 1 an este posibil să fi observat o ușoară încetinire a creșterii. Acest lucru este normal, deoarece bebelușii tind să câștige cel mai mult în greutate în primele șase până la nouă luni. De obicei, până la prima aniversare își triplează greutatea de la naștere și sunt cu aproximativ 25 de cm mai înalți. Are nevoie de 3 mese pe zi și poate câteva gustări între ele, se va renunța treptat la hrana pentru bebeluși și se va continua diversificarea alimentară. Copiii la această vârstă, nu numai că dezvoltă abilități motorii grosiere, cum ar fi statul în picioare și mersul, dar fac și progrese în comunicare spunând anumite cuvinte și gesticulând cu mâinile. De asemenea, perfecţionează prinderea şi pot arunca obiecte. Își pot recunoaște numele și pot răspunde, vocalizează cântece, ”dansează” atunci când aud muzică.


Pusee de creștere +1an


După primele 12 luni, creșterea încetinește și mai mult. De obicei, un copil mic va lua în greutate aproximativ 5 kg între 1 și 2 ani. De asemenea, sunt mult mai activi, așa că vor consumă mult mai multă energie. Veți observa că începe să-și piardă aspectul „de bebeluș” pe măsură ce depozitele de grăsime sunt dispersate și dispar. Primii 3 ani de viață sunt considerați o perioadă de creștere activă. În al doilea an de viață, copiii învață să se hrănească singuri. Ei trec la alimente solide și învață despre noi gusturi și texturi. Apetitul se micșorează pe măsură ce creșterea încetinește și pot exista momente în care copilul nu va fi foarte interesat de mâncare. Au nevoie de 11-14 ore de somn și de o varietate de alimente sănătoase. Mulți copii încep să meargă singuri între 12 și 15 luni, dar este normal ca alții să înceapă să meargă la 15 până la 18 luni. Ei pot începe să urce scările, să se cațere pe mobilier sau să alerge. Copiii mici sunt foarte ocupați, activi și curioși în legătură cu lumea în care trăiesc. Vor începe să danseze pe loc pe muzică, să lovească și să arunce o minge, să mâzgălească și să se hrănească cu degetele mai eficient în această perioadă.



Cât dureaza un puseu de creștere la bebeluși?



Nu există un interval fix, diferă la fiecare nou-născut în parte. La unii, puseul de creștere poate dura 1-2 zile, pe când la alții se poate prelungi până la 7 zile.



Lipsa puseelor de crestere e motiv de ingrijorare?



Fiecare bebeluș crește în propriul său ritm, de cele mai multe ori neuniform. Nu trebuie să vă îngrijorați dacă puseele de creștere ale bebelușului dumneavoastră nu apar ”ca la carte” și nu respectă întocmai dimensiunile. Medicul pediatru va face o diagramă de creștere a copilului, monitorizând astfel modificările de greutate și înălțime. Dacă bebelușul dumneavoastră nu ia în greutate, pierde în greutate sau ia în greutate doar o proporție mică în fiecare lună, este apatic și se simte rău, atunci ar trebui să faceți o vizită la medic pentru a fi evaluat și a stabili dacă există o problemă de sănătate.


Puseul de creștere vs puseul hrănirii



Pentru unele persoane puseul de creștere și puseul de hrănire înseamna același lucru. Însă, în realitate, nu putem pune semnul de egalitate între cei 2 termeni, ei fiind doar înrudiți. Puseele de hrănire sunt momente în care bebelușul este mai flămând decât de obicei, cere să fie alăptat mai des și crește producția de lapte. Acestea pot fi legate de un puseu de creștere, dar nu este obligatoriu. Sunt zile în care bebelușii simt nevoia să se hrănească mai des, uneori ajungând la până la 18 ori în 24 de ore. Având în vedere că bebelușul se hrănește mai mult, acesta poate lua în greutate și din această cauză un puseu de hrănire poate fi confundat cu un puseu de creștere.


Ritual de odihnă al bebelușului în timpul puseelor de creștere



În timpul puseelor de creștere, somnul bebelușului poate fi afectat. Este important să încercați să păstrați rutina, să aveți grijă ca sugarul să aibă parte de un somn mai lung pe timp de noapte și câteva ore de somn peste zi. Câteva ritualuri pe care le puteți face înainte de culcare pentru un somn odihnitor:
· Baie, urmată de un scurt masaj
· Schimbarea hăinuțelor și a scutecului
· Stingerea sau diminuarea luminii din cameră
· Așezarea în pat a bebelușului sau legănarea acestuia
· O poveste sau un cântec de leagăn


Moduri de a face fața puseurilor de crestere



Vă prezentăm câteva sfaturi care vă pot fi de ajutor în timpul puseelor de creștere ale bebelușului:
Hrăniți-l când îi este foame, chiar dacă acest lucru poate fi obositor pentru dumneavoastră
Ajutați-l să doarmă cât are nevoie. Este important să mențineți rutina obișnuită de culcare și programul, atunci când este posibil.
Aveți răbdare și încercați să îl țineți în brațe, să îl legănați, să vă jucați cu el, să îi oferiți afecțiunea și timpul de care are nevoie
Aveți grijă de dumneavoastră, odihniti-vă și cereți ajutor celorlalți membrii ai familiei
Acordați atenție sănătății generale a bebelușului. Dacă copilul dumneavoastră se confruntă cu alte simptome în afară de cele pe care le-am menționat mai sus, luați în considerare că poate fi altceva decât un simplu puseu de creștere. Când bebelușul prezintă semne de boală, cum ar fi febră, erupție cutanată, deshidratare (mai puține scutece umede sau murdare) sau alte probleme, asigurați-vă că discutați cu medicul pediatru.


BIBLIOGRAFIE:
https://www.motherandbaby.co.uk/baby/development/baby-growth-spurts/
https://www.thebump.com/a/baby-growth-spurts
https://kidshealth.org/NortonChildrens/en/parents/growth-3mos.html?WT.ac=ctg
https://www.verywellfamily.com/your-3-month-old-baby-development-and-milestones-4172049
https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/month-4.aspx
https://www.pampers.co.uk/baby/development/article/12-month-old-baby
https://kidshealth.org/en/parents/grow12yr.html
https://www.healthline.com/health/parenting/toddler-growth-spurt#measuring-growth
https://nurtureandthriveblog.com/signs-of-a-growth-spurt-in-childhood/
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/development-milestones-12-to-18-months
https://www.healthline.com/health/baby/baby-growth-spurts#tips
https://www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/helping-your-baby-to-sleep/

Comentarii