'
Ghid de amenajare a camerei pentru copii/adolescenți

“Învățați copiii că sunt unici. În acest fel, ei nu se vor simți presați să fie ca toți ceilalți.” Cindy Cashman.

Fiecare copil este o persoană. Cea mai importantă persoană din viața ta, a părintelui. O mică persoană cu nevoi, dorințe, hobby-uri și personalitate. Cu propriul mod de a vedea lumea. Un mod diferit în fiecare etapă a creșterii sale.

Iar unicitatea sa va fi reflectată și de spațiul în care își petrece timpul, ce are un rol important pentru starea lui de bine. Vorbim despre locul în care doarme, se joacă, își face temele, citește, ascultă muzică, pictează, desenează. Locul în care trebuie să se simtă el însuși. Așa cum este. Unic.

Trebuie să fie un loc care să-l reprezinte. Casa în care se dezvoltă, în care suferă. În care îi citești prima poveste. În care va lucra la prima temă. Locul în care va avea prima conversație intimă cu prietenii. Sunt detalii atât de importante, care vor avea semnificație, atât pentru el, cât și pentru tine.

El va conștientiza pe deplin semnificația când va crește și își va aminti ce atmosferă i-ai creat în cel mai important loc. Va ști că este locul în care i-ai permis să se dezvolte, să crească și să aibă propria personalitate.

4 lucruri de care să ții cont înainte de a începe amenajarea camerei copiilor

Sursă foto: youtube

Amenajarea camerei copilului este o experiență plăcută, dar și o adevărată provocare. Elemente de design, culori, piese de mobilier, artificii care să-i trezească interesul, care să-l caracterizeze. Este cu atât mai provocatoare, cu cât trebuie să îmbini funcționalitatea cu un design relaxant și plăcut ochiului.

Care sunt detaliile de care trebuie să ții cont în amenajarea camerei copilului?

Înainte de a vorbi despre aceste detalii, reține un altul, care este cel mai important. Implică copilul în fiecare decizie, desigur, în funcție de vârsta și gradul lui de înțelegere. În final, a lui este camera.

  • Măsoară spațiul disponibil pentru amenajare atât pe verticală, cât și pe orizontală, distanțele dintre piesele de mobilier pentru a putea gândi modul de amenajare.
  • Planifică cum va arăta camera din punct de vedere al mobilierului și designului. Este nevoie să implici copilul în luarea deciziilor. Află ce-i place, combină aspectul practic cu cel estetic. Copilul are nevoie de mult spațiu. Gândește-te la ce-i place să facă și alege în funcție de nevoile și dorințele lui.
  • Stabilește etapele de lucru. Pentru un proces eficient de amenajare, organizează-te cât mai bine. Creează o listă cu pașii pe care trebuie să-i parcurgi, de la lista ce te va ajuta să nu omiți diferite detalii.
  • Alocă bugetul în funcție de prețurile pieței. Dacă bugetul disponibil îți permite să alegi orice, atunci n-ar trebui să-ți faci probleme în ceea ce privește acest aspect. Însă, dacă bugetul este limitat, caută și compară prețurile de pe piață. Dar nu face rabat de la calitate.

Idei de amenajare a unei camere single pentru copii

Sursă foto: pinterest

Amenajarea dormitorului de copii trebuie să țină cont de nevoile, preferințele și pasiunile lor. Cu siguranță și ei au propriile idei de cameră a copilului, așa că, discutați despre acest lucru.

Primul pas este alegerea culorilor pereților. Poate fi o singură culoare sau poți alege o paletă de tonuri calde, complementare. Urmează piesele de mobilier. Primele trebuie să fie patul și elementele pentru depozitare, după care celelalte obiecte de mobilier care vor completa camera. Nu uita de covoare, perdele, așternuturi și accesoriile decorative care vor oferi personalitate spațiului.

Dacă există piese de mobilier vechi și pe care ai putea să le recondiționezi, întreabă copilul ce i-ar plăcea și implică-l în această activitate. Gândul că a contribuit la amenajarea spațiului în care locuiește este minunat. Îl ajută să se simtă responsabil. Dintre multiplele idei pentru camera copilului va fi nevoie să alegi, chiar dacă va fi cumva dificil.

La intrare în cameră, scrie prenumele copilului pe ușă și o calitate importantă a sa. Îl va face să se simtă și mai special decât este. Cu puțină imaginație, poți improviza și crea propriile idei de amenajare a dormitorului copiilor.

Iată câteva idei de amenajare a camerei copiilor, care vor aduce plăcere celor mici.

Idei de amenajare cu bun gust a unei camere de fete

Sursă foto: pinterest

Deși spațiul trebuie personalizat în funcție de fiecare copil, sunt câteva detalii să le spunem standard, pe care trebuie să le ai în vedere când planifici amenajarea camerei de fete. Care sunt aceste detalii?

  • Lampa de noapte se folosește frecvent pentru că noaptea nu este chiar plăcută copiilor, în special când sunt singuri. Alege o lampă ce difuzează lumină relaxantă, plăcută, care să nu obosească ochiul.
  • O masă pentru make-up și un organizer vor fi perfecte pentru o fată care deja a început să folosească produsele ușoare de machiaj.
  • Oglinda în care se va admira, este și ea un must have.
  • Lumina. Asigură-te că dispune de cât mai multă lumină naturală, în special când își face temele.
  • Culorile pereților, a pieselor de mobilier și a obiectelor de decor. Deși ar părea că rozul este nuanța preferată a fetelor, nu este mereu așa. Important este să afli ce culori îi plac. Alege dintre coral, galben, culoarea izmei, verde (în special pentru bebeluși).

Cum amenajezi camera fetiței tale?

În primul rând va trebui să ai în vedere dimensiunea dormitorului. În funcție de acest detaliu, acorzi atenție pieselor principale de mobilier, patul, dulapul pentru haine și accesorii. Culorile trebuie să fie plăcute, calde.

Asigură-te că acoperi podeaua cu un covor de dimensiune mare pentru că, în funcție de vârstă, fetița va dori să se joace. Dimensiunea este indicat să fie mare pentru a avea loc și prietenele ei. Personalizează camera cu numele ei sau inițiala prenumelui și cel puțin o calitate care o motivează. Nu uita detaliile care-i accentuează personalitatea. Lumina naturală trebuie să cadă din belșug în cameră, iar lumina de pe timpul serii nu trebuie să fie prea puternică.

Culoarea pereților trebuie să fie completată de o paletă plăcută și interesantă a pieselor de mobilier, a așternuturilor și chiar accesoriilor. Alege un pat cu spațiu de depozitare. Poți plasa o poliță sau mai multe în apropierea patului, de diferite dimensiuni și înălțimi pe care fetița își poate pune ceva ce îi poate fi necesar înainte de a adormi și pentru a nu fi nevoie să se dea jos din pat. Tablouri sau orice alte accesorii de decor care știi că îi vor plăcea le poți integra în spațiul ei.

Îmbină eleganța cu funcționalitatea și elementele decorului. Oglindă sub formă de soare, cu ale sale raze ce acoperă camera. Noptiere cu aspect de epocă îmbinate cu elemente de modernism. Un roz pal plăcut și relaxant.

Într-un colț al camerei poți adăuga o etajeră pentru depozitarea micilor obiecte și un dulap pentru haine.

O idee atipică, dar interesantă în care patul are acoperiș și este înconjurat de elemente ale naturii. Verdele are efect relaxant asupra creierului și psihicului. În orice parte a camerei, plasează biroul, scaunul, un fotoliu pentru relaxare și lectură. Nu uita de obiectele de mobilier pentru depozitare, dar și de accesoriile de decor, pasiuni și completare a personalității copilului.

Pentru o fetiță care merge în primii ani la grădiniță, un decor încărcat cu jucării este locul ideal în care să se simtă parte din cameră.

Dacă spațiul permite, alege o canapea confortabilă presărată cu perne de diferite culori, dulap pentru haine, confecționat din lemn, podea acoperită cu mochetă ce creează sentimentul de căldură a spațiului. Un leagăn în care să se relaxeze citind sau gândindu-se la ce a învățat la școală sau la discuțiile purtate cu prietenele. Înconjurată de animăluțele ei preferate de pluș, cu accesorii decorative pe perete, cu lumina caldă izvorâtă din înălțimea tavanului. Este locul în care se va simți atât de bine.

Fetița ta trebuie să se simtă confortabil în camera ei. Este locul în care crește, citește, meditează, își dezvoltă abilități, petrece timp cu prietenele. Este locul de unde va pleca într-o zi. Imaginează-ți propriile idei de cameră fete inspirându-te din personalitatea copilului tău.

Creează-i un mediu care să o reprezinte în totalitate. Va trebui să alegi, în funcție de vârstă și dorințele ei, piese de mobilier funcționale, obiecte de decor cu personalitate și articole cu mesaje inspiraționale, motivaționale.

Mai jos poți analiza câteva idei de amenajare a camerei de fete.

Sursă foto: pinterest

Idei de amenajare a unei camere de băieți

Sursă foto: behance/THI Interiors

Camera unui băiat, indiferent de vârstă, trebuie să se adapteze personalității lui. Se recomandă ca spațiul în care petrece o bună parte din timp, să fie relaxant, plăcut și sănătos.

Camera trebuie să-i ofere odihna necesară, să-i permită testarea creativității, să-și facă lecțiile, să-și primească prietenii. Aceste elemente sunt importante pentru sănătatea lui fizică și psihică, mentală.

Încearcă să decorezi camera cu elemente care să imite aspectul, culoarea și sunetul naturii. Ia în calcul un wallpaper sau tapet tematic.

Psihologii spun că pentru copii, o imagine este atrăgătoare și interesantă, având darul să-i învețe să observe detaliile din jurul lor. Învață să aprecieze natura, mediul înconjurător.

Tot psihologii afirmă că funcțiile primare ale unui dormitor trebuie să fie dormitul și relaxarea.

  • Principiul ar trebui să fie următorul: SLEEP (somn), PLAY (joacă), ENJOY (petrecerea timpului liber), LEARN (învață).

Idei de amenajare cameră de băieți

  • Alege un decor care-l ajută să iubească animalele. Un decor liniștit inspirat din natură. În care dragostea pentru natură se poate combina cu cea pentru pasiunile sale. Completează cu accesoriile care îi plac.
  • Colorează pereții în nuanțe ce-i accentuează personalitatea.
  • Îi place muzica? Cumpără instrumentul preferat.
  • Îi place să picteze? Cumpără instrumentele care-l ajută să-și testeze creativitatea.
  • Îi place să citească? Amenajează-i un colț relaxant unde lumina naturală să fie prezentă.
  • Îi place fotbalul? Încearcă un wallpaper cu jucătorii preferați.

Dacă băiatul tău se află la vârsta la care merge în ultimii ani de grădiniță sau în primii ani de școală, poți alege un decor în care jocul îmbinat cu spațiul pentru efectuarea temelor și pentru relaxare îl ajută să se dezvolte frumos, să-și dobândească diferite abilități prin jocurile preferate și să se simtă ca într-un  basm.

  • Optează pentru nuanțe inspirate din viața marină.
  • O etajeră pentru depozitarea lenjeriei, dar și a altor obiecte și accesorii de trebuință este foarte utilă.
  • Un pat mare în care să se relaxeze deplin.
  • Un scaun confortabil pentru momentele de lectură acompaniate de lumină naturală, cea mai importantă pentru ochi.
  • Decoruri inspirate din pasiunea pentru muzică, sport, cărți, muzică etc.
  • Dacă este vârsta la care cel mic poate explora lumea fascinantă a cărților, asigură-te că va avea biblioteca personală în care se vor regăsi cărțile care-i plac.

Lectura la vârsta copilăriei îi va asigura succesul la vârsta adultă.

  • Dacă îi place sportul, decorează cel puțin un perete cu un wallpaper în care se regăsește sportivul preferat.
  • Pe ușa de la intrare lipește o amprentă personală.

Dacă dispui de suficient spațiu, alege o canapea extensibilă.

  • Covor cu forme geometrice, dacă îi place geometria.
  • Masă și scaune colorate sau pot fi uni dacă băiatul se află la vârsta pubertății sau chiar a adolescenței.

Amenajează spațiul pentru birou și decorează pereții cu tablouri în care să se regăsească familia, prietenii, dar și peisaje, sportivi și muzicieni preferați. Simpla lor prezență pe peretele de unde observă persoanele pe care le admiră îi va inspira și motiva să ajungă undeva, departe. Unde își dorește. Important este ca tu să-l ajuți.

Te poți inspira din următoarele idei de amenajare a camerei de băieți.

Sursă foto: pinterest

Cum amenajezi dormitorul pentru 2 copii sau mai mulți

Sursă foto: pinterest

Poate fi destul de dificil să amenajezi o cameră pentru doi copii, în special dacă nu dispui de prea mult spațiu. Trebuie să ții cont de personalitatea și pasiunile lor diferite. Este important să acorzi atenție relaxării, unui somn odihnitor și liniștit, temelor, chaturilor cu prietenii, prietenele.

Printre ideile de amenajare a camerei de 2 copii sau mai mulți se regăsesc anumite tematici inspirate din sport, muzică, film sau alte activități de relaxare, hobby-uri, dar și școală.

Amenajarea unui dormitor mic pentru 2 copii

Sursă foto: pinterest

Nu lăsa ca spațiul din dormitorul celor mici să le constrângă nevoia de se simți în largul lor.

Poate fi o adevărată provocare să planifici amenajarea dormitorului mic a 2 copii, în special dacă mărimea camerei nu îți permite prea multe. Dar, cu puțină organizare, poate fi ușor și fără costuri prea mari să decorezi dormitorul pentru 2 copii.

Trebuie să începi cu patul și spațiul pentru depozitarea hainelor și a altor obiecte. Dacă aceste puncte au fost planificate inteligent, tot ce ține de restul, relaxare și creativitate, vor veni de la sine.

Iată câteva idei de amenajare de cameră mică la 2 copii care te pot ajuta să le decorezi spațiul într-un mod plăcut.

  • Design modern, culori relaxante, cu spațiu pentru teme, veioză care să difuzeze lumină spre ambele paturi, covor pufos ce creează sentimentul acela călduros și intim. Un dulap pentru jucării sau alte accesorii.
  • Încearcă o dispunere simetrică a pieselor de mobilier.
  • Un pat confortabil pentru 2 copii, cu spații încorporate pentru teme sau joacă poate oferi mai mult loc de desfășurare.
  • Wallpaper tematic sau tapet minimalist, polițe pentru cărți.

Patul din lemn este ideal pentru dormitor. Acoperit de așternuturi colorate, pe placul copiilor, cu un tapet interesant în fața mesei pentru teme. Cu un cuier pentru agățarea rucsacului, a genților.

Compartimente pentru depozitare încorporate în paturile copiilor. O idee perfectă și funcțională pentru camerele mici. Astfel, se creează mai mult spațiu pentru copii în care să se joace sau să-și desfășoare activitățile lor preferate.

  • Coșuri pentru reviste sau alte obiecte.
  • Tablouri și decorațiuni pentru înălțimi.

Nu uita de amenajarea spațiului pentru teme, lectură sau conversații.

Sursă foto: pinterest

Amenajare cameră 2 fete

Sursă foto: For Creative Juice

Decorarea unei camere pentru 2 fete trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte, precum vârsta, personalitatea, hobby-uri. Dacă sunt foarte mici, importantă este siguranța pe care le-o oferă camera. Cu cât vârsta este mai mare, cu atât este mai importantă adăugarea notelor personale.

  • Lumina naturală.
  • Spațiu pentru fiecare activitate.

Temele pot varia: vintage, romantic, tematică cu animăluțe,  natură, minimalism, personaje din desenele sau animațiile lor preferate. Alege calitatea materialelor, alege piese prietenoase cu mediul.

Te poți inspira din următoarele idei de amenajare cameră a 2 fete.

Sursă foto: pinterest

Amenajare cameră copii fată și băiat

Sursă foto: pinterest

În funcție de vârsta copiilor, împărțirea camerei în cazul a doi copii, mai ales a unui băiat și a unei fetițe, îți dă câteva bătăi de cap. Cu cât este o diferență mai mare de vârstă între ei, cu atât este mai greu. Din moment ce au temperamente și preferințe diferite, cea mai bună idee este să împarți dormitorul în 3 spații. 2 zone private și una comună.

  • Este foarte important să oferi fiecăruia un spațiu unic, doar al lui. Unul din colțurile camerei poate fi amenajat într-o tematică sportivă, iar un alt colț va fi amenajată cu o tematică specială pentru fată. La mijloc se întâlnește zona comună.

Alege culoarea lor preferată și amenajează zona fiecăruia în funcție de acest criteriu. Accesorizează cu ce le place. Creează separarea spațiilor personale, pentru și mai multă intimitate în special dacă vârsta este mai mare. Fiecare are nevoie de spațiu de depozitare.

Găsește inspirație în următoarele exemple de amenajare de cameră copii fată și băiat.

Sursă foto: pinterest

Amenajare cameră 2 băieți

Sursă foto: trendir

2 băieți? Nicio problemă. Am pregătit câteva idei pentru tine.

Mai întâi va trebui să alegi stilul: marin, Scandinavian, inspirat din natură sau orice altceva vă place. Paturile supraetajate sunt ideale pentru că te ajută să salvezi spațiu, iar băieților le va plăcea cu siguranță ideea.

Dacă spațiul permite, alege paturi separate, dar să fie identice. Cu variație de culoare desigur, dacă ști că au preferințe diferite în materie de acest detaliu.

Spațiul de depozitare trebuie să fie cât mai mare, nu doar pentru haine, ci și pentru jucării sau alte obiecte pe care ei le folosesc în funcție de vârstă, nevoi și pasiuni.

Ai avea nevoie de ceva inspirație pentru amenajarea camerei a 2 băieți?

Privește imaginile de mai jos, preia ideile care îți plac și creează din dormitorul băieților tăi un spațiu de care își vor aminti după ce vor pleca de acasă.

Sursă foto: pinterest

Amenajarea camerei pentru 3 sau 4 copii

Sursă foto: pinterest

Cu cât numărul de copii este mai mare, cu atât devine mai dificilă amenajarea camerei a 3 copii sau mai mulți, dar dacă ții cont de aspectele esențiale referitoare la aranjarea pieselor de mobilier centrale, de culorile care le plac, de sentimentul de căldură necesar în orice dormitor, sarcina este mai ușoară decât îți imaginezi.

În funcție de spațiu, optează pentru paturi supraetajate sau separate, lampă în dreptul fiecăruia, spații de depozitare încorporate în pat sau separate dacă ai suficient loc.

Sursă foto: pinterest

Amenajarea unei camere pentru copii în funcție de spațiu

Sursă foto: pinterest

Amenajarea unei camere pentru copii trebuie să aibă în vedere spațiul disponibil, pentru că numărul și dimensiunea pieselor de mobilier sunt alese în funcție de mărimea dormitorului. Desigur, cu cât este mai mare, cu atât mai ușor este.

Amenajare în stil minimalist a unui dormitor mic pentru copii

Sursă foto: pinterest

Amenajarea dormitorului mic de copii în stil minimalist nu înseamnă cât mai puține piese, ci eliminarea acelora care sunt de prisos. Aspect unitar, decor structurat, cromatică specială și elemente esențiale ale amenajării camerei mici de copii.

Inspiră-te din ideile de amenajare cameră mică de copii de mai jos pentru un spațiu cât mai plăcut al copilului.

Sursă foto: pinterest

Amenajarea cu bun gust a unui dormitor mare pentru copii

Sursă foto: quora

Dimensiunea mare a camerei permite includerea mai multor elemente în dormitorul unui copil. Patul poate fi unul destul de mare, de asemenea etajera sau dulapurile pentru depozitarea hainelor sau a obiectelor și accesoriilor. Profită de dimensiunea generoasă și surprinde-l pe cel mic cu elemente decorative care-i plac.

Ce părere ai despre decorurile de mai jos? Te poți inspira din acestea pentru amenajarea camerei copilului?

Sursă foto: pinterest

Amenajarea unei camere înguste pentru tineret

Sursă foto: pinterest

Într-o cameră îngustă, ideea esențială este încorporarea spațiilor de depozitare în piesele de mobilier precum patul, biroul, etajerele pentru cărți care pot fi plasate pe peretele deasupra patului sau biroului.

Amenajarea camerei înguste de tineret poate crea probleme, dar cu planificare și câteva idei din care să te inspiri vei reuși să integrezi în cameră cât mai multe detalii.

Sursă foto: pinterest

Amenajarea camerei copiilor în funcție de vârstă

Sursă foto: DeCombo

Vârsta este criteriul principal al alegerii componentelor din camera copilului. Bebeluș, preșcolar, adolescent, fiecare reprezintă o etapă de dezvoltare cu caracteristicile sale.

De la elemente de relaxare în cazul bebelușului, la multe jucării pentru preșcolar și cărți sau note personale pentru adolescenți, amenajarea camerei copilului în funcție de vârstă nu trebuie să fie prea grea.

Oferă-i posibilitatea să noteze într-un jurnal secret, întâmplările și trăirile resimțite.

Idei de amenajarea a camerei bebelușului

Sursă foto: pinterest

Culorile în camera unei bebeluș se recomandă să fie relaxante. Agață deasupra pătuțului câteva obiecte de joacă care să-l bucure pe cel mic.

Pregătește un fotoliu pentru momentele în care-l vei alăpta sau îl vei legăna în brațe. Nu uita de măsuța necesară pentru schimbarea scutecelor/hainelor. Permite ca lumina naturală să inunde camera.

Asigură-te că dispui de un video monitor extrem de util pentru siguranța bebelușului, prevăzut cu vedere nocturnă, alarmă, senzor de temperatură.

Am pregătit câteva idei de amenajare cameră a bebelușului care pot fi inspirație pentru tine.

Sursă foto: pinterest

Amenajarea dormitorului pentru preșcolari

Sursă foto: pinterest

Cât mai multe jucării pentru un preșcolar și, desigur, cât mai multe compartimente pentru depozitarea lor.

Găsește inspirație în următoarele imagini care te vor ajuta să creezi cel mai frumos loc de joacă pentru cel mic.

Iar pentru serile în care îi vei citi, alege câteva cărți cu rol important pentru dezvoltarea sa emoțională.

Sursă foto: pinterest

Idei de amenajare a camerei pentru adolescenți

Sursă foto: pinterest

Într-o cameră pentru adolescenți trebuie să se regăsească elemente de relaxare, de învățare, de petrecere a timpului liber. Nu omite niciun detaliu pentru confortul copilului tău.

Venim în sprijinul tău cu câteva idei de amenajare a dormitorului de tineret pe care le regăsești în imaginile de mai jos.

Sursă foto: pinterest

Idei de amenajare a zonei de birou pentru adolescenți

Sursă foto: pinterest

Creează o zonă în care adolescentul poate învăța într-un mediu confortabil. Asigură un birou lat compartimentat, cu un scaun ergonomic care să-l ajute să aibă o poziție corectă a spatelui.

Sursă foto: pinterest

Amenajarea camerei copiilor în funcție de tipul de locuință

Sursă foto: pinterest

Spațiul dintr-o casă dictează amenajarea și decorarea camerelor. În special dacă vorbim despre dormitorul unui copil. În funcție de casă sau apartament, este posibil ca spațiul de care dispui să difere.

Amenajarea dormitorului copiilor în mansardă

Sursă foto: pinterest

Copiilor le plac ideea locuirii într-o cameră de mansardă. Construcția le permite să se bucure de ceva diferit în fiecare moment petrecut în dormitorul lor de la înălțime. Dacă au posibilitatea să privească cerul din pat, cu atât mai interesant, dar și foarte relaxant, cu excepția, poate, a furtunilor, dar care pot fi ignorate cu ajutorul unei jaluzele montate pe dimensiunea ferestrei.

În funcție de dimensiunea camerei, este suficient să respecți principiile de bază și să integrezi mai întâi piesele centrale de mobilier, pentru ca ulterior să te ocupi de restul detaliilor.

Următoarele imagini îți vorbesc despre câteva idei de amenajare a dormitorului copiilor la mansardă. Vezi ce se potrivește celui mic și ce i-ar plăcea cel mai mult. Puteți veni împreună și cu alte idei.

Sursă foto: pinterest

Amenajarea camerei copiilor la casă

Sursă foto: pinterest

Dacă locuiești la casă, poate dispui de mai mult spațiu sau poate reușești să improvizezi, astfel încât cel mic să se poată bucura de un pat uriaș, de etajeră sau un dulap cu sertare generoase pentru depozitarea hainelor și a accesoriilor, de o bibliotecă magică și de colțul în care va învăța, va citi sau se va relaxa singur, cu tine sau cu prietenii.

Sursă foto: pinterest

Amenajarea camerei copiilor la bloc

Sursă foto: pinterest

La bloc, de cele mai multe ori nu dispui de suficient spațiu pentru amenajarea dormitorului copiilor așa cum ți-ai dori. Dar poți ține cont de următoarele idei care te vor ajuta să-ți pui pe hârtie cum și ce vei face în acest sens.

Sursă foto: pinterest

Amenajarea mobilierului din camera copilului

sursă foto: pinterest

Dormitorul copilului trebuie împărțit în zona de somn, zona pentru depozitare, de învățare și relaxare.

  • Zona de somn. Plasează patul astfel încât să rămână spațiu pe ambele părți laterale. Asta va ajuta copilul să-l aranjeze imediat după trezire. Decorează cu veioze plasate pe noptierele de lângă pat la care cel mic să aibă acces ușor. Nu plasa alte elemente de mobilier de-o parte și de alta a patului pentru a fi ușor să se dea jos.
  • Zona pentru depozitare. Împarte dulapul în sectoare pentru haine de iarnă și de vară, dar și pentru accesorii. Dacă există sertare suficiente, aranjează ceea ce îi este necesar la îndemână și plasează lucrurile pe care le folosește ocazional, într-un alt sertar.
  • Zona pentru învățare și relaxare. Birou, masă, scaune. Nu plasa aceste piese în apropierea ușii, pentru ca cel mic să aibă acces ușor la deschidere și închidere. Plasează biroul spre fereastră pentru cât mai multă lumină naturală.

Stickere, decorațiuni pentru camera copilului

Sursă foto: yademasmama

Transformă dormitorul copilului tău dintr-o zonă plictisitoare de dormit într-una plăcută, vie și interesantă, cu stickere și decorațiuni în ton cu vârsta celui mic, dorințele și pasiunile sale. Au darul de a-l face să zâmbească dar au și rol educativ.

Oferă viață dormitorului

De la personaje din animațiile sale preferate la stickere care evocă personalități despre care el citește. Alege în funcție de preferințele lui.

Stickere care vorbesc despre viața fotbalului și a fotbaliștilor preferați sau a altui sport care-i place. Alege stickere cu dinozauri și explică-i despre ce este vorba. Astfel va cunoaște și el fascinanta lume a acestor creaturi uriașe. Sau optează pentru prințesele și prinții din basmele preferate. Uimește-l cu pirații din filmele pe care le-a vizionat, cu animalele preferate etc.

Alege stickere și decorațiuni de calitate, preferabil din vinil.

Tematici pentru amenajarea camerei copilului

Sursă foto: povesteacasei

Este plăcut pentru un copil să se bucure de o cameră a cărei tematică este inspirată din hobby-urile și pasiunile sale. Iar pentru tine, ca părinte, este ușor să alegi, datorită pieței care este destul de mare cu produse care mai de care.

Iată câteva idei de tematici din care vă puteți alege împreună pe cea potrivită gustului. Gustului copilului, desigur.

  • Spațiu. Extratereștri, planete, lume cosmică. Universul care se revarsă în camera copilului. Alege un tapet sau wallpaper pentru un perete. Culori diferite specifice spațiului. Poate fi roșu, dar nu intens, nuanțe calde de portocaliu, gri, albastru, alb, galben. Stelele se pot regăsi în camera celui mic. La fel și soarele.

Sursă foto: pinterest

  • Pădurea din camera copilului tău. Pădurea din basm. Alege stickere și decorațiuni inspirate din culorile pădurii. Plante. Arbori seculari. Plante. Animale.

Sursă foto: pinterest

  • Roboți. Putem alege roboți clasici, sau roboți moderni, a căror complexitate este din ce în ce mai evidentă. Tapet, wallpaper etc.

Sursă foto: pinterest

Viața marină. Este o temă pentru băieți, dar poate că și fetele au preferință pentru această idee. Alegeți împreună. Nuanțele de alb, albastru, verde sunt relaxante și te duc cu gândul la imensitatea oceanului, întinderea apei.

Sursă foto: pinterest

  • Temă vintage. Încearcă pattern-uri florale și punctuale contrastante. Patul cu zăbrele este o idee interesantă pentru camera unui copil, dar depinde și de preferințele sale.

Sursă foto: decoist

  • Tematică de supererou. Care copil nu-și dorește să aibă calitățile unui erou? Care adult nu-și dorește același lucru? Calități care ne permit salvarea lumii? A celor dragi când au nevoie de noi.

Sursă foto: houzz

Idei de depozitare a jucăriilor și a zonei de joacă din camera copilului

Sursă foto: pinterest

Important este ca spațiul pentru depozitarea jucăriilor să fie cât mai aproape de fereastră, de unde provine lumina naturală. Un covor pufos și imens pentru un copil, dar și pentru prietenii de joacă.

  • Încorporează polițele pentru jucării în dulapul pentru haine.
  • Alege un pat cu sertare, preferabil cu 4, dacă nu există suficient spațiu pentru un dulap doar al jucăriilor.
  • Montează polițe pe pereți, dar nu la înălțime pentru plasarea jucăriilor mici pe ele.
  • Dacă există suficient spațiu pentru masă în cameră, alege una cu sertare, special pentru jucării.

Aceste idei pot fi utile pentru tine, dar încearcă să improvizezi și cu ce ai la dispoziție.

Sursă foto: pinterest

Tonuri și culori pentru amenajarea camerei copilului

Sursă foto: pinterest

Pentru camera unui copil, sunt recomandate culorile relaxante, calde, dar și vii, energice. O nuanță vie nu trebuie să fie și intensă, pentru că deranjează ochiul. Nu opta pentru nuanțe prea contrastante.

Pentru amenajarea camerei de fete alege culori plăcute, în funcție de vârstă. La fel și pentru amenajarea camerei de băieți. Amenajarea camerei de copii sau amenajarea dormitorului mic de 2 copii trebuie să țină cont de principiile descrise în paragrafele anterioare.

Sursă foto: pinterest

Cel mai important este ca cel mic să se simtă confortabil în mediul lui, să poată crește și dezvolta armonios, să se simtă în siguranță, să știe că este apreciat și că-i respecți nevoile și pasiunile. Doar așa va deveni un adult stăpân pe sine, cu încredere în el și responsabil pentru ce face. Pentru că tu îi vei fi oferit educația și atenția de care orice copil are nevoie.

Comentarii