'
Ghid de sterilizare a biberoanelor

Biberoanele sunt o parte importantă a vieții unui bebeluș, iar mamele știu mai bine acest lucru. Acestea au rolul de a-i hrăni pe bebeluși, dar pentru a nu le oferi bacterii nedorite, trebuie să fie sterilizate cât mai des. Iată cum poți face asta cât mai igienic și mai eficient!

1. Rolul sterilizării biberoanelor

Nou născuții se pot se îmbolnăvi foarte ușor de aceea acțiunea de sterilizare biberoane este absolut esențială.

Prin sterilizare, bebelușul este protejat de posibilele infecții care provoacă vomă sau diaree și produc deshidratarea copilului.

Sterilizarea suzetelor îndepărtează orice urmă de bacterii sau virusuri și facilitează creșterea armonioasă a micuțului tău.

2. Cu ce se spală biberoanele înainte de sterilizare?

Un răspuns concludent la întrebarea cu ce se spală biberoanele înainte de sterilizare este cu apă caldă și săpun pentru a îndepărta orice urmă de lapte.După ce au fost bine spălate se recurge la metoda de sterilizare dorită.

Dacă vrei să știi cum se sterilizează biberoanele află că există mai multe variante: fie printr-un aparat special creat pentru a fi utilizat la microunde, prin spălare la mașină de spălat vase, sterilizare cu apă rece, prin fierbere sau cu ajutorul unui sterilizator electric sau un Sterilizator UV 3 in 1 cu acumulatori.

Sterilizator UV 3 in 1 cu acumulatori

Acesta din urmă reprezintă o soluție extrem de rapidă și eficientă în același timp, pentru că asigură sterilizarea prin abur fierbinte iar biberoanele vor fi perfect igienizate în doar câteva minute.

Prin acest sistem se pot igieniza mai multe accesorii în același timp iar cele care nu sunt imediat utilizate pot fi păstrate într-un mediu perfect steril.

3. Cum se sterilizeaza biberoanele?

3.1 Sterilizarea biberoanelor prin fierbere

Metoda de sterilizare biberoane prin fierbere este cel mai des folosită de mămici, pentru că se află la îndemână oricui, nu ia mult timp și asigură rezultate imediate.

Tot ce trebuie să faci este să pui biberoanele la fiert în apă într-o oală pe aragaz. Este cea mai ieftină, ușoară și rapidă metodă de a steriliza biberoanele acasă cu minim de efort.

O idee bună ar fi să ai o oală specifică pe care să o păstrezi pentru biberoanele puiului tău. Este bine să fierbi puțină apă în oală pentru a o steriliza pe aceasta, apoi să arunci apa și să pui alta.

Cleste pentru biberoane si accesorii

După ce apa a ajuns la punctul de fierbe, pune biberoanele în apă și fierbe-le. Scoate-le din apă cu un instrument curat precum un Cleste pentru biberoane si accesorii și nu le pune pe masă sau în locuri care nu sunt dezinfectate. În acest fel te asiguri că munca ta, nu a fost în zadar. Te poți folosi, în acest pas de un Uscator pliabil biberoane Floare Bleu.

Uscator pliabil biberoane Floare Bleu

3.2 Sterilizare biberoane la microunde

În ceea ce privește procedeul de sterilizare biberoane la microunde este dovedit faptul că acesta este rapid și extrem de eficient.

În doar 4 minute se pot steriliza perfect 4 biberoane, dar și accesoriile acestora. Sterilizarea la aburi este mult mai benefică în comparație cu cea prin fierbere, deoarece folosirea apei clocotite poate distruge biberoanele. Folosește-te de un Set sterilizator pentru microunde si pompa de san manuala, Tommee Tippee pentru a avea la înmână tot ceea ce ai nevoie pentru colectarea laptelui dar și pentru sterilizarea biberoanelor și accesoriilor bebelușului tău.

Set sterilizator pentru microunde si pompa de san manuala, Tommee Tippee

Unele biberoane sunt create special pentru a rezista temperaturilor mari din interiorul cuptorului cu microunde, pe când altele nu.

Dacă ai un astfel de biberon, îi înlături tetina și îl introduci curat, spălat la microunde pentru 1-2 minute. Dacă ai un biberon care nu rezistă căldurii degajată de microunde, poți utiliza un sterilizator cu aburi care poate fi introdus în cuptorul cu microunde, iar în 3-8 minute vei avea de la unu până la 4 biberoane sterilizate rapid, cu minim de efort.

3.3 Sterilizator

Un sterilizator pentru biberoane reprezintă alegerea ideală pentru că protejează din plin sănătatea bebelușului. Își recomandăm să te folosești de un Sterilizator electric pentru 6 biberoane NEW KidsCare care îți va economisi timpul, pentru că poți steriliza 6 biberoane o dată.

Sterilizator electric pentru 6 biberoane NEW KidsCare

În lipsa unui sterilizator pentru biberoane, poți compromite sistemul imunitar al lui bebe, ceea ce nu este deloc de dorit.

În plus, un sterilizator are un design plăcut, este facil de folosit și se poate transporta foarte ușor în călătorii.

3.4 Sterilizarea biberoanelor la rece

Dacă optezi pentru sterilizare biberoane la rece ține cont de faptul că acest procedeu se realizează doar cu ajutorul unor soluții de dezinfectare chimice.

Acestea se găsesc sub formă lichidă sau solidă dar ambele sunt la fel de eficiente, deoarece capsulele se dizolvă rapid în apă rece.

Lasă soluția să acționeze timp de câteva minute pentru a avea certitudinea că se îndepărtează orice urmă de impurități de pe biberoane și folosește inclusiv o Perie de curatat biberoane, tetine si cani, cu ventuza pentru fixare, culori diferite, pentru a te asigura că toate reziduriile au fost îndepărtate.

Perie de curatat biberoane, tetine si cani, cu ventuza pentru fixare, culori diferite

În acest fel, acestea vor fi perfect sterile în urma dezinfectării cu aceste soluții diluate.

3.5 Cum se sterilizează biberoanele de plastic?

În ceea ce privește procedeul de sterilizare biberoane plastic trebuie să fii atentă la metoda aleasă.

Sterilizarea prin fierbere este cea mai des folosită și cea mai convenabilă în același timp, însă există și alte metode potrivite pentru biberoanele din plastic, cum ar fi utilizarea sterilizatoarelor electrice sau sterilizarea chimică. În prima variantă menționată igienizarea se face la aburi iar cea de-a două implică utilizarea unei soluții non-toxice, astfel că nu produce nici un fel de efecte adverse.

4. De câte ori se sterilizează biberoanele?

Dacă nu ești sigură de câte ori se sterilizează biberoanele este bine de știut că acestea trebuie perfect igienizate după fiecare utilizare.

Foarte multe mămici se întreabă cât de des se sterilizează biberoanele pentru că nu își dau seama de importanța acestui procedeu. Ține cont de faptul că biberoanele se sterilizează după fiecare masă pentru a avea grijă de sănătatea micuțului tău.

Pentru a-ți fi mai ușor să faci acest procedeu, folosește un Kit biberoane nou-nascut Tommee Tippee Closer to Nature, 0 luni +, Bufnita, pentru a avea la îndemână toate cele necesare.

Kit biberoane nou-nascut Tommee Tippee Closer to Nature, 0 luni +, Bufnita

5. Până la ce vârstă se sterilizează biberoanele?

Dacă îți pui întrebarea până la ce vârstă se sterilizează biberoanele înseamnă că vrei să știi cum poți să protejezi cât mai bine sistemul imunitar al copilului tău. Sterilizarea este esențială în primele 6 luni de viață, dar este indicat să continue până la 1 an.

Renunțarea la sterilizare se va face treptat în perioada în care copilul începe să meargă de-a bușilea.

Specialiștii sunt de părere că biberoanele din plastic pot deveni periculoase în cazul în care sunt sterilizate zi de zi, de aceea trebuie înlocuite după o anumită perioada de utilizare.

6. Cu ce se curăță sterilizatorul de biberoane?

Dacă te întrebi cu ce se curată sterilizatorul de biberoane și vrei să afli care sunt soluțiile cele mai eficiente iată și un răspuns concludent : oțetul. Acesta elimină orice urmă de calcar și orice alte impurități.

Se pun 30 ml de oțet și 70 ml apă în tăvița aparatului și se pornește pentru a se realiza o sterilizare completă.

6.1 Ce apă se folosește la sterilizator?

Dacă vrei să știi ce apă se folosește la sterilizator este indicat să fii foarte atentă la acest aspect. Este nevoie de apă fiartă sau apă distilată care este lipsită de orice impurități.

7. Cât timp se sterilizează biberoanele?

Pentru a afla cât timp se sterilizează biberoanele citește cu atenție instrucțiunile aparatului de sterilizare folosit. Dacă optezi pentru procedura de fierbere este nevoie de doar 5 minute iar pentru aparatul de sterilizare la aburi în jur de 8-10 min.

Sterilizator electric 2 in 1 - Gri

8. Ce se întâmplă dacă nu sterilizam biberoanele?

Este important de știut ce se întâmplă dacă nu sterilizam biberoanele pentru că în acest fel te convingi de importanța acestui procedeu. Dacă nu folosești doar biberoane sterile la bebeluși riști ca micuțul tău să se îmbolnăvească de boli gastrice, intoxicații alimentare sau chiar de hepatita A.

Orice părinte responsabil trebuie să țină cont de acest aspect și să ia toate măsurile necesare pentru a feri bebelușul de aceste boli. Prin urmare, sterilizează în mod eficient obiectele destinate hrănirii și igienei personale a micuțului tău și oferă-i posibilitatea să se bucure din plin de sănătate.

Comentarii