'
Stimularea lactatiei

Alăptarea reprezintă una dintre modalitățile prin care poți oferi bebelușului hrana potrivită pentru a crește și a se dezvolta sănătos. Pentru bebeluș, laptele matern este o hrană completă ce conține toți nutrienții și apa de care are nevoie în primele șase luni de viață. De asemenea, conține anticorpi, ajută la dezvoltarea armonioasă a creierului și, totodată, favorizează o conexiune special între mamă și copil.

Bebelușul este foarte activ după naștere și reușește să se conecteze rapid cu mama, tocmai de aceea este indicat ca la câteva ore după naștere să fie alăptat. Însă, există situații în care mama nu poate să alăpteze bebelușul fie datorită unor cauze medicale fie din cauza laptelui matern insuficient.

În primul rând, pentru a putea înțelege motivele pentru care nu poți alăpta bebelușul așa cum ar trebui să se întâmple în mod normal, trebuie stabilite care sunt cauzele. Apoi, după ce sunt stabilite aceste aspecte, să se pună în practică o serie de metode de stimulare a lactației și să se includă în dieta zilnică niște alimente care pot să te ajute în acest sens.

Există și o serie de metode pentru creșterea lactației care te pot ajuta să îi asiguri bebelușului tău tot ce are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă.

Cauzele scaderii lactatiei

Sursa foto: medical news today

Sunt cazuri în care laptele mamei nu este suficient pentru hrănirea bebelușului.

Tocmai de aceea este indicat ca o astfel de situație să fie depistată cât mai din timp. Pe măsură ce bebelușul tău crește, acesta va avea nevoie de mai multă hrană. Dacă lactația redusă este o problemă care nu este rezolvată din timp, cel mai mult vor avea de suferit copii.

Pentru multe femei, această problemă poate să fie rezolvată dacă învață să alăpteze corect în timp ce pentru alte femei este necesar să se determine cauzele și să se ia măsurile corespunzătoare.

Așadar, cele mai frecvente cauze pot să fie insuficiența țesutului glandular, intervențiile chirurgicale la nivelul sânilor, tulburări hormonale, diabetul gestațional, diabetul zaharat, obezitatea, medicamente sau terapii naturiste, administrarea de contraceptive orale, nașterea prematură a copilului, vârsta avansată a mamei, etc.

Există o serie de semne pe care le poți observa în comportamentul bebelușului. Semnele care indică faptul că în mod clar mama se confruntă cu o problemă sunt lipsa creșterii în greutate, scaunele sunt rare, copilul se trezește noaptea mai des, refuză sânul, plânge mult, etc. Iar atunci când constați că au apărut una sau două din aceste semne, metodele pentru creșterea lactației pot să fie de mare ajutor.

Când știi că nu ai nevoie de stimularea lactației?

Sursa foto: news-medical

Există și situații când nu mai este necesar să apelezi la metode pentru stimularea lactației. De exemplu, mamele care alăptează și știu că secreția lactată se adaptează necesităților copilului.

Acest lucru se întâmplă atunci când copilul nu mai are nevoie de o cantitate semnificativă de lapte matern. După diversificare, fluxul de lapte matern va fi suficient și se stabilizează conform nevoilor bebelușului. Iar acestea sunt cazuri în care nu mai este nevoie să se consume ceaiuri sau să se administreze tratamente care să stimuleze lactația.

De asemenea, în perioada înțărcării bebelușului este recomandat să oprești utilizarea acestor metode. Din acest moment, trebuie să reduci numărul de alăptări și să începi procesul de înțărcare lent, astfel încât bebelușul să aibă parte de tot ceea ce are nevoie.

Metode de stimulare a lactației înainte de naștere

Sursa foto: pediatric center of round rock

În special în situația în care bebelușul se naște prematur sau prin cezariană, laptele matern poate să întârzie să apară. În această situație, proaspetele mămici trebuie să recurgă la o serie de metode pentru stimularea lactației.

Poți să îți pregătești sânii pentru alăptare chiar cu câteva săptămâni înainte de a naște prin masaj și prin hidratarea pielii pentru a evita apariția ragadelor mamare. Pentru stimularea lactației înainte de naștere mai poți intra și pe grupurile de mămici de pe rețelele de socializare pentru a afla ce metode folosesc ele și dacă acestea te pot ajuta și pe tine în mod real.

De mare ajutor mai poate să fie și discuția cu un consultant specializat în alăptare. De asemenea, poți consuma și o serie de alimente care să te ajute, despre care vom vorbi în rândurile următoare.

Metode de stimulare a lactației după cezariană / naștere naturală

Sursa foto: banani Vista

După operația de cezariană pot exista mai multe cauze pentru care laptele matern nu poate să fie furnizat bebelușului tău la momentul potrivit. În general, dacă te-ai confruntat cu dureri postoperatorii, acestea se pot ameliora cu medicamente care pot influența procesul de lactație.

De asemenea, influență poate avea și stresul pe care îl ai atunci când se naște bebelușul. Este perfect normal să îți faci probleme dacă bebelușul este bine însă, acest lucru poate să fie iarăși o cauză pentru care nu ai lapte matern suficient pentru a hrăni bebelușul.

După cezariană poți să te simți amețită, să ai dureri și slăbiciune, fapt ce generează greutate în a putea să devii o mămică cu normă întreagă încă de la prima interacțiune cu copilul tău.

Inainte de a vedea ce metode poți să pui în practică metode pentru stimularea lactației după cezariană, trebuie reținut faptul că abia după primele 48 – 72 de ore sau chiar mai mult, se va declanșa lactația matură. Medicii sfătuiesc mămicile să alăpteze bebelușii să fie alăptați chiar dacă sunt puși în incubator. Nu numai că bebelușul va crește mai rapid în greutate ci îi va fi stimulat și sistemul imunitar.

Trucuri pentru stimularea lactației

Sursa foto: raising children network

Pentru stimularea lactației după cezariană sau după nașterea naturală, poți pune în practică o serie de metode care sunt sigure și te pot ajuta să îi oferi bebelușului tău tot ceea ce are nevoie pentru a se dezvolta sănătos. Iată, așadar, care sunt aceste trucuri pe care ți le recomandăm:

  • Alăptează bebelușul cât mai repede după naștere

De obicei bebelușul este separat de mamă imediat după nașterea prin cezariană, este indicat să primească lapte matern cât mai repede. Desigur, într-o primă fază se poate recurge la o pompă de lapte așa cum este reprezentat în imaginea de mai jos, dar treptat, copilul trebuie să ia contactul cât mai rapid cu mama. Mulsul cu pompă stimulează lactația și te poate ajuta să îți creezi rezerve pentru acele situații când nu poți alăpta din diverse motive.

De exemplu, o pompă pentru sân electrică poate să te ajute să extragi laptele matern mult mai simplu și să îl depozitezi în recipiente speciale.

Laptele matern se poate depozita în frigider, la temperatura camerei (până la 4 ore) dar și la congelator în pungi colectare lapte, etichetate cu data. Evită să încălzești laptele la aragaz sau în cuptorul cu microunde pentru a nu risca să se piardă nutrienții esențiali de care are nevoie bebelușul.

Pungi colectare lapte cu conectare directa (30 pungi, fara conector inclus)

  • Să alăptezi cât mai des

Este recomandat ca bebelușul să fie hrănit o dată la 2 ore în timpul zilei și o dată la 4 ore în timpul nopții. In mod ideal trebuie să ajungi la 10 – 12 alăptări într-un interval de 24 de ore. Procedând astfel, vei reuși să îți crești lactația dar și să îi furnizezi substanțele nutritive esențiale pentru o dezvoltare sănătoasă.

  • Încearcă să îți găsești o poziție cât mai comodă pentru alăptat

Trebuie să ții cont de faptul că alăptarea este un proces care durează, motiv pentru care trebuie să te simți cât mai confortabilă. De exemplu, poți folosi perne pentru alăptat sau pături. De asemenea, nu ezita să discuți și cu un specialist pentru a putea să determini care este cea mai confortabilă poziție pentru a putea să alăptezi bebelușul.

Perna pentru alaptat 2 in 1 Nursing Pillow

Mănâncă alimente care stimulează lactația

Sursa foto: news-medical

Pe durata alăptării nu există restricții alimentare dar a fi echilibrată este esențial. Organismul tău folosește complet substanțele nutritive din alimente și se consumă inclusiv surplusul de grăsime acumulat pe timpul sarcinii. Este recomandată o alimentație variată și trebuie să te hidratezi corespunzător. In ceea ce privește temerile tale în legătură cu ceea ce poți consuma și ce nu, bebelușul tău te va anunța.

Evident, nu este recomandat fumatul și nici consumul de alcool deoarece aceste substanțe nocive pot trece în laptele matern iar bebelușul să le consume și poate duce chiar la intoxicație.

Totuși, există o serie de alimente care stimulează lactația care sunt recomandate a fi consumate pentru a te ajuta să stimulezi lactația dar și să îți recapeți forțele. Printre aceste alimente pe care le poți consuma se numără cerealele (în special ovăzul), feniculul, schinduf, nuci, migdale, caju, macadamia, morcovii, ghimbirul, terci de ovăz, semințe de fenicul, alimente bogate în proteine, legume verzi.

Poți consuma și suplimente alimentare cu usturoi sau chiar usturoi însă, în cantități moderate deoarece există riscul să schimbe mirosul laptelui, ceea ce îl poate face dezagreabil pentru bebeluși.

Desigur, contează foarte mult și dacă ai intoleranță la anumite alimente iar în această situație este recomandat să te adresezi medicului pentru a-ți putea face recomandările necesare în legătură cu ce poți consuma.

Masajul sânilor pentru stimularea lactației

Sursa foto: the pharmaacettical journal

Masajul sânilor este o tehnică de relaxare care poate să ajute la stimularea lactației. Poți să îți masezi sânii sub un jet de apă caldă înainte de alăptare și să aplici comprese calde, înainte de a pune bebelușul la sâni. De asemenea, poți masa sânii și în timp ce alăptezi bebelușul pentru a relaxa sânii. Indiferent care dintre aceste metode ai folosi, te vor putea ajuta să îți alăptezi copilul pentru o perioadă mai mare de timp.

Chiar și atunci când folosești o pompă pentru sâni, este recomandat să folosești și accesorii precum o pernă de masaj din silicon pentru a-ți asigura confortul necesar. Masajul sânilor pentru stimularea lactației este menit să îți ofere confortul necesar și să poți evita durerile cauzate de utilizarea pompelor des sau de gurița bebelușului care trage în mod constant de sfârcuri.

Perna masaj silicon

Ceaiuri pentru creșterea lactației

Sursa foto: medical news today

Pentru a obține mai mult lapte matern se pot consuma și anumite ceaiuri naturale din plante. Poți consuma ceai de chimen, anason, urzică, frunze de melisa, cimbrișor, mentă, etc. Ceaiurile pot să fie achiziționate de la farmacie sau de la magazinele naturiste. Ingredientele acestor ceaiuri sunt naturale și nu cauzează disconfort bebelușului.

De asemenea, ceaiurile conțin substanțe active care trec în lapte și favorizează tulburările digestive ale bebelușului. Totuși, este indicat să nu bei mai mult de 3 – 4 căni de infuzie pe zi.

Alte ceaiuri pe care le poți utiliza pentru stimularea secreției de lapte sunt schinduful, semințele de fenicul sau semințele de chimion.

De asemenea, trebuie să reții faptul că unele plante medicinale sunt contraindicate a fi consumate de tine deoarece pot interacționa cu laptele matern. Aceste plante care nu sunt recomandate a fi consumate sunt nucul negru, năpraznicul, oregano, pătrunjel în exces, mentă, salvie, măcriș sau cimbru.

De exemplu, mai poți utiliza și ceai de fenicul pentru stimularea lactației. Acesta mai este bun și pentru a realiza diverse preparate anticolici destinate sugarilor. Consumul de ceai de fenicul a arătat în numeroase studii științifice că este eficient în creșterea volumului de lapte, creșterea grăsimilor și creșterea în greutate a sugarului. Mecanismul de acțiune al feniculului ca și stimulent al lactației nu sunt pe deplin înțelese însă, este cert că dacă vei consuma infuzie din această plantă nu creează nici un efect advers.

Sfaturi pentru mămici

Sursa foto: mom loves best

Alăptarea este o experiență unică pentru fiecare femeie. În ciuda neplăcerilor pe care le poate cauza lipsa lactației, hrănirea la sân a bebelușului este una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le poți experimenta în calitate de mămică.

Există foarte multe produse pentru mămici și bebeluși care sunt recomandate a fi utilizate mai ales în primele luni pentru că te pot ajuta să te simți mai confortabil atunci când alăptezi. Desigur, cele prezentate mai sus, sunt doar câteva trucuri pe care le poți utiliza pentru stimularea lactației. Însă, dacă nu ești sigură că ar trebui să le utilizezi, cel mai bine este să te consulți cu medicul pentru a alege ceea ce ți se potrivește.

Alăptarea este recomandată în special în primele 4 – 6 luni de viață ale bebelușului și trebuie continuată ulterior împreună cu alimentele solide nou introduse. Dacă lactația nu este suficientă se pot introduce formule de lapte praf pentru a preveni deshidratarea sau dezvoltarea corespunzătoare a bebelușului.

Reține ! Pentru a putea să îi oferi bebelușului tău tot ce are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă utilizează numai accesorii pentru bebeluși sau pentru stimularea lactației sigure și fabricate din materiale care respectă standardele și normele în vigoare. Hidratează-te și odihnește-te cât mai mult în această perioadă. Un organism care este prea obosit și prea stresat nu va funcționa corespunzător. Așadar, nu ezita să ceri ajutor de la specialiști și să te informezi cât mai mult pentru a putea să îi oferi bebelușului tău tot ceea ce are nevoie.

Stimularea lactației cu pompa  precum și alte metode precum cele care au fost prezentate în aceste câteva rânduri pot să fie eficiente. Pentru cele mai bune rezultate este recomandat să consulți un specialist care să îți recomande metode de stimulare a lactatiei care sunt potrivite pentru organismul tău.

Comentarii

Articole similare