'
Poziții de alăptat

O proaspătă mămică trece prin multe schimbări și are multe de învățat în legătură cu îngrijirea bebelușului ei. Una dintre cele mai importante și mai dificile teme este cea legată de alăptare. Alăptarea la sân a copilului este benefică și este recomandată în întreaga lume.

Mama trebuie să găsească poziții de alăptat comode atât pentru ea, cât și pentru bebeluși astfel încât alăptarea să nu devină neplăcută.

Va fi nevoie de o perioadă de timp în care să te obișnuiești cu noul născut, cu rutina acestuia și cu alăptarea. Nu te grăbi, stabilește o conexiune cu bebelușul tău și împreună veți descoperi cele mai bune poziții de alăptat.

Cum sa il faci pe bebelus sa prinda sanul?

Un pas important în alăptare este prinderea sânului de către bebeluș. Dacă acesta prinde sânul corect, se va alăpta corespunzător, iar tu nu ar trebui să simți disconfort la nivelul mameloanelor.

Așază-te confortabil și ia bebelușul în brațe ținându-l lipit de tine, cu fața către sân.

Ridică puțin sânul și gâdilă-l cu mamelonul până deschide gura mare, atunci îi poți pune mamelonul în guriță. Atunci când buza inferioară înconjoară mamelonul, iar gurița este deschisă înseamnă că a prins corect sânul, dacă buzele sunt strânse va trebui să încerci din nou să îl poziționezi.

Pune degetul între gingii pentru a-l desprinde fără durere și repetă pașii.

Când va începe să primească lapte, maxilarul lucrează, tâmplele se clatină și vei auzi cum înghite, inițial mai rapid, apoi mai ușor pe măsură ce se satură.

Pozitii corecte de alaptat la san a nou nascutului

Sursă foto: rasing children network

Deși alăptarea este un proces natural întâlnit la toate mamiferele, este nevoie de timp și de practică pentru a găsi poziția corecta de alăptat pentru nou născutul tău.

Încearcă toate variantele pentru a descoperi care este cea mai comodă pentru tine și bebelușul tău. Este important ca să adoptați poziții cât mai corecte și mai confortabile astfel încât amândoi să vă simți bine și alăptarea să fie eficientă.

Iată care sunt cele mai întâlnite pozitii pe care poți să le testezi, pentru a vedeai care dintre ele se potrivește situației tale.

Alăptare relaxată

Sursă foto: Sfatul părinților

Poziția relaxată de alăptare, cunoscută și sub numele de hrănire biologică este adesea prima pe care o încearcă mama. Dacă bebelușul tău este așezat pe piept sau pe burtă imediat după naștere, el se va îndrepta instinctiv către sân și va încerca să-l prindă.

Contactul piele pe piele îi stimulează instinctul de hrănire, în timp ce gravitația îl ajută să se prindă bine și să-l mențină pe loc. Cu toate acestea, poziția de alăptare culcată pe spate nu este doar pentru nou-născuți, o poți încerca la bebelușii de orice vârstă.

Folosește o pernă ca să îți sprijini capul și să îți poți vedea bebelușul.

În categoria noastră perne gravide și alăptare găsești o mulțime de variante.

Poziția leagănului sau poziția în șezut

Sursă foto: Milkology

Aceasta este poziția clasică la care majoritatea dintre noi se gândește când vine vorba de alăptat. Presupune să stai în poziție de alăptare verticală, cu bebelușul poziționat pe o parte, capul și gâtul întins de-a lungul antebrațului și corpul pe abdomenul tău.

Deși este o poziție foarte populară, nu este întotdeauna ușor pentru nou-născut, deoarece nu îi oferă atât de mult sprijin. O pernă la spate și o pernă pentru alăptare în poală care să sprijine copilul și brațele ajută la evitarea suprasolicitării spatelui și umerilor.

Dacă folosești o pernă pentru alăptare, asigură-te că nu ridică copilul prea sus, sânii tăi ar trebui să rămână la înălțimea lor naturală de repaus pentru a evita durerea mameloanelor și o prindere a sânului încordată.

Perna de alaptat 190 cm , Grey Baloons

Poziția leagănului încrucișat

Sursă foto: Milkology

Acesta arată asemănător cu poziția leagănului, dar brațele tale își schimbă rolurile, astfel încât corpul bebelușului tău să se afle de-a lungul antebrațului tău opus.

Scopul este de a-ți sprijini copilul în jurul gâtului și umerilor lui, pentru a-i permite să-și încline capul înainte de a se prinde.

Aceasta este o poziție de alăptare la sân bună pentru nou-născuți, precum și pentru bebelușii mici sau cei cu dificultăți de prindere. Având în vedere că bebelușul tău este sprijinit pe brațul tău opus, ai mai mult control asupra poziționării lui și poți folosi mâna liberă pentru a-ți modela sânul.

Alăptarea verticală sau poziția koala

Sursă foto: The bump

În poziția de alăptare verticală sau koala, bebelușul tău stă călare pe coapsa sau șoldul tău, cu coloana vertebrală și capul în poziție verticală în timp ce se hrănește.  Este o modalitate convenabilă de a hrăni un copil mai mare care poate sta fără ajutor, dar poți hrăni așa și nou-născutul dacă îi oferi mult sprijin.

Poziția koala este adesea cea mai confortabilă poziție de alăptare antireflux și pentru bebelușii care au infecții ale urechii sau tonus muscular scăzut.

Poziția mingii de fotbal sau poziția sub braț

Sursă foto: Milkology

Tu stai în șezut pe un scaun sau fotoliu și poziționezi copilul întins de-a lungul antebrațului. Corpul lui stă sprijinit pe șoldul tău, cu picioarele spre spătarul scaunului.

Aceasta este o altă poziție utilă pentru alăptarea timpurie, deoarece sprijină bine bebelușului, având în același timp mai mult control și o vedere bună asupra feței lui.

MimiNu - Perna pentru alaptat tip manson, Din bumbac, 25 cm, Lulu Rose/Gray

Alăptarea într-un marsupiu

Sursă foto: Family Nation

Poate fi nevoie de puțină practică, dar alăptarea bebelușului în marsupiu/șal sau alt suport, poate fi convenabilă atunci când ești în oraș, ai grijă de copiii mai mari sau chiar dacă faci treburi ușoare prin casă.

Este, de asemenea, la îndemână dacă bebelușul tău nu-i place să fie lăsat jos sau se hrănește frecvent. De obicei, această metodă funcționează cel mai bine dacă bebelușul tău are experiență în alăptat și își poate ține singur capul sus.

Asigură-te că poți vedea mereu fața bebelușului tău și bărbia lui nu face presiune pe piept.

Sal pentru alaptare cu fereastra din tul BabyJem

Alăptarea suspendată

Sursă foto: Healthline

Această poziție de alăptare implică ca bebelușul să stea întins pe spate, în timp ce tu te ghemuiești peste el în patru labe și îi atârni mamelonul în gură.

De obicei, mămicile folosesc această poziție atunci când suferă de o afecțiune la nivelul sânilor și nu vor ca sânii să fie atinși sau striviți în timpul alăptării sau când canalele de lapte sunt blocate.

Nu este o poziție tocmai comodă (poți folosi perne pentru a te susține), dar îți poate fi de ajutor în anumite situații.

Pozitii corecte de alaptat cu biberonul

Sursă foto: FirstCry Parenting

În cazul în care te hotărăști să renunți la alăptarea la sân sau dorești să alternezi metodele de hrănire trebuie să știi și care sunt acele poziții corecte de alăptat cu biberonul.

Există mai multe poziții pe care le poți încerca, iată câteva opțiuni de încercat:

  • poziția leagănului;
  • poziția koala;
  • pe picioare - întinde și sprijină copilul pe picioare, cu spatele pe coapse și capul pe genunchii tăi îndoiți;
  • pe perna - fie că este vorba de o pernă de alăptare, fie că este vorba de una tradițională, oferă o poziție excelentă și mult mai ușoară pentru tine fiindcă nu va mai trebui să sprijini bebelușul, ci doar să ții biberonul.

După ce ai găsit o poziție confortabilă, gândește-te la următorii pași:

  • Ține biberonul într-un unghi orizontal, astfel încât, micuțul tău să sugă ușor;
  • Asigură-te că laptele umple întreg mamelonul, astfel încât, copilul să nu înghită mult aer;
  • Fă pauze la câteva minute pentru ca bebelușul să eructeze, la final ridică bebelușul și freacă-l ușor pe spate ca să elimine bulele de gaze;
  • Ai răbdare și lasă bebelușul să se hrănească în ritmul lui;
  • Dacă refuză biberonul, lasă-l câteva minute, apoi încearcă din nou.

Badabulle - Perna suport multifunctionala Fluffy

Pozitii de alaptat noaptea

Sursă foto: all4materinty

Mesele bebelușului nu țin cont de oră, de aceea ar trebui să aveți în vedere și niște poziții de alăptat noaptea care să vă fie comode.

Poziția întinsă lateral

Este ideală pentru alăptarea pe timp de noapte și alăptarea în pat sau pe canapea.

Poate fi, de asemenea, mai confortabilă dacă ai născut prin cezariană sau dacă ai avut cusături.Tu și bebelușul trebuie să stați întinși pe o parte, unul lângă celălalt, iar burtica bebelușului să o atingă pe a ta.

Sursă foto: Milkology

Dacă îți este comodă o altă poziție dintre cele menționate mai sus, le poți încerca și pe parcursul nopții.

Pozitia corecta a bebelusului la alaptat

Sursă foto: Baby Care Advice

Indiferent de poziția bebelușului la alăptat trebuie să ții cont de câteva sfaturi:

  • Poziționează-te confortabil cu suport pentru spate, perne care să susțină brațele și copilul, picioarele sprijinite de un suport, asigură-te că ai la îndemână un pahar de apă, telefonul sau o carte.
  • Poziționează bebelușul aproape de tine, cu șoldurile inflexate, astfel incat sa nu fie nevoit să-și întoarcă capul pentru a ajunge la sânul tău. Gura și nasul lui ar trebui să fie îndreptate spre mamelonul tău. Corpul lui ar trebui să fie atât de aproape încât să te atingă.
  • Susține sânul, astfel încât, să nu apese pe bărbia bebelușului.
  • Asigură-te că bebelușul a prins corect sânul. Încurajează-l să deschidă larg gurița și trage-l aproape susținându-i spatele, astfel încât, bărbia lui să atingă sânul mai întâi, apoi nasul.
  • Bucurați-vă împreună de alăptare! Dacă simți durere la nivelul sânului, detașează bebelușul ușor și încearcă din nou.

Cum procedezi cu alaptarea gemenilor?

Sursă foto: Quora

Este dificil pentru mamă să alăpteze un bebeluș, mai ales la început, îți dai seama ce provocare este să alăptezi doi bebeluși?

Dacă ești o mămică norocoasă de gemeni poți opta pentru hrănirea simultană sau separată.

În cazul hrănirii simultane pașii pe care ar trebui să îi urmezi sunt următorii:

  • Așază-ți gemenii de fiecare parte a locului în care intenționezi să stai. Capetele lor vor fi îndreptate înainte și picioarele lor spre spatele tău, în poziția mingii de fotbal.
  • Încrucișează-ți picioarele și poziționează deasupra perna de alăptare.
  • Ridică mai întâi un geamăn și așază-l pe perna de alăptare, asigură-te că a prins bine sânul.
  • Odată ce este în siguranță și alăptează, ridică celălalt geamăn și așază-l pe partea cealaltă, asigurându-te că și acesta a prins bine sânul.

La început poate fi mai dificilă alăptarea în tandem și e posibil să ai nevoie de ajutor de la partenerul tău sau de la alt membru al familiei, dar pe măsură ce te obișnuiești vei reuși să te descurci și singură cu gemenii.

În cazul în care îți este prea greu să îi alăptezi simultan, poți opta pentru varianta individuală:

  • Alăptează bebelușii pe rând, unul imediat după altul.
  • Hrăniți un copil cu un sân și încurajează-l să-l golească și repetați cu celălalt pe sânul opus.

Încearcă să alternezi sânii între fiecare geamăn. Fiecare copil alăptează diferit, iar alternarea sânilor menține ambele părți egale prevenind complicații precum înfundarea canalelor de lapte.

Cum stii ca bebelusul tau este hranit suficient?

Sursă foto: baby gooroo

Ai reușit să găsești o poziție potrivită, iar bebelușul este bine atașat la sân, te uiți la el cum suge și te gândești de unde îți vei da seama că a primit suficient lapte?! Există câteva semne care îți spun că bebe se hrănește bine:

  • la început bebelușul suge rapid, apoi lent și ritmic, cu pauze ocazionale.
  • îl poți auzi și vedea cum înghite.
  • obrajii bebelușului rămân rotunjiți în timpul alăptării.
  • pare calm și relaxat.
  • bebelușul se desprinde singur de sân la sfârșitul alăptării.
  • gurița lui este umedă după alăptare.
  • pare mulțumit și poate deveni somnoros după ce mănâncă.
  • sânii tăi sunt mai moi după alăptare.
  • mamelonul nu este ciupit, aplatizat sau alb după hrănire.

De asemenea, dacă bebelușul tău se va hrăni corespunzător, acesta va crește în greutate în mod constant, va fi vioi și activ și va avea suficiente scaune și scutece umede (cel puțin 6 în 24 de ore).

Consecintele neatasarii corecte la san

Sursă foto: iStock

Atunci când mameloanele devin deteriorate și dureroase înseamnă că bebelușul nu este poziționat și atașat corect la sân. Dacă hrănirea este dureroasă sau dacă la sfârșitul alăptării mamelonul pare turtit sau ciupit, atunci poziția în care este ținut copilul trebuie ajustată și îmbunătățită.

Poziționarea și atașarea ineficiente nu numai că vor provoca o alăptare dureroasă, dar au efecte și asupra bebelușului care nu se va hrăni suficient și va fi neliniștit. În plus, alăptarea poate dura mai mult, iar mama va deveni expusă riscului de mastită sau canale mamare blocate.

Sfaturi pentru mamici pentru o alaptare fara durere

Sursă foto: health.clevelandclinic

Deși alăptarea ar trebui să fie o experiență plăcută atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș, multe mămici nu se simt confortabil să alăpteze. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a face din alăptare un moment plăcut pentru amândoi:

  • Sprijină corpul - găsește un loc confortabil, scaunul, fotoliul, patul și folosește multe perne pentru a te sprijini.
  • Susțineți sânii - având în vedere că sânii sunt plini cu lapte, sunt mai grei și necesită și aceștia susținere în timpul alăptării, prinde sânul în mână cu cele 4 degete sub sân, iar degetul mare deasupra mamelonului.
  • Sprijină bebelușul - bebelușul trebuie să fie și el într-o poziție confortabilă, la aceeași înălțime cu mamelonul și sânul tău, poți folosi o pernă de alăptare ca să-ți fie mai ușor să îl sprijini.
  • Găsește poziția de alăptare cea mai potrivită pentru tine și bebelușul tău, le poți alterna dacă ai mai multe poziții preferate.
  • Poartă un sutien potrivit pentru alăptare - trebuie să porți un sutien confortabil, care să-ți susțină sânii, dar care să ofere acces ușor la aceștia. În categoria noastră haine de alăptare și lenjerie intimă vei găsi cele mai potrivite accesorii.
  • Dacă întâmpinați dificultăți de alăptare, puteți să vă extrageți laptele manual sau folosind o pompă specială și astfel bebelușul să beneficieze de proprietățile benefice ale laptelui matern.
  • Relaxează-te înainte să începi alăptarea.
  • Hidratează-te - bea un pahar mare de apă înaintea sesiunii de alăptare.
  • Găsește ceva de făcut - unele mame preferă să își privească bebelușul, în timp ce altele se plictisesc pe perioada alăptării, pentru a combate plictiseala găsește ceva ușor de făcut citește o carte, răspunde la mesaje, privește un film sau orice altceva îți face plăcere.
  • Dacă observi că mameloanele sunt dureroase sau încep să se crape, încearcă să le calmezi cu lanolină sau tampoane cu hidrogel, de asemenea poți opta pentru utilizarea unor apărătoare pentru mameloane.

Aparatoare pentru mameloane - Marime S

Bibliografie:

Comentarii

Articole similare