'
Umiditate in camera bebelusului


Ce este și cum se măsoară umiditatea aerului? De ce umiditatea normală pentru camera beblușului este foarte importantă pentru somnul acestuia? Umiditatea aerului se definește prin cantitatea de vapori de apă prezenți în aer. Umiditatea aerului poate fi exprimată în procente și are legătură directă cu temperatura aerului. În perioada verii atunci când temperatura aerului este foarte mare, umiditatea aerului ajunge chiar și la 90% iar pe timpul iernii temperatura aerului scade și scade totodată și umiditatea sub 10%. Instrumentele de măsurare a umidității aerului pot fi procurate de la magazinele de specialitate pentru copii, așa cum este și magazinul nostru online.

Importanța gradului de umiditate în camera bebelușului

Menținerea unui nivel de umiditate în camera bebelușului optim este foarte importantă pentru sănătatea și pentru confortul copiilor, dar și pentru confortul adulților. Pe lângă organismul copiilor, cel al bebelușilor se află în plin proces de creștere și nu are un sistem imun bine dezvoltat ceea ce înseamnă că nu va putea să lupte eficient contra virusurilor și bacteriilor care atacă organsimul în condiții de umiditate scăzută sau foarte ridicată. Atât aerul foarte uscat cât și aerul foarte umed pot să genereze probleme diverse de sănătate, așa cum sunt bolile sistemului respirator, iritarea ochilor și a pielii, problemele de somn, etc.

Cat trebuie sa fie umiditatea în camera bebelusului?

Valoarea optimă a umidității în camera copilului este cuprinsă între 40 și 60 de procente. În cazul în care umiditatea este mai mică sau mai mare, poate genera probleme de sănătate și disconfort fizic. Unicul caz în care valoarea maximă a umidității poate ajunge până la 80% este acela în care bebelușii sunt prematuri, caz în care este recomandată aerisirea regulată a camerei astfel încât în interior să nu se dezvolte bacterii, sau mucegai. Deci părinții care sunt preocupați de cât trebuie să fie umiditatea în camera bebelușului ar trebui să țină cont de informațiile de mai jos:

Astfel, nivelul de umiditate din camera bebelușului poate fi:

-          Între 0 si 12 grade Celsius – maxim 45%;

-          Între 10 si 20 de grade Celsius – maxim 50%;

-          Peste 30 de grade Celsius – maxim 60%.

Umiditatea optimă în camera bebelușului

Așa cum se poate vedea mai sus, este vorba despre același interval procentual cuprins între 40 și 60 la sută. În cazul în care umiditatea din camera bebelușului este sub 40 la suta aerul este foarte uscat, iar în cazul în care umiditatea depășește 60 de procente atunci aerul este deja prea umed. Ambele cazuri pot afecta sănătatea bebelușului.

Cu ce măsurăm umiditatea în camera bebelușului?

Tehnica modernă vine în ajutorul părinților care vor să obțină cel mai bun nivel de umiditate în camera copiilor, măsurând nivelul existent. Sunt mai multe aparate moderne, cele mai multe dintre ele, electronice, care pot să indice umiditatea din cameră cu precizie. Cele mai cunoscute sunt termohigrometrele și umidometrele. Acestea vin cu mai mulți senzori care pot să determine nivelul de umiditate din aer în spațiu.

Nivel de umiditate ideală în camera bebelușului

Nivelul optim de umiditate dintr-o cameră, indiferent dacă este a bebelușului sau a unui adult, este cuprins între 40 si 60 de procente, iar ideal este ca umiditatea să fie peste 50 de procente.

Efecte negative umiditate scăzută

Atunci când gradul de umiditate este scăzut acesta poate determina iritarea ochilor și a gatului iar primul semn care îți spune că aerul este prea uscat, este bebelușul care tușește. Un aer foarte uscat va duce și la uscarea mucoaselor aparatului respirator. Aceste mucoase au rolul de a opri bacteriile și virusurile sa treacă spre organismul copilului și acționează sub forma unei bariere contra inamicilor. Prin urmare, în momentul în care aerul din cameră este uscat, vor apărea mai multe probleme de respirație, iar bebelușii sunt mai vulnerabili în fața tuturor infecțiilor.

Având în vedere faptul că sistemul imunitar al copilului nu este suficient de puternic pentru a face față cu succes bacteriilor și virusurilor, aerul uscat poate să determine o senzație de gât uscat, dar și usturime și iritare la nivelul mucoaselor.

Efecte negative umiditate mare

Aerul prea umed este cel care favorizează dezvoltarea de microorganisme așa cum sunt mucegaiul, fungii și microbii în general ceea ce va duce la apariția reacțiilor alergice. Dacă în camera copilului este un nivel ridicat de umiditate, care depășește valorile recomandate, vei vedea că bebelușului începe să îi curgă nasul fără să fie alergic sau răcit.

Umidificatorul perfect pentru umiditatea aerului din camera bebelusului

Există mai multe tipuri de umidificatoare profesionale, care sunt aparate menite să crească nivelul de umiditate dintr-un spațiu închis. Încă de la început va trebui să știi că utilizarea acestor aparate este recomandată atât vara cât și iarna, deci ar trebui să alegi un umidificator care poate fi reglat în mai multe moduri.

Cel mai important criteriu de care va trebui să ții cont atunci când alegi un umidificator bun este dimensiunea camerei în care va sta bebelusul. Fiecare umidificator are anumite mențiuni cu privire la suprafața camerei pe care o poate umidifica. În cazul în care umidificatorul este prea mic, nu vei vedea niciun beneficiu.

Umidicatorul de aer cu ultrsunete Kidscare https://www.drool.ro/cumpara/umidificator-de-aer-cu-ultrasunete-kidscare-29982 are un design interesant, modern și minimalist și se încadrează în orice cameră în care este montat, acesta fiind special conceput pentru a restabili umiditatea adecvată a casei și a întregii familii, cât și pentru aromaterapie, folosind uleiuri esențiale.

Umidificatorul Babymoov  https://www.drool.ro/cumpara/babymoov-umidificator-digital-cu-ultrasunete-2-in-1-hygro-plus-31176 este cel care utilizează tehnologia sunetelor pentru a dispersa aburii. Acest umidificator include și o foarte bună lumină de veghe, sub formă de led cu 7 variante de culoare. Aparatul include totodată și un higrometru care ajută la măsurarea nivelului de umiditate în încăpere.

Umidificatorul ultrasonic Crane Vulpiță https://www.drool.ro/cumpara/umidificator-ultrasonic-crane-vulpita-38671  este un model de umidificator special conceput pentru a se integra perfect în camera copilului și oferă performanțe foarte bune. Forma sa prietenoasă precum și atenția specială pentru detalii, calitatea bună a produsului și tehnologia foarte fină, fac ca acest umidificator să fie perfect pentru reglarea umidității din camera copilului.


Locul ideal în cameră pentru amplasarea umidificatorului

Umidificatoarele funcționează la fel de bine indiferent de locul în care sunt amplasate, dar sunt unele idei de care ar fi bine să ții cont:

-          Pune umidificatorul în așa fel încât vaporii să nu fie împiedicați să se răspândească din cauza altor obiecte;

-          Nu pune umidificatorul prea aproape de pătuț;

-          Găsește un loc în care să nu existe pericolul ca umidificatorul să fie răsturant din cauza neatenției;

-          Ținând cont de aceste criterii, cel mai bun loc pentru a pune umidificatorul este glaful ferestrei, trăgând perdeaua sau pe rafturile înalte unde copilul să nu aibă acces.

Alte metode de umidificare

Sunt și alte metode prin care poate fi umidificat aerul din camera bebelușului:

-          Pune un recipient cu apă lângă calorifer;

-          Folosește un pulverizator clasic cu apă distilată în cameră;

-          Utilizează plante de interior verzi care vor ajuta la purificarea aerului și la menținerea nivleului optim de umiditate;

-          Aerisește des.

Legătura dintre temperatură și umiditatea din camera bebelușului

Temperatura și umiditatea se află în strânsă legătură. Atunci când temperatura crește, odată cu ea va crește și nivelul de umiditate. Dacă temperatura scade, va scădea automat și nivelul de umiditate din încăpere. Prin urmare, este important să ții cont de modul în care modifici temperatura din cameră și să ajustezi umiditatea în consecință.

Concluzii

-          Umiditatea ideală pentru camera copilului este cuprinsă între 40 și 60%;

-          Umiditatea scăzută poate determina iritații și uscarea mucoaselor;

-          Umiditatea foarte mare poate determina alergii, dezvoltarea mai rapidă a bacteriilor și pătrunderea lor în organism;

-          Umiditatea poate fi măsurată cu aparate termohigrometre electronice;

-          Umiditatea poate fi reglată cu ajutorul umidificatorului;

-          Există și alte metode de a umidifica o încăpere așa cum sunt plantele verzi sau utilizarea bolurilor cu apă.

Articole similare