'
Ingrijirea nou nascutului

În sfârșit, după atâtea luni de așteptare, bebelușul este la tine în brațe și de acum începe adevărata provocare și anume îngrijirea nou-născutului.

Primele zile pot fi dificile pentru părinți deoarece trebuie să își schimbe modul de viață și să își canalizeze toată atenția asupra micuțului și nevoilor sale.

În acest articol vei găsi informații care îți pot fi de folos dacă tocmai ți-ai adus bebelușul acasă.

Îngrijirea nou nascutului din primele zile

Sursa foto: university hospitals

Nou-născutul își petrece primele zile de viață adaptându-se la noul mediu, lumea exterioară fiind foarte diferită de uter. Îngrijirea nou născutului în primele zile este importantă pentru dezvoltarea lui ulterioară, așa că oferă-i dragoste, căldură, siguranță și atenție.

Alaptarea nou nascutului

Sursă foto: apt club

Laptele matern conține: apă ( aproape 90%), grăsimi, proteine, carbohidrați, micronutrienți, anticorpi, antioxidanți, factori de creștere și hormoni.

Alăptarea este recomandată în întreaga lume ca cea mai bună sursă de nutriție și hidratare.

În plus, alăptarea îi protejează pe bebeluși împotriva anumitor infecții și afecțiuni în copilăria timpurie. Cu cât este alăptat mai mult timp, cu atât beneficiile sunt mai mari.

Bebelușii care sunt alăptați timp de cel puțin 6 luni dezvoltă mai rar afecțiuni precum:

  • Infecții gastro-intestinale (diaree și vărsături);
  • Infecții ale urechii și infecții respiratorii;
  • Boli inflamatorii intestinale;
  • Sindromul morții subite a sugarului (SIDS);
  • Astm și respirație șuierătoare;
  • Leucemie infantila.

Cercetările au arătat câteva beneficii suplimentare potențiale pe termen lung ale alăptării, inclusiv un risc mai scăzut de a dezvolta diabet și obezitate la vârsta adultă.

Alăptarea are, de asemenea, unele beneficii și pentru sănătatea mamei. Pe termen scurt, alăptarea o ajută la o recuperare mai rapidă după naștere. Oxitocina este un hormon, produs în timpul alăptării, care face uterul să se contracte revenind, astfel, la dimensiunea inițială și reduce sângerarea după naștere. Mamele care alăptează au risc mai mic de a dezvolta cancer ovarian, cancer de sân, diabet și hipertensiune arterială.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă (numai lapte matern, fără apă sau alte lichide sau solide) timp de cel puțin 6 luni. De obicei, este recomandat să introduci alimente complementare (solide) la vârsta de 6 luni, alături de continuarea alăptării.

Recomandări pentru alăptare

Sânii se schimbă foarte mult în timpul sarcinii și alăptării. Însă, nu trebuie să faci nimic special pentru sânii tăi, în afară de curățenia de bază, menținerea gradului de umiditate al pielii (dacă este prea uscată, pielea se poate crăpa și poate deveni sensibilă) și observarea oricăror modificări care ar putea avea nevoie de atenție.

Spală-te pe mâini înainte de a-ți atinge sânii. Păstrează-ți sânii și mameloanele curate, spală-te zilnic cu apă caldă. De asemenea, evită să folosești săpun pe sâni deoarece usucă pielea.

Dacă folosești tampoane de bumbac pentru sâni în interiorul sutienului pentru a absorbi laptele, schimbă-le atunci când acestea devin umede, umiditatea poate determina apariția infecțiilor.

Alege un sutien de susținere pentru alăptare sau un sutien obișnuit pe mărimea ta, de preferat, din bumbac deoarece permite pielii să respire. Găsești o mulțime de variante în categoria noastră de  haine alăptare și lenjerie intimă.

Învață bebelușul să prindă corect sânul și alăptează des, la fiecare 2-3 ore pentru prevenirea apariției mameloanelor dureroase, obturării canalelor de lapte sau mastitei. Atunci când bebelușul a terminat de mâncat, plasează-ți degetul în colțul gurii acestuia pentru a-l desprinde ușor de la sân.

După alăptare poți folosi o cremă sigură, recomandată de medic sau puțin lapte pentru a unge mameloanele, prevenind astfel durerile. Nu folosi creme, loțiuni sau spray-uri fără a discuta în prealabil cu medicul.

Alimentatia cu biberonul a bebelusului

Sursă foto: healthline

Dacă nu poți sau alegi să nu alăptezi, există mai multe alternative bune și sănătoase, inclusiv extragerea laptelui matern sau hrănirea cu lapte praf.

Extragerea laptelui matern și hrănirea bebelușului cu biberonul este o modalitate bună de a oferi în continuare copilului beneficiile laptelui matern dacă alăptarea nu este posibilă sau dorită.

Multe mame care alăptează încep să extragă laptele matern atunci când se întorc la muncă sau dacă întâmpină probleme cu alăptarea. Laptele poate fi extras manual sau cu ajutorul unei pompe speciale.

Pompa de san electrica dubla, Daily Comfort, LED touch screen, 3 moduri de funcționare, Blue

Pompa manuala pentru san Baby Jem Breast Pump

Bebelușul poate primi exclusiv lapte extras, acesta poate fi combinat cu alăptarea și/sau cu lapte praf. Cu toate acestea, ai grijă la depozitarea în siguranță și reîncălzirea laptelui extras.

Acesta poate fi păstrat la frigider (la minim 4°C) și utilizat în 3-4 zile sau poate fi congelat în siguranță până la 6 luni.

Formula (laptele praf) este un înlocuitor al laptelui matern realizat dintr-o pudră specială de lapte uscat.

Majoritatea formulelor pentru sugari sunt făcute din lapte de vacă, vitamine și minerale. Principalele surse de proteine din formulă provin din laptele de vacă.

Există și formule ce au alte surse decât laptele de vacă, cum ar fi soia sau orezul. Acestea au fost modificate pentru a fi mai ușor de digerat sau pentru a hrăni bebelușii care nu tolerează proteinele din lapte de vaca sau lactoza.

Dacă alegi să hrănești bebelușul cu biberonul  vei avea nevoie de mai multe biberoane, tetine, o perie pentru biberoane, precum și de echipamente de sterilizare, cum ar fi un sterilizator cu apă rece, un cuptor cu microunde sau un sterilizator cu abur.

Câteva sfaturi pentru alimentarea cu biberonul

  • spală-te pe mâini înainte de a utiliza biberonul și tetinele sterilizate;
  • dacă folosești lapte praf urmează atent instrucțiunile atunci când prepari hrana;
  • ține biberonul în poziție orizontală pentru ca laptele să curgă constant, iar bebelușul să nu înghită aer;
  • în cazul în care copilul se satură, dar mai rămâne lapte în biberon, aruncă-l, nu îl ține pentru mai târziu;
  • după alimentarea cu biberonul, ajută bebelușul să elimine aerul, ține-l cu capul sprijinit pe umărul tău, frecându-l ușor pe spate.

Igiena si ingrijirea nou nascutului la domiciliu

Sursă foto: healthline

Bebelușii sunt obișnuiți cu mediul lichid din uter și, de obicei, sunt foarte încântați atunci când sunt scăldați. În general, o baie de 2-3 ori pe săptămână este suficientă pentru a menține pielea nou-născutului curată.

Dacă se calmează și se odihnesc bine după băiță, poate fi făcută mai des, dar utilizați o cantitate mică de săpun sau șampon pentru că aceste produse pot usca pielea bebelușului.

Pașii pe care îi poți urma atunci când te ocupi de igiena și îngrijirea bebelușului la domiciliu:

  • Utilizează un covoraș de baie antiderapant pe podea. Un prosop pe fundul căzii este o alternativă bună pentru a ajuta copilul să se simtă în siguranță.
  • Umple băia cu apă caldă, poți verifica temperatura apei cu cotul sau încheietura mâinii sau utilizând un termometru de baie.

Termometru pentru baie Emmy Rotho-babydesign

  • Vorbește ușor cu copilul tău în timp ce îl cobori în baie.
  • Nu lăsa bebelușul nesupravegheat.
  • Ține-l în siguranță cu o mână, folosind mâna liberă pentru a-l spăla.
  • Acordă o atenție deosebită pliurilor pielii. 
  • Scoate ușor copilul din baie pe un prosop curat și uscat.
  • Usucă-l bine și asigură-te că pliurile nu rămân umede.
  • Îmbracă bebelușul cu hăinuțe curate, poți arunca o privire în categoria noastră de hăinuțe, încălțări și accesorii.

Dacă preferi să nu îi faci baie zilnic, este important să speli frecvent, cel puțin o dată pe zi, fața, gâtul și mâinile bebelușului cu apă caldă și să curățați bine zona genitală după fiecare schimbare a scutecului.

Cu ce curatam ochii bebelusului?

Sursă foto: first cry partening

Mulți părinți se întreabă cu ”ce curatam ochii bebelușului?”. Răspunsul este simplu, avem nevoie de dischete de vata sau comprese sterile și apă caldă sau ser fiziologic.

Îngrijirea buricului bebelusului

Sursă foto: memorial care

În uter, cordonul ombilical furnizează oxigenul și substanțele nutritive necesare pentru a permite bebelușului să crească. După naștere, cordonul este prins și tăiat, lăsând un bont. Acesta cade în cele din urmă, vindecându-se pentru a forma buricul bebelușului.

Bontul rămâne, de obicei, atașat timp de 5 până la 15 zile. În acest timp, se usucă, se micșorează și devine negru. 

Trebuie să ai grijă la îngrijirea buricului bebelușului, atât înaintea căderii bontului, cât și după aceea.

Nu trage de bont, chiar dacă se pare că se va desprinde ușor, deoarece acest lucru poate prelungi timpul de vindecare și poate provoca cicatrici, lasă-l să cadă de la sine. Uneori, atunci când cade poate exista o mică sângerare, dar este normală și ar trebui să se oprească rapid. 

Este de preferat să nu speli bebelușul în cădiță până la ”căderea buricului”. Spală bontul ca parte a rutinei zilnice a bebelușului. Spală-te pe mâini înainte, folosește apă caldă și dischete de bumbac, usucă-l apoi cu grijă. 

Poți folosi puțin săpun pentru a-l spăla, dar nu e necesar să folosești antiseptice sau alcool. Nu acoperi bontul cu scutecul, lasă-l să se usuce la aer. 

Dacă observi roșeață, umflătură, miros urât la nivelul buricului sau ți se pare că starea bebelușului este alterată (face febră, plânge, nu mănâncă), adresează-te medicului.

Îngrijirea urechilor, ochilor și a gurii la bebeluși

Sursă foto: kingdom of baby

Poți curăța cu apă caldă (se poate folosi și ser fiziologic ca alternativă) ochii, urechile și nasul bebelușului atunci când îl spălați. Evită să folosești săpun deoarece pielea bebelusului tau este sensibilă și poate deveni uscată. 

Curăță colțurile ochilor bebelușului tău, ștergând ușor din colțurile interioare spre colțurile exterioare. Folosește un tampon nou pentru fiecare curățare.

Șterge ușor în jurul fiecărei nări pentru a scăpa de mucus. Cel mai bine este să nu pui nimic în nările copilului tău . Acest lucru poate răni mucoasa nasului și poate provoca sângerare.

Îngrijirea urechilor la bebelusi se face prin ștergerea în spatele urechilor și în jurul exteriorului fiecărei urechi. Nu pune nimic în canalul auditiv al bebelușului tău, pentru că este foarte ușor să faci daune.

Usucă ușor pielea bebelușului folosind un prosop moale, asigurându-se că pliurile pielii și urechile sunt uscate.

Set prosop și manusa de baie 72x72 cm BabyJem

Nu uita de igiena orală a bebelușului, chiar dacă acesta nu are dinți, limba și gingiile trebuie păstrate curate pentru a preveni infecțiile. Poți folosi un tifon sau o cârpă umedă sau un produs special de curatare a limbii din silicon. Masează ușor gingiile, obrajii interiori și limba.

Îngrijirea nou nascutului baiat

Sursă foto: sahyadri hospital

Probabil te întrebi dacă este mai complicat să te ocupi de îngrijirea nou născutului băiat:

  • Dacă  nu a fost nevoie de circumcizie, nu trebuie să faci nicio curățare specială, doar îl speli cu apă și săpun și îl ștergi cu un prosop moale. Nu trebuie să forțezi prepuțul înapoi pentru că este încă atașat, acesta se va desprinde pe măsură de copilul crește și atunci va fi nevoie să fie spălată zona de dedesubt.
  • Dacă pielea liberă care acoperă capul penisului a fost îndepărtată și vârful expus, bebelușul a fost circumcis. În această situație este necesar să urmezi indicațiile medicului în ceea ce privește igiena lui genitală. În primele zile după operație, va fi necesar să ungi zona cu vaselină și să o păstrezi acoperită cu un tifon, tifonul se schimbă atunci când este schimbat scutecul. Atunci când zona începe să se vindece vei putea renunța la tifon, dar ar fi bine să folosești în continuare vaselină. Este normal ca vârful penisului să pară roșu și acoperit de o crustă galbenă sau albă, nu încerca să o îndepărtezi. E important să schimbi des scutecul și să cureți zona cu apă și săpun după vindecare.

Condițiile de trai ale bebelusului în camera acestuia

Sursă foto: first cry parenting

Bebelușul trece printr-o schimbare majoră, de la mediul din uter, la mediul extern, și pentru a-i ușura această trecere trebuie să ai grijă la anumite aspecte în ceea ce privește camera lui:

  • temperatura ideală este între 22-24 grade Celsius, trebuie să ai grijă ca bebelușul să nu se supraîncălzească, dar să nu-i fie nici frig.
  • umiditatea recomandată 60-65%, puteți folosi dispozitive pentru monitorizarea umidității aerului, un aer prea uscat predispune la apariția problemelor respiratorii.
  • camera trebuie să fie liniștită, fără aparate și electrocasnice zgomotoase.
  • poți folosi o lampă de veghe pentru supravegherea bebelușului pe timp de noapte.

Babymoov - Lampa De Veghe Wall Nightlight

  • camera trebuie aerisită zilnic, dar cu atenție pentru a nu lăsa praful de afară să intre.
  • nu folosi odorizante de cameră sau parfumuri prea puternice.
  • este recomandat să nu se fumeze în casă, în special în camera copilului, fumul de țigară crește riscul de apariție a morții subite.

Cand apelezi la Dr. Pediatru?

Sursă foto: chlidrens hospital colorado

Gândul că bebelușul ar putea fi bolnav sau ar putea păți ceva te sperie teribil, pentru a evita situațiile neplăcute este bine să fii informat și să știi când este într-adevăr necesar să apelezi la un medic.

Situații care necesită contactarea imediată a medicului:

  • Temperatura rectală peste 38 °C sau sub 36,5 °C;
  • Orice problemă de respirație, cum ar fi dificultăți de respirație sau respirație rapidă;
  • Alte semne că nu primește suficient oxigen, cum învinețirea buzelor, nasului sau a unghiilor;
  • Oboseală sau somnolență extremă, dificultăți de trezire;
  • Tonus muscular scăzut;
  • Semne de deshidratare ( mai puțin de 6 scutece umezite în 24 de ore, ochii adânciți în orbite, fontanela adâncită, plâns fără lacrimi);
  • Fontanela bombată;
  • Convulsii;
  • Urina cu sânge, scaun sau vărsături;
  • Vătămarea oricărei părți a corpului, în special a capului.

Situații în care este necesar să te consulți cu medicul pediatru:

  • Tuse;
  • Apariția de mucus sau roșeață la nivelul ochilor;
  • Respirație dificilă din cauza nasului care curge;
  • Piele sau ochi gălbui, fără alte simptome îngrijorătoare;
  • Vărsături;
  • Mănâncă mai puțin decât de obicei sau are probleme cu alăptarea;
  • Nu are mișcări regulate ale intestinului;
  • Are scaune mult mai laxe decât în mod normal;
  • Plânge mai mult decât de obicei și nu poate fi consolat;
  • Are probleme cu somnul;
  • Are sânge sau semne de infecție în jurul buricului sau în jurul penisului, dacă este circumcis;
  • Are o erupții cutanată;
  • Nu răspunde la sunete.

Produse farmaceutice necesare pentru îngrijirea nou nascutului

Sursă foto: iStock

Pentru îngrijirea bebelușului va fi nevoie să ai în casă următoarele produse farmaceutice:

  • Vitamina D (Vigantol) ;
  • Baneocin pudră;
  • Alcool medicinal;
  • Comprese sterile/ Tifon;
  • Ser fiziologic;
  • Ceaiuri sau soluții pentru colici.

De asemenea, este indicat să discuți cu medicul pediatru și să faceți împreună o listă de medicamente pe care să le aveți în caz de nevoie și să știți cum trebuie administrate.

Sfaturi pentru parintii ingrijorati

Sursă foto: lucy wolfe

”Meseria” de părinte nu este ușoară și necesită timp pentru a învăța despre nevoile bebelușului și despre cum să fie mai bine îngrijit. 

În cazul în care ești îngrijorat cu privire la noile tale atribuții în calitate de părinte, îți oferim câteva sfaturi:

  • Bucură-te de fiecare zi cu bebelușul tău pentru că fiecare etapă are farmecul ei și timpul nu se întoarce!
  • Fii blând cu tine însuți, nu poți deveni un părinte perfect peste noapte, te descurci minunat!
  • Odihnește-te cât de mult poți!
  • Toți bebelușii plâng, e în ”fișa postului lor” să plângă fără motiv, nu te îngrijora la fiecare scâncet al micuțului!
  • Ai grijă și la nevoile tale și ale partenerului, nu doar la cele ale bebelușului!
  • Acceptă ajutorul familiei și prietenilor, chiar dacă nu vrei să-ți scapi din ochi niciun minut bebelușul, o pauză îți va prinde bine!
  • Atunci când crezi că bebelușul tău are o problemă, mai bine discută cu medicul pediatru pentru a verifica!

Bibliografie

Comentarii

Articole similare

Poziții de alăptat
Poziții de alăptat
O proaspătă mămică trece prin multe schimbări și are multe de învățat în legătură cu îngrijirea bebelușului ei. Una dintre cele mai importante și mai dificile teme este cea legată de alăptare....